Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Zomerlezen - 5 goede boeken voor deze zomer achtergrond
15 juni 2016 | Patrick Davidson

Het is weer zomer, het tempo gaat weer even omlaag, het is langer licht en dus krijgen we nog meer leestijd. Net als vorig jaar heb ik daarom weer een selectie gemaakt van boeken die ik je aanraad om te lezen deze zomer. De volgorde is willekeurig.

Met deze vijf boeken kun je na de zomerperiode aan de slag met de krachtige inzichten en inspirerende voorbeelden. En ook als je niet per sé wilt veranderen maar gewoon een goed boek wil lezen dan kun je met deze top 5 uit de voeten. Ik weet zeker dat je daarna toch aan de slag gaat met enkele ideeën. Wedden? En ik vermoed dat het iets te maken heeft met minder zaken tegelijkertijd op te pakken maar je aandacht echt te richten op wat je belangrijk vindt....

1. Originals - Adam Grant
2. De Uitvinders - Walter Isaacson
3. Nooit meer te druk - Tony Crabbe
4. Op naar Geluk - Ap Dijksterhuis
5. Diep Werk - Cal Newport

Originals - Adam Grant

Adam Grant is in Nederland nog niet zo bekend maar dat kan weleens snel veranderen. De Amerikaanse schrijver (New York Times) en professor (Wharton) schreef drie jaar geleden de bestseller Geven en Nemen en heeft nu met Originals wederom een boeiend boek opgeleverd. Met Originals wil Grant aantonen dat je originaliteit kunt leren. En dat het dus voor iedereen mogelijk is om een 'original' te worden. Grant schrijft heel toegankelijk en presenteert allerlei feitjes uit onderzoeken. Zo leren we onder meer dat originals succesvol zijn doordat ze ook gewoon veel produceren. Picasso en Beethoven genieën? Vast wel maar ze waren ongekend productief dus er moest ook wel een hit tussen zitten. De les? Vergeet de vele missers die je tegen zult komen en ga aan de slag. "Precies wanneer je wanhopig begint te worden, dan pas begin je echt out of the box te denken", zo lezen we. Dit en nog veel meer in een heerlijk boek. Een echte aanrader met achterin enkele praktische tips, wat ik altijd toejuich.

De Uitvinders - Walter Isaacson

Isaacson werkte jarenlang aan dit boek en stopte dit project zelfs even om zijn gelauwerde biografie over Steve Jobs versneld uit te kunnen brengen. Zijn schrijfstijl is een genot, zijn invalshoeken vaak origineel en zijn onderbouwing zorgt ervoor dat veel vragen die je hebt ook goed beantwoord worden. De onderwerpen die hij kiest spreken me eigenlijk altijd aan. Kortom, een aanrader. In dit boek beschrijft Isaacson de opkomst van de personal computer en internet en welke mensen de drijvende kracht waren achter deze innovaties met impact. Soms gaat hij wel erg de diepte in, ook qua technische details over de eerste computers, maar dat vergeven we hem. Dat soort passages kun je ook overslaan om - zonder problemen - de draad iets verder weer op te pakken. Dit boek is in dit rijtje een buitenbeentje omdat het je geen pasklare tips geeft maar vooral een kijkje in de geschiedenis. De goede lezer haalt er echter volop lessen uit. De belangrijkste? Uitvinders die samenwerken bereiken meer. Het mooiste voorbeeld uit het boek is ene John Vincent Atanasoff, die in de jaren veertig moederziel alleen een computer probeerde te ontwikkelen en zijn pogingen zag stranden. Toch raakte zijn naam niet in de vergetelheid want zijn werk bleek later het ontbrekende puzzelstukje voor een andere uitvinder...

Nooit meer te druk - Tony Crabbe

Weinig tijd en dan zo'n dik boek ter hand nemen? Het lijkt een lastige combinatie maar ik raad het boek toch aan. Zeker voor mensen die ons boek Waar haal je de energie vandaan? hebben gelezen. Crabbe leert je om meester te worden van je eigen tijd en van je eigen mind. Dat doe je volgens Crabbe door te stoppen met time management, door je aandacht echt te richten en door genoegen te leren nemen met wat je hebt. Crabbe helpt je dus om je op drie vlakken te ontwikkelen. In zijn eigen woorden draait het om beheersing ('stop met time management'), onderscheiding ('druk is een waardeloos merk') en betrokkenheid ('stop met meer'). Lekker boek met bovendien de mooiste buitenkant (inclusief de zijkant) die ik in tijden heb gezien.

Op naar Geluk - Ap Dijksterhuis

Wederom een zeer boeiend boek van Ap Dijksterhuis. In dit boek leer je dat je eigen geluk voor 50% in je eigen handen ligt. 10% is bepaald door je omgeving en 40% is genetisch bepaald dus je hebt zelf voor 50% invloed op je eigen geluk. Dijksterhuis leert je wat je kunt doen om gelukkiger te leven. Een van de tips om gelukkiger te leven is door minder te multitasken. Dat lazen we ook bij Crabbe. Hoe je dat dan doet wordt in het volgende boek echt in detail uitgelegd.

Diep Werk - Cal Newport

Ik geloof zelf dat concentratie een van de kernkwaliteiten zal zijn de komende jaren. Wie zich kan concentreren gaat zich onderscheiden in een wereld vol triggers. Iemand als Elon Musk (de man achter Tesla) is in staat om zich heel diep te concentreren op zijn werk. Door zich heel goed voor te nemen wat hij precies gaat doen, zich niet te laten afleiden (geen small talk, triggers staan uit) en vooral door aan het einde van een sessie goed af te ronden. (Meer weten over Elon Musks succesprincipes? Lees dan ons boek Musk Mania).

Omgekeerd zullen veel talentvolle mensen ten onder gaan aan hun triggers. Het onderwerp sprak me enorm aan, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Het boek raad ik je aan, al moet ik erbij zeggen dat schrijfstijl, taalgebruik en voorbeelden me niet helemaal lagen. Wellicht komt het door de vertaling. Of gewoon door het feit dat de schrijver een rasechte ICT-er is. Wie een vlotter geschreven boek wil lezen dat je specifiek leert om je triggers uit te zetten, raad ik het boek Triggers van Marshall Goldsmith aan.

Tot zover de vijf tips. Ik hoor graag wat je van mijn 5 tips vindt, via email, Twitter of een andere manier waarop je het laat weten. Veel leesplezier en ik hou me altijd aanbevolen voor jouw leestips.

Patrick Davidson is als schrijver, spreker en adviseur verbonden aan betterday en EnergyFinder waar hij mensen en teams, zowel bij start-ups als klassieke organisaties, helpt om prestatiesprongen te maken. Begin juli verschijnt van Patrick Davidson en Hans van der Loo het boek Musk Mania, de 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk. Musk Mania is de eerste Wavemakers-publicatie waarin nieuw leiderschap wordt ontleed vanuit de driehoek energie, gedrag en prestaties. Eerder schreven Van der Loo en Davidson Waar haal je de energie vandaan?

Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.

Harvest - Maart nieuws
21 maart 2016 | Jeroen Ansink

Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? 'Onze man in de VS' Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York.

Iedereen wil normaal gevonden worden, maar niemand streeft ernaar om doorsnee te zijn. Toch is de hele maatschappij ingericht op het gemiddelde, of het nu gaat om persoonlijkheidsonderzoeken, de massaproductie van kleding, of hr-tests voor nieuwe werknemers. Deze obsessie met de groep gaat ten koste van het individuele belang, met name als het gaat om onderwijs, stelt Todd Rose in De mythe van het gemiddelde. De realiteit is dat geen mens ter wereld 'gemiddeld' is. In plaats van kinderen te onderwerpen aan de tirannie van gestandaardiseerde testen, zijn leerlingen veel beter af als ze hun eigen weg kunnen vinden. Rose is daar letterlijk een schoolvoorbeeld van. Opgegroeid in de bittere armoe van het Amerikaanse platteland maakte hij op negentienjarige leeftijd zijn vriendin zwanger, staakte zijn middelbare school en bedroop zich met baantjes tegen het minimumloon. Zijn leven dreigde een grote mislukking te worden, totdat zijn vader hem voorhield terug te gaan naar school en alleen die vakken te volgen die hem werkelijk interesseerden. Die persoonlijke zoektocht wierp vruchten af: twintig jaar later is Ross directeur van het geest, brein en educatie-programma aan Harvard University.

Eén manier om de middelmatigheid te ontvluchten is door het verbreden van de horizon. Academici die een instrument spelen hebben bijvoorbeeld een twee keer zo hoge kans om een Nobelprijs te winnen dan collega's die zich monomaan in hun vakgebied vastbijten. Denkers die in hun vrije tijd de bühne opgaan, bijvoorbeeld als amateuracteur of -goochelaar, vergroten die kans zelfs met een factor 22. In Originals beschrijft Wharton-psycholoog (en voormalig illusionist) Adam Grant hoe deze non-conformisten de wereld naar hun hand zetten.

Het blijkt dat gewoontes die de meeste mensen proberen te mijden soms juist de sleutel zijn tot succes. Zo heeft de mensheid menig wapenfeit te danken aan het chronische uitstelgedrag van de betrokken uitvoerder. Michelangelo schoof het beschilderen van de Sixtijnse kapel jaren voor zich uit, Martin Luther King voltooide zijn legendarische 'I have a dream' speech op het allerlaatste moment, en Apple introduceerde de iPhone pas toen de mobiele telefoon allang gemeengoed was. Soms loont het om de kat uit de boom te kijken, en een idee of project wat meer tijd te gunnen.

Als het gaat om creativiteit zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Ook toeval speelt een grote rol. Een onverwacht neveneffect bij mannelijke proefpersonen in een test voor een nieuw hartmedicijn leidde tot de ontwikkeling van de erectiepil Viagra, en een soldeerfout van muziektechnicus Scott Burnham legde de basis voor een gitaareffect dat de sound bepaalde voor rockbands als Nirvana en Radiohead.

Voorwaarde is wel dat de uitvinders in kwestie weten waar ze mee bezig zijn, schrijft New York Times-journalist Pagan Kennedy in Inventology: How we dream up things that change the world. Kennedy, die jarenlang de rubriek Who Made That? verzorgde, ontdekte dat de meest succesvolle uitvinders beschikken over wat ze omschrijft als een 'martiaanse jetlag': de capaciteit om een bepaalde behoefte al jaren van te voren te zien aankomen. Zo werkte ondernemer Jack Dorsey al aan het begin van de eeuw aan een systeem om korte tekstberichtjes met zijn sociale cirkel te delen. Pas toen zijn hele vriendengroep over een mobiele telefoon beschikten was de tijd rijp voor wat uiteindelijk Twitter zou worden.

Slechte dag op het werk? Dan bent u niet de enige. Volgens een onderzoek van de Britse banenwebsite CV-Library kampt meer dan de helft van de werknemers één keer per week met motivatieproblemen. Een op de vier heeft zelfs twee slechte dagen per week. De meeste mensen accepteren die onvrede als een noodzakelijk kwaad. Toch hebben we ons werkplezier voor een groot deel in eigen hand, zegt Caroline Webb in Het recept voor een goede dag.

Volgens de voormalig partner van adviesbureau McKinsey kunnen kleine aanpassingen de motivatie een enorme boost geven. Het stoppen met multitasken en het beperken van onze emailcorrespondentie tot enkele momenten per dag blijkt het gevoel van overweldiging te helpen voorkomen. Een positieve mindset kan worden bereikt door dagelijks drie dingen te noteren die op weg naar het werk goed zijn gegaan, zoals iemand die de deur voor je openhoudt, of het feit dat je je trein hebt gehaald. En als al het andere faalt kunnen we altijd nog terugvallen op ons favoriete liedje, aldus Webb. Zelf houdt ze het bij het neuriën van I feel love van Donna Summer.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden