Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Naar een wereld van digiphrenia en fractalnoia nieuws
24 februari 2014 | Jeroen Ansink

De Amerikaan Douglas Rushkoff (Life Inc. en Program or be Programmed) is een van de meest interessante (en in het Nederlands nog onvertaalde) nieuwe mediadenkers van het moment. Hij schrijft sinds begin jaren negentig over het internet, muntte de term social currency en viral media en voorspelde al in 1997 het barsten van de dotcom-zeepbel.

In zijn nieuwe boek Present Shock, dat deze maand in de Verenigde Staten is verschenen, laat Rushkoff zijn licht schijnen op een wereld waarin alles in het nu plaatsvindt. De titel is een referentie aan het boek Future Shock uit 1970, waarin de Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler filosofeert over een wereld waarin de dingen zo snel veranderen dat mensen ze niet meer kunnen bijbenen.

Die toekomst is inmiddels aangebroken, en in deze nieuwe onvoorspelbare wereld worstelen we volgens Rushkoff met vijf ziektebeelden.

1) Narrative collapse: het verlies van het lineaire verhaal, dat vervangen wordt door een spel zonder eind en zonder doel. Dat leidt aan de ene kant tot het ongedurige van de Tea Party en aan de andere kant het eindeloze hier en nu denken van de Occupy-beweging.

2) Digiphrenia, een door technologie aangezwengelde toestand waarbij we er verschillende identiteiten op nahouden en op meer dan een plaats tegelijk zijn.

3) Overwinding, waarbij we langdurige evenementen in steeds kleinere tijdspannes proberen te persen, zoals het streven van Amerikaanse winkeliers om op Black Friday in één dag de winst van een heel jaar te genereren.

4) Fractalnoia, waarin we de gebeurtenissen in onze wereld volledig proberen te duiden in de tegenwoordige tijd, wat dikwijls leidt tot samenzweringstheorieën. En

5) Apocalypto, de neiging om doemscenario’s te voorspellen, wat vaak leidt tot een drang om terug te gaan naar simpeler tijden.

(Lees hier een interview dat we hadden met Rushkoff naar aanleiding van Life Inc.)

Presentism, fractalnoia en digiphrenia nieuws
15 februari 2013 | Bertrand Weegenaar

In maart verschijnt het nieuwste boek ‘Present Shock When everything happens now’ van media theoreticus Douglas Rushkoff . Rushkoff is in Nederland nog niet aangeslagen. Er zijn geen vertalingen van zijn boeken.

Hij is auteur van inmiddels twaalf titels die zich bevinden op het raakvlak van technologie en media. Boeken voor volwassenen en romans voor tieners. Belangrijke titels van zijn hand zijn ‘Coercion’, ‘Get Back in the Box’ en Life Inc (waarover Managementboek Magazine de auteur aan de tand heeft gevoeld). Zijn Program or Be Programmed (‘Ten commands for a digital age’) uit 2010 is hét handboek voor jonge media-entrepreneurs.

In ‘Present Shock’ borduurt Rushkoff voort op ‘Future Shock’, het belangrijke werk van futuroloog Alvin Toffler uit 1970. Rushkoff stelt dat de toekomst nu is, in het heden. Hij heeft daar de term ‘presentism’ voor geïntroduceerd. Gebruikers van digitale media leven in een soort turbo heden, ‘always on and connected’. Wall Street verdient zijn geld aan transacties in fracties van seconden. Het gevolg is dat mensen moeite krijgen zich bezig te houden met ‘toekomst’ en ‘doelstellingen’. Ook verandert onze beleving van tijd. Rushkoff heeft een fraaie set nieuwe termen uitgewerkt, zoals ‘digiphrenia’, ‘fractalnoia’, en ‘apocalypto’.

Het boek komt eind maart in de handel en net als het eerdere werk zal het een belangrijke mijlpaal markeren.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden