Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Oude boeken in nieuw jasje nieuws
24 maart 2015 | Bertrand Weegenaar

Een trend of een toevalligheid? Drie zeer succesvolle titels die (ruim) tien jaar geleden hun eerste druk zagen, zijn onlangs heruitgegeven. Scaling up, The art of the Start 2.0, en een herziene druk van Blue Ocean Strategy zouden samen met Lean Startup en Business Model Generatie de complete boekenlijst van start-ups en venture capitalists kunnen vormen.

Voeg daar het wat oudere ‘Bijbel van Silicon Valley’ en net vertaalde Het innovatie dilemma van Clayton Christensen en het actuele Waarde Propositie Ontwerp van het Osterwalder team aan toe en dan heb je alle papieren theorie, strategieën en hulpmiddelen om je heen verzameld. Maar toevallig is het niet, alle drie de boeken zijn zeer succesvol. De tijd heeft echter niet stil gestaan. Dus herzieningen, toevoegingen en herijkingen van aangereikte strategieën en technieken zijn zeker noodzakelijk.

De blauwe oceaan is de metafoor in het strategisch bedrijfsdenken geworden voor studenten en starters om een markt te onderzoeken en onderscheidend te worden ten opzichte van ‘concurrenten’ die zich in een rode oceaan bevinden. The Blue Ocean Strategy (een creatieve strategie voor nieuwe, concurrentievrije markten) is een zeer succesvolle business geworden voor de auteurs en INSTEAD hoogleraren W.Chan Kim en Renée Mauborgne. Het boek staat al jaren torenhoog bovenaan uitgeeflijsten. MBA studenten wereldwijd zullen de blauwe oceaan als metafoor in hun businesscases gebruiken. De waarde van het boek in termen van gegenereerde business zal enorm zijn.

De heruitgave verschilt niet enorm van het originele werk. De toevoegingen hebben betrekking op de implementatie van het blauwe oceaan denken in bestaande, grote organisaties. Een tweede aspect is dat een blauwe oceaan ook wel eens rood gaat kleuren. Hoe vernieuw je een blauwe oceaan?

Tien jaar geleden verscheen ook de eerste versie van The Art of the Start van Guy Kawasaki. Nu dus The Art of the Start 2.0. Compleet uitgebreid en aangepast aan tien jaar nieuwe ontwikkelingen voor startende ondernemers zoals sociale media, crowdfunding en cloud computing. Kawasaki is in Europa misschien minder bekend als bedrijfsstrateeg en –coach, maar in Amerika is zijn status vergelijkbaar met die van Richard Branson. Begonnen als Apple evangelist in de jaren 80 heeft Kawasaki zich ontwikkeld tot een entrepreneur en mentor/coach met als specialismen startups en sociale media. In het Nederlands is alleen Betovering vertaald (Enchantement: over de kunst om klanten te verleiden en te houden).

The Art of the Start is een briljant boek met een mix van wijsheid, hulpmiddelen, tips en strategieën voor de startende ondernemer. Niet dat kennis The Art of Evangilizing , The Art of Rainmaking en The Art of Enduring voor meer doorgewinterde managers en ondernemers onbelangrijk zijn. Een leerzame lecture van Kawasaki over de tien fouten die ondernemers maken is hier te bekijken. Welke uitgever gaat er eens werk van maken om het werk van Kawasaki op de Nederlandse markt te brengen?

Verne Harnish staat bekend als ‘The Growth Guy’. In Nederland is hij bekend om de Gazelle-award : de prijs voor het snelst groeiende bedrijf dat jaarlijks door het FD wordt uitgereikt. Scaling up is officiële titel van de volledig herschreven Mastering the Rockefeller Habits. Dit boek van Harnish is dé gids voor bedrijven die echt willen groeien. Tientallen procenten per jaar. Jaar in jaar uit. Als je dat lukt ben je een gazelle. Harnish predikt structuur, methode en discipline. In de revisie heeft Harnish vier pijlers gekozen : People, Strategy, Execution, and Cash. Harnish zweert bij simpel en overzicht. Alles moet (en kan dus) op een pagina.

Harnish heeft zich in zijn werk laten leiden door de levensgeschiedenis van John D. Rockefeller die ‘10 habits’ ontwikkelde om zijn steeds groeiende bedrijven te kunnen managen. Deze habits doorvertaald in diverse sheets, structuren en technieken vormen de basis voor een strategie om grote groei te faciliteren. Een methode die dwingt. Als je een gazelle wilt worden is dat misschien ook wel nodig!


Waterkers met wasabi-smaak column
14 november 2008 | Yousri Mandour

Onlangs had ik de eer en het genoegen om voor de Masteropleiding van de Hogere Hotelschool Den Haag het programmaonderdeel ‘Blue Ocean Strategy’ te mogen invullen. Twee dagen lang zijn de studenten druk in de weer gegaan met het bediscussiëren van de inhoud van deze bestseller van INSEAD-professoren Chan Kim en Renée Mauborgne. Ze deden dat door het toepassen van de theorie op een praktijkcase. Ik heb in die twee dagen werkelijk niks, maar dan ook niks gemerkt van de zogenaamde zesjescultuur. De kers op de slagroomtaart was het bezoeken van een bedrijf dat zijn eigen ‘blauwe oceaan’ heeft weten te creëren.

Voor de enkeling die niet bekend is met de inhoud van het ‘blauwe oceaan denken’ (bestaan zij nog?), een korte toelichting. Centraal in de Blue Ocean Strategy staat dat een onderneming de concurrentie niet te lijf moet gaan. Dat levert op termijn namelijk niets anders op dan een waarde vernietigende krachtsinspanning. Een betere manier om de concurrentie aan te gaan, is de concurrentie ontlopen. ‘Don´t compete with your rivals, make them irrelevant.’ De blauwe oceaan-gedachte is dus gebaseerd op het idee om nieuwe markten te creëren in gebieden waar nog niemand actief is. Tot zover klip en klaar. De hamvraag is natuurlijk: waar vind je zo’n blauwe oceaan?

In mijn geval trof ik deze dus aan tijdens het bedrijfsbezoek met de studenten in het Westland, in Monster om precies te zijn. Hier is het bedrijf Koppert Cress gevestigd dat gespecialiseerd is in ‘Cressen’ (een soort waterkersen). Dit zijn zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen verrassende invloed op de zintuigen: smaak, geur, gevoel, of presentatie. Wat dacht u van waterkers met knoflooksmaak? Of de typische smaak van radijs? Of zelfs de zeer scherpe smaak van wasabi? Ieder jaar voegt Koppert Cress minstens één nieuw product toe aan haar assortiment ‘cressen’. Tot zo ver is er nog niet veel nieuws onder de zon. Pure productontwikkeling, hoor ik u denken, en daarmee bepaald geen mooi voorbeeld van een blauwe oceaan.

Het bijzondere aan Koppert Cress is dat zij in tegenstelling tot wat gangbaar is in de tuinbouw enkele jaren geleden afgestapt zijn van het oude en vertrouwde productiegerichte denken. Dus niet langer producten pushen richting de eerstvolgende partij in de distributieketen. De nieuwe eigenaar van Koppert Cress, Rob Baan, kwam namelijk bij zijn aantreden in 2002 tot het inzicht dat met deze wijze van verkopen zijn met zorg en aandacht geteelde ‘cressen’ nooit de waardering zouden krijgen die ze eigenlijk verdienen. Daarom gooide Koppert Cress het over een compleet andere boeg, namelijk het kweken van interesse bij de eindgebruikers van de ‘cressen’: het hogere segment van restaurants, hotels en cateraars.

Uiteraard was het een enorme tijdsinvestering om de gastronomische wereld kennis te laten maken met de unieke producten van Koppert Cress (frequent beursbezoek om vraag te creëren en het opbouwen van één-op-één-relaties), maar in de visie van Rob Baan waren alleen deze eindgebruikers van zijn ‘cressen’ werkelijk in staat om het product op hun werkelijke waarde te schatten. Het enthousiasme van deze professionals in de gastronomische wereld, in combinatie met het niet te onderschatten mond-tot-mond-effect (topchefs wisselen regelmatig van standplaats en communiceren regelmatig met elkaar), heeft in de afgelopen jaren tot een enorme pull-werking geleid. Met als gevolg dat Koppert Cress al enkele jaren indrukwekkende ‘double digit growth’ cijfers weet te realiseren.

Koppert Cress bewijst dat marketing ook, en misschien wel juist, in een volledig productiegerichte sector als de tuinbouw het verschil kan maken. Dus vraag creëren bij de basis, één-op-één-relaties opbouwen, en de eindgebruiker betrekken bij de totstandkoming van innovaties. Of zoals Baan het zelf verwoordt: ‘Iedereen weet uit de boekjes dat dit de juiste benaderingswijze van markten is, maar niemand doet het vervolgens.’ En pijnlijk genoeg moet ik constateren dat Baan hierin gelijk heeft. Daarom valt het zoeken naar bedrijven die een blauwe oceaan weten te creëren nog altijd te vergelijken met het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg.

Saillant detail bij dit succesverhaal is dat Baan zich genoodzaakt zag tot deze marketinggerichte aanpak, omdat zijn cliënten (de horeca) zich geconfronteerd zagen met een omzetdaling van zo’n dertig procent in 2002. Zo blijkt maar weer: er bestaat geen betere voedingsbodem voor innovatie dan een fikse economische tegenwind. Wat mij betreft een positieve boodschap om u aan vast te houden mocht uw bedrijf de komende maanden door de economische crisis geraakt worden!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden