Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Becookstoven column
29 augustus 2019 | Pierre Pieterse

‘Het lijkt me niet waarschijnlijk dat zo’n akelig iemand een groots bedrijf voor de lange termijn kan creëren. Ik geloof domweg niet dat de slechterik uiteindelijk aan het langste eind trekt.’ Aldus hedgefonds-miljardair Julian Robertson die na het lezen van Steve Jobs, de biografie zijn aandelen Apple verkocht. 

Het bericht kende verder geen vervolg (We schrijven 2011), behalve dan dat de beurskoersen gewoon bleven stijgen. En hoe! Benieuwd eigenlijk of de man ook zijn aandelen Amazon van de hand heeft gedaan na het verschijnen van Mr. Amazon, de biografie van Jeff Bezos (‘De man is meedogenloos. Er stroomt ijswater door zijn aderen.’).

Of Jobs ook (zo) meedogenloos was, is niet bekend. Wel dat ie nou niet bepaald bekend stond als een empathisch mensen-manager. Of zelfs maar een goed manager. ‘Hij kon erg gemeen zijn tegen mensen, of het nu ging om een serveerster in een restaurant of een medewerker die de hele nacht was opgebleven om computercode te schrijven.’ Tekenend misschien maar niet verrassend uit de mond van zijn biograaf. Eigenlijk kon Jobs namelijk niks: hij was geen goede engineer, een belabberd manager, en aanvankelijk ook een slecht marketeer. Daarnaast mistte hij iemand regelmatig afspraken, gaf mensen niet de credit gaf die hen toekwamen, verdeelde de wereld in genieën en shitheads - en liet hen dat recht in het gezicht weten. Resumerend: ‘Een creatief genie die zijn visie slechts wist te verwezenlijken met een managementstijl die dreef op intimidatie en vernedering.’

Voor wie wil weten waarom het dan toch juist Jobs was die het fundament legde waarop Apple boven alles en iedereen uit rijst, komt automatisch bij Leander Kahney uit. In Zo denkt Steve ontrafelt Kahney de bouwstenen die het denken van Jobs bepalen: verbrand schepen achter je, ga selectief te werk, wees eigengereidheid (sic!), koester perfectionisme en gedrevenheid, neem een elitaire houding aan, wees en opereer compromisloos. Maar misschien is belangrijkste bouwsteen wel het bekokstoven van zijn opvolger geweest.

Na het overlijden van Jobs leek het er bepaald niet op dat zijn opvolger Tim Cook de nieuwe koning in het mondiaal innoverende technische universum zou worden. Deze titel werd aanvankelijk geclaimd door Elon Musk. (Ook al zo’n sympathiek mens lezen we in Ashley Vance’s biografie: eigengereid, ronduit egoïstisch, een hork die prestaties van anderen op eigen conto schrijft.) Maar hoe anders pakte dat uit, zo leert de geschiedenis.

Met de benoeming van Tim Cook als opvolger heeft Steve Jobs een briljante zet gedaan, schrijft Leander Kahney in Tim Cook. Hoewel de stoïcijnse Cook niet over het charisma en de visie van zijn illustere voorganger beschikt, heeft hij van Apple een meer divers, groener en winstgevender bedrijf gemaakt. Tim Cook is sowieso allesbehalve een kloon (waar veel opvolgingen nogal in grossieren): waar Jobs de gewoonte had om mensen en teams tegen elkaar uit te spelen, maakt Cook zich juist sterk voor een zo vruchtbaar mogelijke samenwerking tussen voorheen strikt gescheiden divisies. Kahney durft zelfs de stelling wel aan dat Cook de beste CEO is die Apple tot nu toe heeft gehad. Waar of niet waar, de cijfers spreken in elk geval boekdelen: onder Cook maakte Apple alleen al in het eerste kwartaal van 2018 twintig miljard dollar aan winst, een prestatie die de beurswaarde opstuwde tot meer dan een biljoen dollar.

De koning is dood, leve de koning is nog nooit zo waar geweest.


De beste CEO van Apple? nieuws
28 augustus 2019 | Bertrand Weegenaar

Hij was zelf misschien nog het meest verbaasd toen Steve Jobs hem in de zomer van 2011 voorstelde Apple’s volgende CEO te worden. Tim Cook was sinds zijn overstap van Compaq in 1999 de hard werkende productieman op de achtergrond. Niet bepaald CEO-vlees dus.

Gedachten over opvolgingen gingen uit naar Jony Ivy, het designbrein achter de reeks succesvolle producten die Apple na Jobs terugkeer in 1997 op de markt had gebracht; onder andere de iMac, de iPod, iPhone en iPad. Of iemand van buiten zoals Apple al eerder had gedaan. Jobs heeft in de maanden na de overdracht van de CEO-zetel tot zijn toch onverwachtse dood op 5 oktober 2011 steeds benadrukt dat Tim Cook voor Apple de juiste man was.

Over Cook is weinig bekend. De biografie Tim Cook De man die Apple naar een hoger niveau tilde van Leander Kahney verschijnt zo’n acht jaar na zijn start als CEO. Cook had in de eerste jaren bij Apple het schip drijvend gekregen. Apple was in 1998 een logistiek en financieel drama. Niet alleen veroorzaakt door een chaotische productstrategie waar Jobs snel de bezem door haalde. Ook ontbrak het aan een goede onderhandelstrategie met leveranciers, slecht voorraadmanagement, weinig centrale sturing of inzicht. Cook kon alle lessen die hij in zijn carrière bij onder andere IBM op het gebied van Just-in-Time management direct toepassen. Het zou Apple heel veel geld gaan besparen. De voorraden werden snel teruggebracht, er werd meer en meer in de keten geschoven, activiteiten verplaatst naar China, gestandaardiseerd enzovoort. Terwijl Jobs en Ivy goede sier maakten met de hele lijn van nieuwe producten, maakt Cook ze extreem winstgevend.

Over de persoon Tim Cook, is vooral iets bekend over zijn werk als Apple baas. Hij is een harde werker. Hij is ook de man die het voor elkaar krijgt dat Apple een nieuw product, in het geheim, met miljoenen stuks wereldwijd kan uitrollen.

Hij heeft inmiddels wel een stempel op de cultuur van het bedrijf gelegd. De focus is gaan liggen op zes punten: toegankelijkheid, onderwijs, milieu, inclusiviteit en diversiteit, privacy en veiligheid, en verantwoordelijkheid van toeleveranciers. Het zijn thema’s waar Apple, als één van de grootste, meest winstgevende en meest waardevolle bedrijf (eerste die de grens van één biljoen dollar is gepasseerd) een stempel kan drukken. Dus dwingt het in de keten op duurzaamheid, op goede arbeidsvoorwaarden, op meer gelijkheid van mannen en vrouwen, op diversiteit, op eisen van privacy enzovoort. Al deze thema’s zijn veelomvattend en vereisen door het internationale karakter van de bedrijfsactiviteiten veel onderhandelen.

Op persoonlijk vlak heeft Cook tweemaal een belangrijk statement gemaakt. In 2014 maakte Cook via een ingezonden brief aan nieuwsdienst Bloomberg bekend dat hij homoseksueel is. Zijn doel was om jonge homoseksuele en hun ouders een inspirerend voorbeeld te geven en een steun in de rug. Van Cook is op dit moment niet bekend of hij in een relatie zit.

In 2016 ontving Apple van een Amerikaanse rechtbank het dwangbevel om mee te werken met de FBI om de iPhone van de dader van de San Bernandino aanslag te ontgrendelen. Cook zou er met een groot juridisch team weken hard aan werken om dit tegen te houden. Achterdeurtjes bouwen ging niet gebeuren, uitzonderingen maken terwijl de privacy van potentieel honderden miljoenen gebruikers op het spel stond, Apple heeft zijn rug recht gehouden.

Apple’s cultuur is in de acht jaar onder Cook flink veranderd. Er is veel geld verdiend en de winstmarges zijn enorm. De bedrijfsprocessen zijn sterk geoptimaliseerd. Alleen hoe zit dat met dat waar Apple zo beroemd om was: fantastisch innoverende producten?

Het hoofdstuk ‘Robotauto’s en de toekomst van Apple’ gaat over de zelfrijdende auto van Apple (Apple Car, het project Titan) dat inmiddels weer on hold lijkt te staan. En over het nieuwe hypermoderne gebouw op Apple Park waar de tienduizenden medewerkers in Cupertino sinds 2017 zijn gehuisvest. Onder Cook werden de iPhone 5 tot X gelanceerd. Zit mooie techniek in, maar baanbrekend? De Apple Watch? Het marketingverhaal is dat dit over gezondheid gaat. Maar het is vooral een gadget. Apple kocht Beats en heeft nu een mooie koptelefoonlijn. De Apple HomePod, in 2018 geïntroduceerd, is een slimme speaker dat met onder andere de Sonossystemen concurreert en met Siri ook gebruikt wordt als slimme speaker. Kortom, op het gebied van producten mag er de komende jaren onder het bewind van Cook nog wel wat verwacht worden nu het huis redelijk op orde lijkt.

Leander Kahney heeft als eerste een volwaardige bio geschreven over één van de meest invloedrijke CEO’s die vandaag een internationaal bedrijf leiden. Hij trad in de voetsporen van een charismatische voorganger. Dat heeft hij, op zijn eigen wijze, de eerste jaren succesvol ingevuld. Kahney is er in geslaagd dat beeld netjes opbouwend neer te zetten.

(Kahney schreef eerder biografieën over Steve Jobs en Apple en Jony Ivy.)

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden