Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Noordhoff Business - Denken en doen in een complexe wereld nieuws
24 oktober 2019 | Karin de Zwaan

Noordhoff, alom bekend als uitgever van educatieve boeken en de Bosatlas, start vandaag onder de naam Noordhoff Business met het uitgeven van boeken voor professionals. De boeken zijn bedoeld voor nieuwsgierige professionals die zich willen verbreden en verdiepen. Professionals die hun huidige werk beter willen doen én zich voor willen bereiden op hun carrière van morgen.

De titels die Noordhoff Business uit gaat brengen zijn praktisch van aard en bedoeld als leidraad hoe te denken en te doen in een complexe wereld. Petra Prescher, uitgever voor Noordhoff Business: ‘We laten ons op de werkvloer te vaak leiden door angst en controledrift en zoeken houvast in theorieën. Onze boeken bieden juist praktische handvatten om onderwerpen als leiderschap en innovatie aan te pakken. De rode draad die onze titels verbindt, is een paradigma-shift: denken en handelen vanuit openheid, nieuwsgierigheid en ethisch besef zijn hierbij het nieuwe uitganspunt'.

De serie managementboeken van Noordhoff Business start met de volgende drie titels:
Leiderschap, een gids van Thecla Goossens, wijst de weg door het ruime aanbod aan leiderschapstheorieën en nodigt je daarbij uit je eigen visie te volgen. Een ideaal boek voor de beginnende leider die meer weten wil over hedendaags leiderschap.
In Wicked World leggen Karel van Berkel en Anu Manickam uit hoe we hedendaagse complexe problemen als het klimaat, de burn-out of globalisering door middel van systeemtheorie wél aan kunnen pakken.
In Regie over Innovatie laat Bart Bossink zien dat je voor innovatie geen geluk of magie nodig hebt, maar dat je dit gewoon kunt regisseren en moet gaan doen. Geschikt voor iedereen die bezig is of wil starten met innoveren.

Met Noordhoff Business wil Noordhoff de kennis en ervaring die het in huis heeft ook toegankelijk maken voor de zakelijke professional.

Bekijk de boeken op managementboek.nl/noordhoffbusiness


Wicked World - Systeeminnovatie voor complexe vraagstukken preview
22 oktober 2019 | Karel van Berkel

Wicked World gaat over het effectief aanpakken van complexe vraagstukken. Dit thema ligt ons als auteurs aan het hart om verschillende redenen. Wij schreven dit boek omdat wij ervan overtuigd zijn dat alleen bredere aanpakken helpen bij het oplossen van complexe vraagstukken.

Alle grote uitdagingen, zoals robotisering, polarisatie, burn-out, globalisering en cybercriminaliteit gaan over grenzen van afdelingen, organisaties en disciplines heen en kunnen alleen interdisciplinair worden aangepakt. De huidige samenleving is hier nog nauwelijks op ingericht. Ga maar na: in onze scholen leren we vakken; de wetenschappelijke wereld en de universiteiten bestaan uit disciplines; de overheden kennen departementen of afdelingen.

We lijden namelijk aan vereenvoudigingsdrift: problemen worden in behapbare, kleine stukjes gehakt en stuk voor stuk opgelost. Daarnaast worden vooral via social media meningenbubbels gecreëerd over wat het probleem nu werkelijk is en wie probleemeigenaar is. Onze vereenvoudigingsdrift biedt geen totaaloplossing. We moeten leren dat verschillende stakeholders allemaal hun gelijk, kennis en belang hebben. Om complexe problemen aan te pakken zullen stakeholders als verantwoordelijke leidingnemers de handen ineen moeten slaan en leren samenwerken om systemen te veranderen.

Wicked World is een pleidooi voor erkenning van de complexiteit van een wereld waarin managers, professionals en beleidsmakers moeten opereren. Complexiteit wordt vaak negatief beoordeeld, maar is het juist niet boeiend dat je bij complexe problemen aan vele touwtjes kunt trekken om slimme oplossingen te vinden?

Ons boek begint met systeemwijsheid als startpunt voor systeeminnovatie. Daarbij gaat het om dieper duiken, verbanden en patronen leren zien en ontdekken dat simpele oorzaak-gevolg conclusies niet te trekken vallen. Door kleine veranderingen kunnen grote vernieuwingen plaatsvinden die een positief of negatief effect hebben op een veelvoud van systemen.  In ons boek introduceren wij nieuwe begrippen afkomstig uit systeem- en complexiteitstheorieën. Aan de hand van heldere stappen en praktische aanwijzingen laten we zien hoe je in de praktijk tot systeeminnovatie kunt komen. De vele systeemtekeningen maken inzichtelijk hoe complexe vraagstukken of wicked problems er uitzien. Of het nu gaat over energietransitie, immigratie of jeugdzorg, het draait om het vinden van slimme systeeminterventies. De ontwikkeling van systeembewustzijn en systeemwijsheid is daarbij een eerste stap.

Wij hopen door dit boek bij te dragen aan een verdere bewustwording van de noodzaak om anders te kijken en te handelen. Het aanpakken van complexe problemen is ambitieus, vernieuwend en vergt van verantwoordelijke leidingnemers dat zij de handen ineenslaan en samenwerken om systemen te veranderen.

Karel van Berkel en Anu Manickam, partners in We-Sense: strategische antwoorden op maatschappelijke uitdagingen en werkzaam in het hoger onderwijs. Ze zijn de auteurs van Wicked World.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden