Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Roel Wolbrink: ‘Maak keuzes om gekozen te worden’ interview
28 maart 2017 | Peter Spijker

101% IK - Jouw persoonlijke merk in 8 stappen is een werkboek waarin je stapsgewijs jouw persoonlijk merk ontwikkelt. Auteurs Judith Tielen en Roel Wolbrink leiden je in acht stappen naar de realisatie van jouw persoonlijke merkplan. Vanuit dit plan maak je van jezelf een sterk merk, zodat mensen blijvend voor jou kiezen. De eerste stap is het bepalen van je merkidenteit.

Waarom moet je eerst je merkidentiteit vaststellen?
Het is noodzakelijk, want identiteit is de kern van je merk. In de eerste van acht stappen bepaal je je identiteit door je karakter, je drijfveren en je waarden te beschrijven. Het merkidentiteitsmodel helpt je om je eigen karakter - en dus dat van je merk -  te benoemen. Dit model benoemt zes typische merkkarakters: genieter, vriend, verzorger, expert, leider en rebel. Met de karaktertypetest ontdek je wat je dominante karaktertype is. Dit karaktertype is je identiteit.

Zijn je sterke eigenschappen je kernkwaliteiten?
Je kernkwaliteiten zijn inderdaad jouw specifieke, sterke eigenschappen die anderen in jou waarderen.Je toont die gemakkelijker en verbetert ze sneller dan je minder sterke kanten. Iedereen heeft kernkwaliteiten, maar ook valkuilen. Je kunt een bepaalde kwaliteit te breed uitmeten, zodat je doorschiet. Zelfverzekerd gedrag kan doorschieten naar arrogantie. Als een ander doorschiet, kan dat je ergeren. We noemen jouw reactie daarop een allergie, die vaak voortkomt uit een van je  persoonlijke eigenschappen.

Wat is een merktemplate?
Een merktemplate vat je persoonlijke merkeigenschappen samen. Je benoemt in het template dat wij gebruiken vijf eigenschappen: twee functionele eigenschappen, twee sociaal- emotionele eigenschappen en een stijleigenschap. Functionele eigenschappen zijn karaktertrekken die inhoudelijk bijdragen aan wat je doet. Je gebruikt ze vaak om je werk goed te doen. Je kunt iemand zijn die optimistisch is en altijd kansen zoekt. Sociaal-emotionele eigenschappen uiten zich in je manier van werken en samenwerken Je kunt daarin bijvoorbeeld verbindend en stimulerend zijn. Een stijleigenschap is je uitstraling naar anderen op het werk. Dat kan iemand met flair zijn, die collega’s gemakkelijk aan zich weet te binden.  

Hoe werkt het egelprincipe?
Het egelprincipe, vernoemd naar de oud-Griekse fabel van de egel en de vos, stelt dat je met een scherpe focus stevig richting geeft aan alles wat je doet. In de fabel lukt het de vos niet om van de egel te winnen. De vos is sluwer, maar ook opportunistischer. De egel focust puur op voedsel zoeken om te overleven, ziet dus de essentie en negeert de rest. Het egelprincipe staat voor zelfkennis op drie gebieden: je passie, je talent en je economische motor. Ze worden in het model als cirkels weergegeven. Je moet voor jezelf bepalen wat je het allerleukste vindt om te doen. Dát is je passie. Ook benoem je waarin je het allerbeste bent; dát is je talent. Ten slotte bepaal je waar je het meeste mee verdient: dát is je economische motor. De overlap tussen deze drie cirkels van zelfkennis is het egelprincipe. Daar zit de kracht van je persoonlijke merk.

Je moet vervolgens keuzes maken om gekozen te worden?
Jazeker! Om richting te geven aan de ambities van jouw persoonlijke merk beantwoord je de vragen ‘waarheen?’ en ‘waarvoor?’ Onderzoeker Simon Sinek ontdekte dat succesvolle merken identiek denken, handelen en communiceren. Zijn  denkmodel vraagt je waarom je op aarde bent, hoe je de dingen doet en wat je te bieden hebt. De kern is waarom, daarna volgt hoe en wat. Sinek toont dat doorsnee bedrijven eerst de wat-vraag stellen, soms doorgaan naar hoe, maar het daar vervolgens bij laten in hun merkstrategie. Succesvolle bedrijven beginnen met het waarom, gaan van daaruit naar het hoe en beantwoorden daarna pas de wat-vraag. Het antwoord op de waarom-vraag is hoe je wereld er uit zou zien als niets je in de weg staat. De hoe-vraag beantwoord je met jouw kernkwaliteiten en de wat-vraag met jouw diensten of producten.

Hierna stel je een plan op dat past op één A4 om jezelf tot actie te dwingen?
Het OGSM is de methodiek van een plan op één A4: objectives, goals, strategies en  measures. Wat is je doel en wat ga je doen staat centraal. De objective creëert inspiratie en energie, de strategieën geven richting en de activiteiten zijn concreet. Deze elementen zijn meetbaar, zodat je de voortgang naar de doelstelling kan meten en zo nodig kan bijsturen. Je wilt immers in eerste instantie vooral je doelen en resultaten halen. Dat geeft meer voldoening dan zo maar doelloos hard te werken. Veel bedrijven weten wat hun omzetdoelstelling of marktaandeel moet zijn aan het eind van het seizoen, maar dat is zelden richtinggevend of inspirerend. Dit leidt vaker tot stress dan tot commitment.

Hoe geef je uitvoering aan jouw persoonlijke merkplan?         
Met persoonlijk leiderschap overbrug je de kloof tussen weten en doen. De modellen over 3 E-leiderschap van Procter & Gamble (P&G) en Niveau 5-leiderschap van Jim Collins kunnen je inspireren om tot daadkracht te komen. Het P&G-model stelt dat je altijd anderen nodig hebt om zaken voor elkaar te krijgen. Persoonlijk leiderschap zet in op visie, energie en enable. Jouw visie maakt anderen duidelijk waar je naar toe wilt. Jouw energie maakt dat anderen met jou naar daar naar toe willen gaan. Met enabling werk je alle drempels en obstakels weg voor deze mensen, zodat zij zich gemakkelijker bij jou aansluiten. Collins ontdekte dat de eindverantwoordelijken van geweldige bedrijven hun ondernemingen structureel anders aanstuurden dan bij gewone bedrijven het geval was. Ze zitten op het hoogste niveau van leiderschap, Niveau 5. Ze zijn bescheiden, tonen een grote professionele drive en plaatsen het belang van de organisatie altijd boven het persoonlijke belang.


Roel Wolbrink: ‘Geef zelf invulling aan jouw persoonlijke merk’ nieuws
22 februari 2017 | Peter Spijker

Hoe krijg je het voor elkaar dat je potentiële klant keer op keer voor jou kiest? Dat lukt door je persoonlijke merk te ontwikkelen. Judith Tielen en Roel Wolbrink, auteurs van 101% IK- Jouw persoonlijke merk in 8 stappen, gaven de genodigden op 10 februari bij de presentatie van hun boek in het Utrechtse Bar Beton Rijnsweerd een korte training in het ontwikkelen van hun persoonlijke merk.

De rode draad in 101% IK – Jouw persoonlijke merk in 8 stappen is dat je als ondernemer het meest geloofwaardig bent als je vanuit je authentieke invulling geeft aan jouw persoonlijke merk. Wolbrink: ‘Dit boek gaat over het doorgronden van je eigen merk in acht concrete stappen. Sterke merken kennen zichzelf (en de klant) en beginnen dus bij het eigen karakter en sterke punten. Het merkidentiteitsmodel helpt de lezer om zijn eigen karakter  - en dus dat van zijn merk -  te benoemen. Dit model benoemt zes typische merkkarakters: genieter; vriend; verzorger; expert; leider en rebel.’

Rode vakken
In de presentatieruimte van Bar Beton Rijnsweerd staan de zes merkkarakters afgebeeld in rode vakken op de vloer. Wolbrink vraagt de circa veertig gasten om hun karaktereigenschappen te benoemen. Lachend voldoen ze aan zijn verzoek. Na enkele minuten wil Wolbrink van één de genodigden weten wat hem typeert. ‘Ik vind het prettig om leiding te geven, te adviseren en te coachen en behoor tot het karaktertype ‘leider’.’  Wolbrink: ‘De identiteit is de kern van zijn 101% IK™-model en de basis voor alle volgende stappen. Hij moet nu gaan bepalen wat hij het allerleukste vindt om te doen, waarin hij de allerbeste is en waar hij het meest mee verdient. Waarom hij dingen wil doen en welke behoefte hij wil vervullen, wat de belofte is en  welk bewijs hij daarvoor heeft. Op basis van de gemaakte keuzes gaat hij plannen en de interactie aan herijken en zo de kracht van zijn merk vergroten. Het boek helpt daar bij met leuke voorbeelden van echte mensen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden