Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wil de echte introvert zich kenbaar maken? nieuws
23 juni 2014 | Ger Post

Er blijkt iets ernstig mis met de manier waarop we introverten zien, schrijft Scott Berry Kaufman. Hij trekt van leer tegen het idee dat introverten ‘diepe denkers’, ‘reflectief’ of ‘sociaal angstig’ zijn.

Vraagje: welke van de volgende kenmerken zijn tekenen van introversie?

Hoog sensitief - Diepe denker – Reflectief – Introspectief - Negatieve emoties - Sociaal angstig – Defensief – Kwetsbaar - Altijd eenzaamheid boven sociale interactie verkiezen

Antwoord: geen enkele!

Zo begint Scott Berry Kaufman zijn afrekening met de misvattingen die er over introversie rondgaan. Introversie is de laatste jaren aan een opmars bezig dankzij boeken als Introvert (‘Groeien in een extraverte wereld’) van Marti Olsen Laney en met name het populaire Stil (‘De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’) van zelfbekroonde opperintrovert Susan Cain. Maar volgens Kaufman is er iets ernstig mis met wat we onder introvert verstaan.

Hij prikt een aantal ingeburgerde ideeën door. Zo blijkt uit onderzoek dat introverten helemaal niet meer introspectief zijn dan extraverten. Daarbij zijn gevoeligheid en sociaal angstig helemaal geen kenmerken van extraverte mensen. ‘Bovendien zijn er veel mensen die zichzelf als "sensitieve introverten" zien, terwijl het eigenlijk verborgen narcisten zijn. Deze individuen worden gekenmerkt door hun gevoel dat ze recht hebben op sociale aandacht.’

Welke kenmerken volgens Kaufman beter de belangrijkste aspecten van het introversie-extraversie domein van persoonlijkheid bestrijken? Enthousiasme en assertiviteit. Enthousiasme gaat in eerste instantie over het zoeken van sociale aansluiting, maar omvat ook positieve emoties als vreugde en kenmerken als uitbundig en opgewonden. Assertiviteit draait meer om sociale status dan aansluiting en kenmerken die hieronder vallen zijn: leiderschap, dominantie, provocatief, actief, spraakzaam en overtuigend.

Bij zijn artikel heeft hij een test gepubliceerd waarmee iemand kan achterhalen of hij extravert (enthousiast en assertief), introvert (weinig enthousiast en assertief), of ambivert is (enthousiast maar niet assertief, en vice versa).


Uw favoriete boek over spiritualiteit? nieuws
12 januari 2013 | Nienke van Oeveren

Business spiritualiteit is een bekend begrip, waarbij je meteen de associatie krijgt met auteur Paul de Blot die het begrip flink promoot. Maar ook op breder vlak vindt spiritualiteit zijn weg in de managementliteratuur. Denk aan boeken over leiderschap, coachen, persoonlijk geluk. Het begin van een nieuw jaar en de aftrap van de Maand van de spiritualiteit is een mooi moment om eens Stil te staan.

De maand van de Spiritualiteit begint vandaag en loopt tot 26 januari. Er zijn over het hele land workshops en bijeenkomsten voor bijvoorbeeld mindfulness, schrijven en ontmoeten. Ook is er een verkiezing van het Beste Spirituele Boek van 2012. Wat is uw beste spirituele boek? U kunt tot 20 januari stemmen op een boek uit een geselecteerde top 10:

- Spirituele oplossingen door Deepak Chopra
- Happy Me door Sanne Bloemink
- Meditatie voor Multitaskers door David Dillard-Wright
- Stil door Susan Cain
- Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed door Frédéric Lenoir
- De bijbel voor ongelovigen door Guus Kuijer
- Het geheim van genialiteit door Tijn Touber
- Ode aan de vrouw door Patricia Blok
- Proef door Thich Nhat Hanh & Lilian Cheung
- De kracht van de moderne spiritualiteit door William Bloom

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden