Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Vrijgevochten, strijd tegen genderongelijkheid nieuws
25 juni 2019 | Bertrand Weegenaar

Ze had een bevoorrechte jeugd in Bosch en Duin met betrokken ouders, broer en zussen. Goede educatie, rechtenstudente en een start van een zorgeloze carrière als arbeidsjuriste. Mirjam de Blécourt vertelt haar levensloop vrijuit in Vrijgevochten. Mijn ongebaande pad naar de top. Ze leert de man van haar leven kennen, Adriaan, trouwen en krijgen twee zoons. Een leven waarin ze naast haar man, medisch specialist, had kunnen staan. Maar daar kiest ze, bewust niet voor.

 

Mirjam de Blécourt is een ambitieuze vrouw die binnen het grote internationale juristenkantoor Baker McKenzie naar de top wil. Het glazen plafond bereikt ze als ze internationaal partner wil worden en de mannen daarover moeten stemmen. Ze is dan 35, bekend van de methode De Blécourt (ook bekend als de stoelendansmethode) waarmee civiele geschillen bij mergers beslecht kunnen worden en kwaliteiten van personeel belangrijker zijn dan arbeidsverleden.

Ze verdient er voor Baker McKenzie veel geld mee. De mannelijke partner zeggen in 1999 nee tegen De Blécourt als internationaal partner. Ze gaat een maand thuis zitten, gaat solliciteren maar biedt ondertussen Baker nog één kans. Die grijpen ze: De Blécourt wordt alsnog internationaal partner (en zal tot de dag van vandaag haar werkgever blijven). Ze heeft wel gevoeld waar veel vrouwen in hun werk tegenaan lopen. Het tweede deel van haar carrière zal ze zich, naast vermaarde juridische zaken, inzetten voor meer vrouwelijke bestuurders aan de top. Ze neemt zitting in diverse raden van toezicht bij toonaangevende non-profit en culturele instellingen. Vanaf 2006 is ze actief als lid van Women on Top en wordt een veelgevraagd pleitbezorgster van betere kansen voor talentvolle vrouwen om een toppositie te bereiken. Ze is voor een quotum van vrouwen in bestuursfuncties, lid van het vrouwen-schaduwkabinet (namens de VVD) en sinds juni 2019 lid van de Eerste Kamer namens de VVD.

Vrijgevochten is een vlot geschreven boek waarin duidelijk wordt dat het bereiken van een carrière als vrouw en je gaan bewegen op bestuurlijk topniveau geen sinecure is. Ook in mijn privé-omgeving loopt zo’n vrouwelijke bestuurlijke carrièretijger rond met hetzelfde DNA: hard werken, werk boven gezin met een georganiseerd familievangnet, blijven leren, driftig netwerk (en functies) bouwen, en hard voor jezelf zijn. De Blécourt stond 24 uur na een miskraam weer op het vliegveld op weg naar een zaak in Zurich. Het is misschien niet verstandig (en dat wist ze ook wel), maar het zijn wel kenmerken van mensen die ver willen komen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden