Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Preview - Vertel! Op je best tijdens presentatie, gesprek of vergadering preview
5 oktober 2015 | Karin de Groot

Karin de Groot is trainer en coach en werkte als journalist en presentator (o.m. Spoorloos) meer dan 25 jaar voor radio en televisie. In haar Vertel! biedt ze een nieuwe manier om naar presentaties te kijken. In deze preview licht ze dat toe.

Leef je in de veronderstelling dat jij niet geschikt bent om te presenteren? Ben je bang dat je in een keurslijf geduwd zal worden en je niet meer jezelf bent als je een verhaal vertelt of wil je simpelweg de puntjes, wat presenteren betreft, nog eens op de i zetten? In Vertel! laat ik je op een praktische en toegankelijke manier naar je eigen presentatie kijken. Aan de hand van zeer persoonlijke voorbeelden ga je een verhaal vertellen dat anderen ook echt overtuigt.

Je hebt een gesprek met een belangrijke klant, moet een groep mensen toespreken of gaat naar een netwerkbijeenkomst. Als je naar huis gaat besef je dat jouw boodschap niet is overgekomen. De zenuwen zaten je in de weg, je raakte de draad van je verhaal kwijt of je hebt op de een of andere manier geen echt contact gemaakt met je publiek, of dat nou één persoon was of driehonderd. Zonde!

Presentatietrainingen of -boeken maken het soms nog erger. Je krijgt zo veel do’s en don’ts te horen dat het na afloop onmogelijk is om nog op een ontspannen manier te vertellen. ‘Sta rechtop, beweeg niet te veel, lach en probeer vooral geen ‘eh’ te zeggen.’ Iedereen krijgt dezelfde regels te horen, moet zich in hetzelfde keurslijf laten stoppen.

Inmiddels weet ik dat je het beter op een andere manier aan kunt pakken: ‘De kunst is om op zoek te gaan naar die paar aanwijzingen die van toepassing zijn op die ene persoon. Het zijn vaak maar één of twee aanwijzingen die iemand nodig heeft om echt te gaan vertellen, maar welke dat zijn ontdek je alleen maar door goed naar iemand te kijken, vooral op de momenten dat er niet gepresenteerd wordt.’

Lange tijd dacht ik dat het onmogelijk was op die manier te leren presenteren via een boek, maar uiteindelijk heb ik een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat je door middel van het boek, ook tijdens vergaderingen of gesprekken, beter gaat presenteren terwijl je toch dicht bij je eigen persoonlijkheid blijft.

Het is een praktisch boek geworden: aan de hand van een opname van jouw eigen presentatie ga je kijken naar de verschillende aspecten van jouw manier van vertellen en vertel ik je wat het effect daarvan is. Je krijgt alternatieven aangereikt, maar steeds met de kanttekening dat je niet ál die alternatieven moet gaan gebruiken. Kies wat bij je past.

Hoe zorg je ervoor dat je overtuigend bent, mensen ook echt horen wat je zegt en bereid zijn je te volgen? Hoe ga je om met de zenuwen of met eventuele rampen die zich tijdens een presentatie voor kunnen doen: een black-out, vlekken in de nek, kritiek vanuit de zaal? Steeds geef ik aanwijzingen vanuit mijn eigen praktijk als presentatietrainer en -coach, maar ook vanuit mijn 27 jaar ervaring als presentator en -interviewer bij radio en televisie. Ik lardeer die aanwijzingen met persoonlijke verhalen en voorbeelden uit de praktijk. Niet zelden gaat het over de gênante momenten uit mijn carrière omdat die nu eenmaal goed aangeven dat de weg naar groot of klein succes bestaat uit vallen en opstaan.

De boodschap die als rode draad door het boek loopt is dat iedereen kan presenteren en dat vooral moet doen op zijn of haar eigen manier. Dicht bij jezelf blijven dus. Perfectie, mensen die in een keurslijf met hun verhaal komen terwijl ze zich braaf aan alle voorgeschreven regels houden, zijn vooral heel erg saai. En ongeloofwaardig.

Om duidelijk te maken dat een fantastische speech niet perfect hoeft te zijn, kun je op de bijbehorende internetsite karindegroot.tv/vertel voorbeelden van presentaties zien.

Karin de Groot is trainer en coach en werkte als journalist en presentator meer dan 25 jaar voor radio en televisie. Ze presenteerde bijvoorbeeld Spoorloos, Heb ik Genoeg en Goudmijn. Ze is de auteur van Vertel! Op je best tijdens presentatie, gesprek of vergadering

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden