Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Een eredienst voor het verhaal nieuws
9 maart 2009 | Hans van der Klis

Het woord ‘preken’ heeft in Nederland geen positieve klank, maar toch namen Jeroen Busscher en Miranda Keijser-Van Gils het initiatief een Prekenboek voor Leiders samen te stellen. ‘Dit boek is geboren uit een honger naar mooie verhalen waaraan mensen nieuwe perspectieven kunnen ontleden’, zegt Busscher.

Geen slechte opkomst voor een doordeweekse dag, had de koster voorafgaand aan de boekpresentatie in de Hervormde Kerk van Zwammerdam vastgesteld. Voorganger Bram Grandia, die was gevraagd een inleiding te houden, kon erom lachen. Een kerk is ook een merkwaardige plek voor een boekpresentatie, maar in dit geval wel passend. Niet uitsluitend omdat het om een Prekenboek voor Leiders ging, maar vooral ook omdat dit boek een viering van het woord is.

Het woord ‘preken’ heeft in Nederland geen positieve klant meer, constateerde Grandia. Wie een boodschap heeft, zal zich eerst verontschuldigen en zeggen dat hij geen dominee is. Voor niet-gelovigen is de echt Calvinistische preek ook een wezensvreemde aangelegenheid, een soms wel drie kwartier durend religieus betoog. Sommige dominees werden door hun gemeentes verplicht een zandloper te gebruiken, zodat de dosis hel en verdoemenis nog enigszins binnen de perken bleef.

Waarom dan toch dat boek? De preek staat misschien wel dichterbij de dagelijkse realiteit dan wij vermoeden, maakte Grandia duidelijk. Als herder van zijn gemeente is de pastoor niets anders dan een leider die richting geeft. En ook de structuur van de preek doet denken aan de speeches waarmee grote leiders hun volgelingen proberen te inspireren. Elke preek bestaat uit drie belangrijke onderdelen: een schets van de ellende die ons te wachten staat, de verlossing - dankzij de Here Jezus - en het betonen van dankbaarheid. Het is hetzelfde schema als waar Barack Obama gebruik van maakt en waarmee hij zoveel aanhangers heeft verleid. ‘Mensen zijn op zoek naar de bron die hen voedt.’

Dat is precies de doelstelling waarmee Busscher en Keijser-Van Gils hun ‘Prekenboek voor leiders’ hebben samengesteld. ‘Ik kom uit een generatie die altijd gericht was op persoonlijke interactiviteit’, vertelt Busscher. ‘Ik keek altijd een beetje vreemd aan tegen mensen die vanachter een katheder hun verhaal ophingen. Maar nadat ik mijn evenementenbedrijf had beëindigd en als adviseur zelf steeds vaker achter het katheder terechtkwam, ontdekte ik de motiverende kracht van het verhaal.’

Hij is niet de eerste, weet Busscher. Maar de praktijk om iemand in te huren voor 10.000 euro die 25 managementclichés uit een boek op te lepelen, staat hem tegen. Dat is de reden dat hij en zijn coauteur Miranda Keijser-Van Gils een boek wilden samenstellen waarin zij 25 uiteenlopende verhalen aanreiken die leiders zelf gezegd hadden kunnen hebben. Ze verzamelden bekende namen als Adriaan Hoogendijk, Harry Starren, Jaap Peters, Jos Burgers en thrillerauteur Charles den Tex om zich heen, en vroegen hen een preek te schrijven waar de lezer zich aan zou kunnen laven. ‘Het idee is geboren vanuit een honger naar mooie verhalen, waar mensen nieuwe perspectieven aan kunnen ontlenen.’ Het is een boek dat inspiratie wil bieden, stelt Busscher, zoals de Bijbel dat doet voor zijn vriend Grandia, die het boek vaak zomaar ergens openslaat en de tekst tot zich laat spreken.


De voorjaarsworp (VI): leiderschap en spiritualiteit nieuws
12 februari 2009 | Hans van der Klis

In het laatste deel van deze serie over de managementboeken die komen gaan, staan leiderschap en spiritualiteit centraal. Met onder andere een nieuw boek van Warren Bennis en Daniel Goleman over de noodzaak van Transparantie, en enige boeken over ‘servant leadership’.

Bij Van Duuren verschijnt in maart het boek 'Echt leiderschap', een bundel bespiegelingen over de essentie van leiderschap. Uitgangspunt daarbij zijn de twee stromingen die momenteel in zwang zijn op managementgebied: enerzijds de nadruk op resultaten en anderzijds de nadruk op zingeving. De bundel is samengesteld door Ietje Lindermann en Marcel Wanrooy, die net als de auteurs zijn verbonden aan adviesbureau GITP.

Het trio Warren Bennis, Daniel Goleman en James O’Toole heeft onder de titel Transparantie een boek geschreven over de vraag hoe je als leider openheid creëert (Thema, maart). Transparantie kan volgens deze drie ‘managementreuzen’ het antwoord zijn op de financiële wereldcrisis die wij nu meemaken, omdat deze juist veroorzaakt wordt door een gebrek aan openheid. Banken hebben gesjoemeld met hypotheken, beurskoersen waren overgewaardeerd, managers dekten zich in met astronomische vertrekbonussen… Transparantie vormt de garantie dat alle benodigde en cruciale informatie op het juiste moment bij de juiste persoon komt, om de juiste redenen.

Jeroen Busscher (adviseur en chef interventies bij De Baak) en Miranda Keijser-Van Gils (architect en coach) hebben speeches voor bevlogen leiders gebundeld onder de titel Prekenboek voor Leiders (Business Contact, februari). Het motto: niet ‘Gij zult, maar Gij kunt!’. Met bijdragen van onder meer Harry Starren, Jos Burgers, Jaap Peters, Charles den Tex en Erik van de Loo.

Paulien Assink richt zich in haar boek Samenspel op ‘de kunst en praktijk van V/M leiderschap’, ofwel het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk leiderschap (Business Contact, april). Assink, die eerder succes boekte met haar boek Uit het harnas, houdt een pleidooi voor het vrouwelijk aspect in leiderschap, dat volgens haar bestaat uit dienstbaarheid aan het grote geheel en luisteren naar je intuïtie.

Een prettig humoristisch boekje is onlangs verschenen bij Eburon, Ondernemen in zwaar weer, met 99 handige tips om te overleven of glansrijk ten onder te gaan. Kerstholt, een ervaren managementconsultant en curator, doet tips aan de hand voor wanneer een onderneming op drift is geraakt en de continuïteit van het bedrijf op het spel staat. Specifieke kennis en vaardigheden zijn dan vereist om de onderneming weer in rustig vaarwater te brengen.

Ook in een lichter register: Hoe je een geboren leider wordt van Frank Schaper, over onbewuste rolmodellen, striphelden en wereldleiders (Scriptum, mei). Volgens de uitgeverij bleek Schaper zelf tijdens zijn carrière bij KLM een geboren leider, en herleidt hij de kiem van zijn leiderschap naar de striphelden uit zijn jeugd.

Tot slot enkele boeken die iets meer naar de zweefmolen neigen. De bestuurskundige Tica Peeman, eigenaar van trainingsbureau VIStrainingen, schreef I trust U, over managen vanuit vertrouwen (Pearson, februari). Volgens Peeman is vertrouwen het sleutelwoord om innovatieve, flexibele en inspirerende organisaties te kunnen bouwen. Dat vraagt wel om aanpassingen in de manier van organiseren, managen en communiceren.

Bij Ten Have verscheen het boek Servant Leadership van Ken M. Keith. Keith schrijft over dienend leiderschap, een trend die ook in Nederland aan kracht wint. De strekking van zijn betoog: leiding geven is iets anders als de baas spelen.

Fons Trompenaars en Ed Voerman schreven eveneens een boek over servant leadership, onder de titel Grenzeloos leiderschap (Business Contact, reeds verschenen). In dit boek doen zij zeven dilemma’s van servant leadership uit de doeken, waarbij duidelijk wordt dat een dienende leider juist bij uitstek in staat is om schijnbare tegenstellingen te overwinnen.

Bij dezelfde uitgeverij ook een bundel interviews met toplieden als Herman Wijffels, Cees Veerman en Peter Blom over onderwerpen als leiderschap, duurzaamheid en persoonlijke verandering. De titel van dit werk luidt 'In naam van de natuur'. Het boek is samengesteld door Jan Willem Kirpestein en Henk Manschot (Ten Have, april).

Jeroen Busscher, Miranda Keijser-Van Gils
Prekenboek voor leiders

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden