Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
De wet van destructie door loyale uitvoerders tussen_droom_en_daad
27 maart 2014 | Ernst ten Heuvelhof

In deze aflevering van Tussen Droom en Daad waarschuwt Ernst ten Heuvelhof voor de uitvoerders van beleid. Al zijn ze nog zo loyaal, ze kunnen onverwachte invloed hebben op het eindresultaat.

Prachtig beleid en mooie programma’s. Waarom mislukken ze zo vaak? In de uitvoering zijn vaak veel spelers betrokken en als deze ook maar een beetje afwijken van het oorspronkelijke beleid, zal het resultaat in niets meer lijken op wat de bedoeling was. En opmerkelijk: geen van de spelers zal het idee hebben dat dit aan hem ligt.

Beleid kom je tegen in regeerakkoorden, in nota’s en in brieven aan de Kamer. Het bedrijfsleven werkt met strategieën en speerpunten. Veelal prachtige voornemens, mooie intenties. Toch komt er vaak niet veel van terecht. De schuld daarvoor wordt al snel gelegd bij de uitvoering. Die is stroperig of, nog sterker, daar wordt zelfs obstructie gepleegd. Heel veel goeds lijkt in deze uitvoeringsprocessen te smoren. Maar dat is wel een wat te gemakkelijke conclusie. Want waarom precies lopen dan al die goede voornemens dood, zelfs in gevallen waar geen serieuze oppositie tegen dit beleid bestaat?

We kennen allemaal wel dat kinderspelletje. Kinderen zitten in een kring. Een kind mag wat in het oor van het kind aan zijn rechterhand fluisteren en die mag dat weer doorgeven aan zijn buurkind, enzovoort. Tegen de tijd dat het bericht de kring rond is gegaan en weer terug is bij de bron, is er van de oorspronkelijke boodschap niets meer over. Hilariteit alom! Alle kinderen hebben voor hun gevoel doorgegeven wat ze hoorden. Hoe kan dat? Toegegeven: ze hadden niet alles wat hen werd ingefluisterd precies verstaan en begrepen, maar toch wel bijna alles. Hoe kan de oorspronkelijke boodschap dan toch zo vervormd zijn? De verklaring is duidelijk: ieder kind in de kring voegt een heel kleine afwijking toe. De optelsom van al die kleine afwijkingen leidt tot een groot verschil tussen het uiteindelijke resultaat en de begin-boodschap. Geen van de kinderen zal van zichzelf vinden dat hij substantieel heeft bijgedragen aan deze vervorming. Vandaar hun verbazing over het eindresultaat.

Pressman en Wildavsky hebben dit fenomeen beschreven in hun klassieker Implementation, met de veelzeggende ondertitel 'How great expectations in Washington are dashed in Oakland; or, Why it's amazing that Federal programs work at all, this being a saga of the Economic Development Administration as told by two sympathetic observers who seek to build morals on a foundation of ruined hopes'. Aanleiding voor deze studie was een project van de federale overheid waarin werd getracht om door middel van overheidsinvesteringen en loonsubsidies sociale achterstanden in Oakland weg te werken. Er bestond veel sympathie en steun voor dit beleid. Twintig miljoen dollar en een grote inspanning van de betrokkenen bleken evenwel niet tot de gewenste resultaten te leiden. De auteurs vonden uiteindelijk een verklaring in de zogeheten complexity of joint action. Daarmee doelen zij op het feit dat er per afzonderlijk werkgelegenheidsproject tientallen beslissingsmomenten bleken te bestaan. Op elk van die momenten werd weer wat, maar niet veel, veranderd aan het beleid, maar de optelsom van alle kleine wijzigingen en vertragingen leidde tot grote veranderingen en zelfs stagnatie.

Wat is de conclusie? Uitvoeringsprocessen waar veel partijen bij betrokken zijn die ieder iets toe te voegen hebben, bijvoorbeeld vanuit hun deskundigheid of hun betrokkenheid, leiden al snel tot grote veranderingen in het beleid. Veranderingen in beleid die ontstaan tijdens de uitvoering zijn, zo bezien, normaal. Beleid dat ongeschonden wordt uitgevoerd, is juist de grote uitzondering.¶

Do’s & don’ts

 

Do’s

- Wees beducht op problemen in de uitvoering, ook al is er weinig oppositie.

- Stel je open voor de onvermijdelijke veranderingen die tijdens uitvoering ontstaan. Wellicht betekenen ze een verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

- Zorg dat meerdere uitvoeringsprocessen tegelijkertijd lopen. Dan is er altijd wel één succesvol.

Don’ts

- Uitvoerders aanspreken op obstructie indien beleid tijdens uitvoering verandert.

- Denken dat beleid zonder veranderingen door de uitvoering heenkomt.

- Denken dat het oorspronkelijke beleid ook het beste beleid is.


De top 3 van Klaas Weima geboekstaafd
5 april 2013 | Nienke van Oeveren

Klaas Weima is oprichter van Energize, een creatief bureau voor interactieve merkcommunicatie dat merken helpt met het genereren van Verdiende aandacht. Weima schrijft en blogt regelmatig voor vaktijdschriften en -websites. Hij is host van zijn podcastshow SparkCast. Welke boeken staan er in zijn top 3?

1 De Rockefeller-strategie door Verne Harnish
‘Ok, Verne Harnish vertelt niet veel nieuws in zijn boek, maar hij brengt bestaande concepten samen in een verhaal dat beklijft. Hij bestudeerde de meest succesvolle business man of all times: John D. Rockefeller en kwam tot drie principes: op het juiste moment de juiste informatie, regelmatig een huddle met het MT en werk aan maximaal vijf prioriteiten tegelijkertijd. Dit gebruik ik ook in mijn bureau: elke week overleg met het MT met op één A4-tje de waarde, het waarom of missie en de kwartaaldoelstellingen die daaruit voortkomen. Deze principes helpen mij enorm met het aanbrengen van focus.’

2 Business Model Generatie door Alexander Osterwalder, Yves Pigneur
‘Het mooist ontworpen managementboek ooit op nummer 2. Het mooie is dat de auteurs hun eigen model toegepast hebben op Business Model Generatie. Door het Business Model Canvas te volgen, hebben ze gekozen voor crowdsourcing om de financiën rond te krijgen, een aparte vormgeving en er is ook een App. Het model zegt bijvoorbeeld: denk als een architect. Maak niet één businessplan maar zet vijftig plannen op geeltjes en kies de beste. Een prachtig, innovatief boek dus!’

3 Flip the Funnel door Joseph Jaffe
‘Joseph Jaffe pleit er voor om de aankooptrechter om te draaien zodat die een megafoon wordt. Met andere woorden: focus op je bestaande klanten en maak van hen ambassadeurs. Heel praktisch, leuk geschreven en met een goede analyse. Ik ken Jaffe persoonlijk en ik heb hem geïnterviewd. Het blijkt steeds dat auteurs helemaal niet zo onbereikbaar zijn en het juist leuk vinden om met lezers in contact te komen.’


Gazellege vrienden nieuws
18 februari 2013 | Bertrand Weegenaar

Verne Harnish staat bekend als groeigoeroe. Geïnspireerd door de biografie Titan van Ron Chernow over het leven en werk van John D. Rockefeller schreef hij het boek De Rockefeller-strategie. Verne ontwikkelde de Gazelle methode, een groeifilosofie en groeimethode voor kleine bedrijven. Verne is ook inspirator geweest voor de FD Gazelle Award. Elk jaar organiseert hij de Leadership Summit en omringt zich met gelijkgestemde vrienden.

Wat u volgens Verne de komende tijd dus echt moet lezen (en niet verrassend zijn dat ook de sprekers op zijn Summit):

To sell is human van Daniel H. Pink, ‘The Great Game of Business’ door Jack Stack (de uitvinder van het Open Book Model), ‘Turn the ship arround’ van David Marque, ‘Good Company’ van Laurie Bassi (over het creëren van een goede bedrijfsmoraal), ‘Live a thousand years’ van inspirator en goochelkampioen Giovanni Livera. Ook de boeken van psycholoog en expert op het gebied van personal fullfillment Jim Loehr staan op de agenda (‘The only way to win’ en ‘The power of full engagement’). En natuurlijk De sympathiefactor (de vertaling van 'Likeable Business') van mediadeskundige Dave Kerper.

Voor een uitgebreid programma en achtergronden van deze auteurs kunt u de Fortune Leadership Summit website bezoeken.

Onlangs verscheen onder redactie van Verne Harnish het boek The 20 greatest business desicions of all time.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden