Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Dood aan de bureaustoel nieuws
12 september 2013 | Ger Post

‘Een zittend leven duurt niet lang,’ kopte het NRC afgelopen weekend boven een artikel van twee volle pagina’s. En in de intro van het stuk stond: ‘Veel mensen houden er een actieve leefstijl op na, maar leiden toch een zittend leven. En sporten maakt te veel en te lang zitten niet goed. Veel zitten is dodelijk – zelfs voor mensen die dagelijks trouw een half uur sporten.’

De manager die dagelijks braaf een half uur sporten in zijn drukke dag plant, maar verder zittend werkt, ’s avonds op de bank plaatsneemt, een boek leest of achter de computer plaatsneemt, ‘heeft ongeveer dezelfde kans op de dood als iemand die nooit sportkleren aantrekt maar minder dan acht uur – liefst nog minder – per dag zit’.

Volgens de wetenschapper die betrokken was bij het zitonderzoek onder ruim 220.000 Australiërs en 50.000 Noren, zetten de geijkte kantoortips – neem de trap in plaats van de lift, loop tijdens een telefoongesprek een rondje – weinig zoden aan de dijk. Dat zorgt hooguit voor een half uurtje minder zitten.

Hoe je als manager zorgt dat je aanzienlijk minder zituren maakt? Met een zit-sta-bureau, een bureau dat in hoogte versteld kan worden zodat iemand afwisselend zittend en staand kan werken. Of met een hometrainer of loopband onder je (verhoogde) bureau, kan ook. Als de beenspieren, de grootste spierbundels in je lichaam, maar enigszins belast worden.

Het is trouwens niet iets heel nieuws, staand werken. Volgens de New York Times was het in de negentiende en vroege twintigste eeuw heel normaal dat mensen tijdens hun werk stonden. En beroemdheden als Leonardo da Vinci, Winston Churchill en Philip Roth zworen bij staand werken.

Als je bij dat staan zorgt dat je houding een beetje goed is, voorkom je ook nog eens rug- en nekklachten. Zie voor tips over je houding ‘Stilstaan bij bewegen – de taal van het lichaam herkennen’.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden