Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Geboekstaafd: De top 3 van Kim Spinder geboekstaafd
29 september 2014 | Nienke van Oeveren

Kim Spinder, innovator en piraat, winnaar van The Harvard M-Prize for Management Innovation, uitvinder van Deelstoel.nl en het Open Innovatie Festival, veranderaar en dwarsligger, veelgevraagd spreker. Met veel lef en plezier helpt ze organisaties om zich klaar te maken voor de toekomst. Wat zijn haar favoriete boeken?

1 The Progress Principle

Teresa Amabile, Steven Kramer

'Veel organisaties sturen op resultaat. Maar ik had steeds het gevoel: er klopt iets niet. De auteurs van The Progress Principle onderzochten hoe medewerkers het beste presteren, namelijk door te sturen op progressie in plaats van resultaat. Het besef hoeveel je bent opgeschoten, motiveert enorm en werkt bovendien zo goed omdat je veel kleine overwinningen haalt. Hoe kun je daar als manager op sturen? Hiervoor geven de auteurs veel tips. Zelf bepaal ik met de mensen waar ik mee werk wat de volgende stap is. We knippen alles op en doen gewoon!'

2 De Lean startup

Eric Ries

'Startups zijn populair, maar er gaat nog veel verkeerd. De methodiek van Ries vind ik daarom erg goed; snel testen een aanpassen. Spannend is hoe je deze methodiek voor de overheid gebruikt. In Engeland doen ze dat al! Daar zoeken ambtenaren burgers op; we hebben dit idee, wat vind je ervan? Veel beter dan lange plannen schrijven die halverwege niet meer relevant zijn.'

3 Begin met het Waarom

Simon Sinek

'Een heel aansprekend boek. In projecten begin ik altijd met de Golden Circle van Sinek. Waarom komen jullie elke dag je bed uit? Wat is de Why van dit project? Als je de Why samen bepaalt, kun je hier tijdens het project ook altijd op terugkomen. En ook online werkt het: het is veel cooler om aan te haken bij een Why dan bij een actielijstje. Als mensen de Why niet begrijpen, moet je 'm opnieuw formuleren - ik test de Why van mijn projecten dan ook vaak; bijvoorbeeld in de kroeg.'


Vrij lezen column
19 juni 2014 | Pierre Pieterse

De V van ‘vakantie’ zit weer in de maand, en dat is traditioneel het moment dat ik u mag lastig vallen met mijn persoonlijke tips, observaties en andere aberraties. En omdat we sinds kort naast management ook alle andere boeken verkopen, mag mijn leeslijstje wat breder zijn. Deze keer een glimp op het stapeltje boeken dat ondergetekende meeneemt ter leringh ende vermaeck…

In het genre ‘altijd actueel en bijzonder boeiend’ gaat het zojuist verschenen Ik ben integer, jij bent integer in de koffer. Deze bundeling ‘adviezen en sterke verhalen uit de boardroom’ is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen FD journalist Rob de Lange en Jaap Ten Wolde, oprichter van KPMG’s Ethics & Integrity maar vooral bekend van zijn betwiste onderzoeken naar de declaraties van Peper en het al dan vermeende drankgelag in de Wassenaarse politieke gangen. Naast het geschetste ethische kader gaat het natuurlijk vooral om de interviews met de mensen uit de praktijk, zoals Jeroen van der Veer (Shell, ‘super-commissaris’), Gerard van de Aast (Imtech), of Pamela Boumeester (NS, ‘beroepscommissaris’).

De zin van onzin van Jeffrey Wijnberg is bedoeld voor op het strand. Deze nieuwe bundel gaat de lezer volgens de omslag ‘leren leven met het ongerijmde’ omdat dat ‘gelukkig maakt’. Ik hoop het, over een maand en 150 bladzijden weet ik of dat zo is, want uiteindelijk is er niets zo ongerijmd als het doorsnee vakantieleven.

In elke vakantiekoffer hoort standaard een verhalenboek te zitten. Om uit eerste hand te ervaren wat al die managementauteurs nu precies bedoelen met ‘de kracht van storytelling’, om vervolgens die kracht bij het woord te voegen door daadwerkelijk een verhaal te kunnen vertellen. In mijn koffer gaat dit jaar 1812. Napoleons fatale veldtocht naar Moskou van Adam Zamoyski. In de eerste plaats omdat Napoleon in elk verhaal waar dan ook een glansrol kan vervullen. Maar ook omdat de auteur belooft gedetailleerd uit de doeken te doen waarom Napoleon werd gedwongen (jawel!) tot dit rampenscenario en wat er nu eigenlijk precies is gebeurd tijdens deze fatale veldtocht. Want hoewel bijna iedereen nu triomfantelijk Berezina roept, blijft het daar vaak bij. Onterecht, want net als bij elke verandering is ook hier de reis vele malen boeiender dan het resultaat.

Een vaste plek is elk jaar gereserveerd voor een klassieker, zo’n boek dat je weliswaar al gelezen hebt maar even vergeten bent waarover het ook alweer ging. Dit jaar is dat The Elephant and the Flea van Charles Handy, over kleine ‘zelfstandige vlooien’ die hun tijd en talent aan de grote ‘olifanten’ aanbieden maar tegelijkertijd een ‘virtuele vlooiengemeenschap’ moeten vormen om niet tegen elkaar te worden uitgespeeld. Beide hebben elkaar nodig om te overleven maar het zijn vooral de grote bedrijven die dat wel eens vergeten. Uit 2001 maar hoe actueel nog altijd!

En natuurlijk mag in mijn koffer een managementboek niet ontbreken. Een boek dat om onverklaarbare reden niet van de stapel is gekomen. Of, zoals in dit geval, een boek dat op maat gesneden lijkt om tijdens de vakantieperiode te consumeren: We quit mail van Kim Spinder. Onbekommerd afkicken van je inbox, om bij thuiskomst ‘de regie over het werk weer terug te krijgen’.

Ik kan niet wachten weer achter mijn bureau plaats te kunnen nemen!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden