Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Ik ga op reis en ik neem mee… nieuws
23 februari 2017 | Bertrand Weegenaar

Het loont de moeite soms een korte retraite te houden. Gezond plekje met veel zuurstof en mogelijkheden voor het stimuleren van de uitwendige en inwendige mens. In mijn geval gaat voor de breinwens een stapel boeken mee. Recent verschenen boeken of wat ouder voor een thema.

Grasduinen kan ook bijvoorbeeld uit de longlist voor het Managementboek van het Jaar 2017. Een beetje jaloers ben ik wel op de jury die uit deze rijke lijst (retail, agile, gamification, Boonstra, teams, singulariteit, digitale denkers, CIO 3.0, duurzaamheid, enzovoort) moet gaan kiezen. Dat zit dus allemaal NIET in mijn rugzak. Wat wel?

De robots komen eraan! van Wouter van Bergen. Als ICT’er en docent heb je ook verplichtingen naar de wereld om je heen. Mooie technische oplossingen scheppen werk in het ene gebied, maar leiden ook tot werkeloosheid in een ander domein. Daar zouden we ons rekenschap van mogen geven. En wat betekent dat voor de inhoud en vorm van ons onderwijs? Dit boek lijkt een mooi startpunt.

De nieuwe Tomas Ross, De onderkoning van Indië, speelt in Batavia en Den Haag in 1947. Voor de politionele oorlog. De godfather van de Nederlandse suspense kan het nog steeds. Over een hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis dat, zeventig jaar na dato, nog steeds niet afgesloten is.

Omdat lezers ook wel eens willen lezen wat ze doen is De goede lezer van Damon Young wel een grappig boek. Over de kunst van het lezen met veel filosofie als ik het Personenregister zo zie.

Dan wervelt er een Digitale Stormvloed om ons heen volgens Brenno de Winter.  Voor mensen die niet dagelijks bezig zijn met ontwikkelingen en mogelijkheden van Big Data, 3D-printers, blockchain ea zet De Winter je aan het denken. Consequenties voor vandaag en morgen.

In het kader van Persoonlijk en Creativiteit past Ontwerp je eigen leven van design deskundigen Bill Burnett en Dave Evans als een handschoen. Dit is meer een zelfwerkboek dan een makkelijk wegleesboek. Eens kijken wat ik hier wat creativiteit/design/techniek betreft uit kan halen. Mee in de rugzak de besneeuwde heuvels op en op je laten indringen.

De afstand naar de plaats van handelen van de Grote Roman The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald is enorm.  Voor de ‘luie’ lezers is er ook een Dwarsligger (Nederlandstalig). (Ja, of kijk gewoon één van de filmversies met Leonardo DiCaprio of Robert Redford).
Mijn versie is de Penguin-editie met een uitgebreide inleiding.

Harvest - Oktober 2016 nieuws
3 oktober 2016 | Jeroen Ansink

Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? 'Onze man in de VS' Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York.

Laat werknemers een foto zien van Auguste Rodins sculptuur De Denker en je vergroot de kans dat ze doordachte beslissingen nemen. Trakteer vreemdelingen op een warm drankje en ze krijgen sneller warme gevoelens voor je. En vraag mensen of ze zichzelf als avontuurlijk beschouwen en ze blijken meer bereid om een nieuw product te proberen. Als het gaat om overtuigen is vaak niet de boodschap doorslaggevend, maar het cruciale moment vóórdat die boodschap wordt geleverd. De Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini noemt het verschijnsel pre-suasion. In zijn gelijknamige boek laat hij zien hoe de meest succesvolle communicatoren hun doelgroep in een ontvangende gemoedstoestand brengen door slim gebruik te maken van bepaalde associaties.

Cialdini’s eerste solo-publicatie in dertig jaar is tevens een oproep aan consumenten om waakzaam te zijn voor de talloze beïnvloedingstechnieken waaraan ze dagelijks blootstaan. Net als de zes basisprincipes in Cialdini's standaardwerk Invloed (waaronder wederkerigheid, sociale bewijskracht, en de invloed van experts) kan pre-suasion ook onethisch worden toegepast. Typerend is een anekdote van een verkoper van alarmsystemen die potentiële klanten tijdens huisbezoeken steevast voorloog dat hij iets in zijn auto had laten liggen, gevolgd door de vraag of hij misschien de sleutel kon krijgen om zichzelf opnieuw binnen te laten. De reden? Mensen geven hun huissleutel alleen aan mensen die ze vertrouwen, en dat was precies de associatie die de vertegenwoordiger wilde oproepen. Geniepig, maar effectief: zijn verkoopcijfers staken met kop en schouders boven die van zijn collega's uit.

Wat wil je worden als je groot bent? is allang niet meer een vraag die alleen relevant is voor scholieren en studenten. In een tijd waarin een baan voor het leven een zeldzaamheid is, doet praktisch iedereen er goed aan om zich voor te bereiden op verschillende carrières. Maar hoe weet je welke nieuwe loopbaan de juiste is?

Eén manier is om te denken als een ontwerper, stellen Stanford-hoogleraren en voormalig Apple-medewerkers Bill Burnett en Dave Evans in Ontwerp je eigen leven. Dit design-denken sluit aan op het fail fast-adagium waar Silicon Valley groot mee is geworden. Net zoals ontwerpers hun ideeën uitwerken in snelle prototypen die direct aan de werkelijkheid kunnen worden getoetst, dienen zoekende professionals zoveel mogelijk potentiële banen uit te proberen, bijvoorbeeld door een paar dagen met iemand mee te lopen. ‘Er is geen algoritme voor passie,’ aldus de auteurs. ‘Mensen zijn geen technologie, en ons bestaan is geen probleem dat moet worden opgelost.’ Het idee dat er slechts een optimaal levenspad is en dat één verkeerde keuze je lot bepaalt is in ieder geval absurd: ‘Er zijn talloze versies van jezelf, en er zijn talloze juiste antwoorden.’

In een recente enquête noemt negentig procent van de Amerikanen het internet een 'force for good'. Het is de vraag of ze dat na het lezen van Nicholas Carrs nieuwe boek nog steeds denken. In Utopia is creepy maakt de Amerikaanse denker door middel van een verzameling eerder gepubliceerde essays de balans op van twintig jaar internet. Carr, die in Het ondiepe al waarschuwde voor de vervlakking van de online geest, is niet mals in zijn oordeel. Hij maakt zich met name ongerust over de massale aansluiting van allerlei apparatuur op het internet der dingen. De virtuele assistent Amazon Echo, die eruit ziet als een uit de kluiten gewassen ijshockeypuck, kan bijvoorbeeld niet alleen je lampen bedienen en de agenda beheren, maar neemt ook alle conversaties op om ze vervolgens op te slaan in de cloud. Nest, een slimme rookdetector uit de stal van Google, meet tevens de bewegingen van mensen in een kamer.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een wereld waarin anonieme bedrijven op de hoogte zijn van onze intiemste geheimen en zelfs ons gedrag kunnen manipuleren. Zover is het nog niet, en hoeft het ook niet te komen. Maar dat vereist wel een wereld waarin mondige burgers er zorg voor dragen dat privacy het wint van surveillance.

Een ander problematisch neveneffect van de digitale wereld is ons slinkend vermogen tot kritisch denken. Het internet is zo doordrongen van misleidende statistieken, halve waarheden en aperte leugens dat Daniel Levitin al spreekt van het 'misinformatietijdperk'. In zijn nieuwe boek Uit onbetrouwbare bron legt de neurowetenschapper uit hoe we ook online de feiten van de onzin kunnen scheiden. Het probleem is dat we vaak geen idee hebben wat we aanmoeten met wetenschappelijke argumenten, en in plaats daarvan liever afgaan op wat voelt als de waarheid. De neiging van veel mensen om enkel die sites te bezoeken die hen in hun overtuiging bevestigen maakt dat alleen nog maar erger. De sleutel tot kritisch denken is bescheidenheid, aldus Levitin. Het besef dat we niet alles weten leidt tot het stellen van vragen, wat op zijn beurt de deur opent voor nieuwe antwoorden.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden