Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
UWV en de valse papieren nieuws
16 november 2007 | Pierre Pieterse

UWV heeft, na een succesvolle pilot in 2006, 900.000 euro uitgetrokken om sollicitatiebrieven te laten schrijven door een brievenschrijfbureau. De brieven zijn bedoeld voor werkzoekenden die zijn ingeschreven bij werk.nl.

In 2006 was er al een relletje rond dit verhaal toen bleek dat de brieven onbeschermd, met naam en toenaam, op de site van briefopbestelling.nl te vinden waren. Een aantal sollicitanten werd op gesprek opeens geconfronteerd werd met de vraag ‘waarom heeft u zelf geen brief geschreven?’ Het fenomeen is nu echter geïnstitutionaliseerd. 11.000 brieven zullen er geschreven worden in 2007. De kans dat u een brief gaat lezen die is geschreven door een professional die u nooit zult kunnen inhuren wordt met andere woorden steeds groter. In Spits! stond een schokkende quote van briefopbestelling.nl: we schrijven zelfs brieven voor HR-managers.

We gaan er maar even vanuit dat dat een grapje was, maar ik heb nog wel een idee voor UWV. Op de dag dat bekend werd dat UWV het brievenschrijfbureau heeft ingeschakeld werd ook de noodklok geluid over het toenemende aantal valse diploma’s dat opduikt. Maar waarom de noodklok? Als het dan toch niet uitmaakt voor UWV of iemand de competenties ‘mezelf presenteren in een brief’ of ‘goede beheersing van de Nederlandse taal’ beheerst dan kun je toch net zo goed een vals diploma ophalen? In het verlengde hiervan lijkt bezuinigen op het onderwijs opeens ook niet zo lastig meer.

In het boek Hebbes! 500 competentiegerichte selectievragen vindt u 500 competentiegerichte vragen voor sollicitatiegesprekken. Bedrijven moeten zich tenslotte wapenen tegen leugenachtige sollicitanten. Zeker als die gaan professionaliseren.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden