Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Voorbereiden op de vakantie column
29 juli 2014 | Bertrand Weegenaar

Dolf de Vries, succesvol acteur en auteur van o.a. reisboeken, besprak op Radio1 zijn voorbereidingen op een reis naar een nieuw land. Om niet als de zoveelste onwetende toerist versleten te worden neemt hij de politiek, de geschiedenis en een stuk van de literatuur van zijn bestemming tot zich.

Binnenkort vertrek ik naar Zuid Afrika, het land van Nelson Mandela en de Big Five, de vijf diersoorten in Afrika die door jagers beschouwd werden als het moeilijkst te schieten. De leeuw, het luipaard, de zwarte neushoorn, de buffel en de olifant. Leiderschap is met Mandela één van de belangrijkste thema’s die aan Zuid Afrika hangen. Nelson Mandela 15 lessen over leven, liefde en leiderschap zal ik in mijn koffer stoppen.

Dan de Big Five: John Strelecky is grondlegger van de methode The Big Five for Life die hij in onder andere Life safari De reis van je leven en The Big Five for Life (Nederlandstalig) uiteenzet. Het nastreven van vijf persoonlijke doelen kan iedereen. Het is het opzoeken en kiezen van de mensen die je kunnen helpen om stappen te maken dat het succes van deze levensmissie mogelijk maakt. Strelecky werkt dit in Life Safari uit aan de hand van een fictieve reis van Jack door de savanne van Afrika onder begeleiding van spirituele Ma Ma Gombe. (Meer informatie op www.bigfiveforlife.nl.)

De Boerenoorlog (1889 – 1902) is een van de grootste oorlogen die op het Afrikaanse continent gewoed heeft. Het was een oorlog tussen Engeland, de Boeren (voormalig Nederlandse kolonisten), en diverse zwarte stammen en leidde tot de vreselijke uitvinding van machinegeweren, concentratiekampen en uiteindelijk apartheid. De Boerenoorlog was ook één van de eerste mediaoorlogen. Martin Bossenbroek ontving voor het boek De Boerenoorlog de Libris Geschiedenis Prijs 2013, en dat lijkt een goede keus over dit onderwerp.

John Coetzee, de Zuid-Afrikaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur van 2003, heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam en mag in een lijstje als dit niet ontbreken. Als blanke auteur was hij een fel tegenstander van de apartheid. In De wereld en wandel van Michael K. (1983) stelt hij deze scherp aan de kaak. Een recent hoogtepunt uit het werk is Zomertijd (2009), een autobiografische roman.

Indachtig de woorden van Dolf de Vries stop ik deze boeken in mijn koffer .

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden