Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Een dankbaarheidsdagboek laat je zien wat je écht gelukkig maakt preview
19 maart 2020 | Ernst-Jan Pfauth

Rond mijn dertigste realiseerde ik me dat ik vrijwel alles had waar ik vroeger van droomde, maar toch nog steeds chronisch ontevreden door het leven ging. Ja, ik was gezond, had een liefdevol gezin, spannend werk - maar ik wilde méér méér méér!

Misschien herken je dat wel. Nog slanker, nog succesvoller, nog populairder. Door media en marketing worden we de hele dag aangemoedigd nog meer uit onszelf te halen. Hoeveel we ook bereiken, we zullen er nooit gelukkig mee zijn.

Ik was best ontevreden over die ontevreden levenshouding, en besloot me te verdiepen in wat mensen écht gelukkig maakt. Daarom recenseerde ik voor de journalistieke site De Correspondent jarenlang wetenschappelijk onderbouwde zelfhulpboeken.

In al die wetenschappelijke literatuur kwam ik hetzelfde advies tegen: wees dankbaar.

Onderzoek op onderzoek uit de positieve psychologie wees uit: dankbare mensen zijn gelukkige mensen.

Maar hoe maak je dankbaarheid onderdeel van je leven?

Er is een eenvoudig en makkelijk vol te houden ritueel dat je de positieve effecten van dankbaarheid laat ervaren: het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek.

Als je een paar keer per week opschrijft waar je dankbaar voor bent, en waarom, word je daar tevredener, optimistischer en socialer van.

Ik vond de onderzoeken zo overtuigend dat ik aan de slag ging. Vanaf begin 2017 schreef ik vrijwel dagelijks op waar ik dankbaar voor was.

Omdat ik geen Dankboek kon vinden zonder bloemen op de kaft en zoveel mogelijk mensen de kracht van dankbaarheid wilde laten ervaren vanuit een wetenschappelijke onderbouwing, bracht ik bij De Correspondent mijn eigen Dankboek uit.

Nu zijn we drie jaar verder en heb ik een stapel dankboeken volgeschreven.

Ik ben daardoor alerter geworden op de kleine geluksmomenten die op mijn pad komen. Van een dun lentezonnetje tot een compliment van een collega: die kleine maar belangrijke momenten waardeer ik veel meer. Daardoor sta ik veel positiever in het leven en ben ik vaker dan vroeger opgewekt.

Ik ben nog steeds ambitieus, maar wel vanuit een gezondere basis. Ik jaag minder erkenning en populariteit na, maar streef naar datgene wat echt voldoening geeft. Zoals plezier uit werk, of waarde toevoegen aan de maatschappij. Mijn Dankboek confronteert me dagelijks met die bronnen van geluk.

En, zoals Ben Tiggelaar recent in NRC Handelsblad schreef, ‘terugbladeren in je eigen dankboek [...] zou zo nog wel eens waardevoller kunnen zijn dan het lezen van het zoveelste boek met adviezen van andere mensen'.

Want door terug te lezen waar je dankbaar voor bent, krijg je meer inzicht gekregen in wat je gelukkig maakt. Ik ben beter gaan begrijpen welke activiteiten me echt voldoening geven. Zoals uitstapjes maken met mijn gezin, gesprekken over het leven met vrienden, of mezelf verliezen in het schrijven van artikelen.

Natuurlijk ben ik nog steeds weleens ontevreden en is mijn ambitie naar ‘méér méér méér' niet volledig gestild. Maar ik zoek de momenten die me gelukkig maken wel meer op, waardoor ik weer vaker dankbaarheid ervaar.

Die prachtige vicieuze cirkel wens ik jou ook toe.

Ernst-Jan Pfauth (1986), CEO van De Correspondent, zocht naar een manier om dankbaarheid onderdeel te maken van zijn leven. Daarom maakte hij het Dankboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden