Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Shortlist PIM Marketing Literatuurprijs 2013 nieuws
30 oktober 2013 | Justin van Lopik

Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) heeft dit jaar 13 boeken geselecteerd die in aanmerking komen voor de PIM Marketing Literatuurprijs. De longlist bestond uit meer dan 50 marketingboeken.

De jury, bij monde van voorzitter Hans Molenaar, verklaart de lengte van de shortlist aan de hand van het mooie marketingboekenjaar dat 2012 was. Molenaar: ‘2012 is een heel goed boekenjaar. Het beste ooit sinds we de marketing literatuurprijs hebben ingesteld.’

De volgende boeken werden genomineerd:

Social Media Marketing

Sjef Kerkhofs, Robbert Gangadin

Digitale verleiding

Maurits Kaptein

Schizofrene marketing

Joris Merks

De Customer Delight Strategie

Jean-Pierre Thomassen

Klant in de driver's seat - Klantgedreven innoveren met cocreatie, crowdsourcing en communities

Sjors van Leeuwen

Briljante businessmodellen

J.Kemperman, J.Geelhoed, J. op 't Hoog

Reclame. Dood of levend

Fons van Dyck

The consumer consulting board

Insites Consulting

De verlichte merkdespoot

Piet Wulleman

KwaliTijd - De echte waarde van sociale media

Jaap Favier

Anatomie van de Verleiding - Neuromarketing succesvol toegepast

Paul Postma

Customer Profit Maxim

Wil Wurtz, Marcel Wiedenbrugge

Het succes van Internal Branding

Marc van Eck, Ellen Leenhouts, Linda Rutten

De winnaar wordt op 28 november 2013 bekendgemaakt.

Eerdere bekroningen waren er voor: Transformeren om te overleven van Herman Toch (2012), De C2B revolutie van Robert van Meer en Tim Meuleman (2011), De conversation manager van Steven van Belleghem (2010), Marketing aan de top van Ruud Frambach en Peter Leeflang (2009), Het merk mens van Fons van Dyck (2008) en in 2007 werd Trade marketing van Ron Cijs, Herwin van den Berg en Peter de Wolff gelauwerd.


De top 3 van Sjors van Leeuwen geboekstaafd
14 mei 2013 | Nienke van Oeveren

Sjors van Leeuwen is directeur van Indora Managementadvies. Als zelfstandig adviseur begeleidt hij organisaties op het gebied van klantgericht ondernemen, CRM, strategie, marketing en internet. Hij heeft meerdere boeken geschreven waaronder CRM in de praktijk, Zorgmarketing in de praktijk en Klant in de driver’s seat. Hij is een fervent lezer, maar mocht maar drie boeken in zijn top 3 zetten...

1 Ruwe wereld door Peter Maass
‘Eigenlijk kan ik wel dertig top 3’s maken… Mijn eerste boek is een mooi boek uit de categorie boeken die vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Hierin horen bijvoorbeeld de boeken van Jeroen Smit en Manfred Kets de Vries. Journalist Peter Maass legt in Ruwe wereld het verband tussen landen met olie en armoede en corruptie. Met verbazing beschrijft hij hoe mensen er in meegezogen worden en er maar moeilijk tegenin kunnen gaan.’

2 De guerrillamarketingrevolutie door Cor Hospes
‘Mijn nummer 2 is een boek dat je juist meteen kunt toepassen. De wereld wordt platgebombardeerd door reclame, schrijft Cor Hospes. Hij heeft daarom een eigen aanpak gemaakt voor marketing die opvallend én relevant is. Door alle voorbeelden uit verschillende branches blijkt dat je guerillamarketing eigenlijk in iedere branche kunt toepassen. Ik werk veel in de gezondheidszorg, maar daar is de marketing toch anders. Met Valentijnsdag bij ziekenhuizen een roos uitdelen en een rode loper leggen?’

3 Redefining Health Care door Michael Porter, Elizabeth Olmsted Teisberg
‘De zorg is een aparte sector. Porter wijdt er dan ook een boek aan. Hij pleit voor het centraal stellen van gezondheidswinst. De zorg moet niet concurreren op kosten en prijs, maar op de waarde die zij hun patiënt/klant leveren. Redefining Health Care is een aanjager om de zorg anders te bekijken. Een goed boek, onderbouwd met voorbeelden en onderzoek. Ex-minister Klink en anderen zijn dan ook bezig om dit gedachtegoed te vertalen naar de Nederlandse situatie. Ik ben een fan van Porter: hij schrijft degelijke, dikke boeken. Maar ze kloppen en kunnen na dertig jaar nog mee.’


Sjors van Leeuwen: ‘Samen met de consument waarde creëren’ interview
8 januari 2013 | Linda Huijsmans

Innoveren is een voorwaarde om te overleven. Toch mislukt nog steeds een groot deel van de productintroducties. Luisteren naar de klant is een essentiële voorwaarde voor succes, betoogt Sjors van Leeuwen daarom in zijn boek Klant in de driver’s seat - Klantgedreven innoveren met cocreatie, crowdsourcing en communities. Dankzij de sociale media is de consument een niet te negeren factor geworden.

Sjors van Leeuwen heeft diverse boeken op zijn naam staan over onder andere Customer Relationship Management (CRM) en hij adviseert bedrijven en zorginstellingen over klantgericht ondernemen. Zijn eigen nieuwsgierigheid naar het grote aantal mislukte innovaties, plus zijn verbazing over de moeizame aanpassing van collega-marketeers aan de mondige klant die mee wil praten, vormden zijn inspiratie voor het schrijven van Klant in de driver’s seat - Klantgedreven innoveren met cocreatie, crowdsourcing en communities.

Innovatie is van levensbelang, hoe zorg je dat je klanten je producten blijven kopen?
Jaarlijks worden in de wereld 21 duizend nieuwe producten gelanceerd. Van alle nieuwe merken mislukt 52 procent en van alle individuele producten zelfs 75 procent. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat er te weinig aandacht is voor wat de klant nu eigenlijk wil. Everett Rogers analyseerde al in de jaren zestig in zijn standaardwerk ‘Diffusion of innovations’ hoe, waarom en in welke mate nieuwe ideeën en theorieën zich verspreiden. Hij bestudeerde zo’n 400 productintroducties en leidde daar een aantal succesfactoren uit af die ook vandaag nog steeds van toepassing zijn. Een van die factoren is dat het nieuwe product de klant duidelijk voordeel moet bieden. De consument is de afgelopen jaren dankzij de nieuwe media veel mondiger is geworden. Hij praat terug en is kritisch en daar schrikken we van. Dat is jammer, want door de klant nauwer te betrekken kun je je succesfactor aanzienlijk verhogen. Met ‘Klant in de driver’s seat’ heb ik zowel een overzicht willen geven van de stand van zaken op het gebied van klantgerichte innovatie op dit moment, als een praktische gids voor wie daadwerkelijk de stap wil maken van traditionele naar klantgerichte innovatie.

In uw boek introduceert u de Innovatie Scorecard waarin de kans van slagen of falen van productinnovatie is af te lezen. Hoe werkt dat?
Ik heb vier voorbeelden van nieuwe producten en diensten nader onderzocht en op tien eigenschappen gescoord. Daaronder zitten zaken als klantvoordeel, de mate waarin het nieuwe product aansluit op het bestaande gedrag van de consument, of het eenvoudig in gebruik is, hoe zichtbaar het is, et cetera. Daaraan kun je aflezen waarom introducties van bijvoorbeeld de digitale fotocamera en de iPad een succes waren, en Domotica, een vorm van woonhuisautomatisering dat niet aanslaat. De voornaamste oorzaak van die laatste is dat producenten teveel aanbieden wat ze kúnnen maken, en te weinig nadenken over de behoefte van de klant. De essentie van innovatie is niet steeds nieuwe technologie uitvinden, maar klanten voordeel bieden door zaken die vaak al bestaan slim te combineren. Dat heb ik van Rogers geleerd.

Kunt u wat voorbeelden geven van productintroducties die mislukt zijn omdat er niet voldoende het belang van de klant gedacht is?
De chipknip bijvoorbeeld. Dat was een handig ding voor de bank en de winkeliers, maar voor de consument zat er geen enkele toegevoegde waarde aan. Hij moest er vooral veel moeite voor doen; de kaart activeren, er saldo opzetten en waarom? Om er in de winkel achter te komen dat er te weinig opstaat, of dat hij hem vergeten is. Gewoon contant betalen of pinnen bleek simpeler. Zonder voordeel voor de klant geen succes.

Bedrijven moeten dus het stuur uit handen te geven en de klant in de driver’s seat laten plaatsnemen.
En dat is lastig, want veranderen is altijd lastig. Bedrijven zijn gewend als zender te werken. Ze storten een golf van reclamegeweld over de consument uit met de bedoeling hem te overtuigen van het gelijk van de bedenker. Denken vanuit de klant vraagt een heel andere houding. Je hebt veel minder grip op het proces en klanten kijken voortdurend over jouw schouder mee.

En uw boek vertelt hoe we dat moeten aanpakken?
Mijn boek is geen handleiding geworden, maar een verzameling bruikbare inzichten, tips en praktijkvoorbeelden. Heel bewust heb ik er geen stappenplan van gemaakt, omdat de context bij ieder bedrijf weer anders is. De managementcultuur speelt een rol, de vraag of de top aandacht heeft voor deze manier van innovatie en de producten die je maakt. Het hangt er ook van af in welke mate je klanten bij je proces wilt en durft te betrekken. Schakel je ze in om ideeën te verzamelen, of betrek je ze bewust bij het co-creatie proces dat daarna volgt?

Niemand zo wispelturig als de consument. Is het wel verantwoord om je oren te laten hangen naar wat die vindt?
Je moet je realiseren dat je klant geen uitvinder is. Als je hem op de man af vraagt wat hij nou echt wil of wat hij mist, krijg je geen bevredigend antwoord. Je moet kijken naar wat de klant doet; zijn gedrag bestuderen. De kracht van de klant ligt in het proces. Je kunt ze heel goed gebruiken bij een zoektocht naar welke problemen of ergernissen ze ervaren én welke oplossingen je daarvoor kunt bieden. Een mooi voorbeeld vind ik de community ‘Patients like me’. Op die online gemeenschap delen gebruikers hun ervaringen met bepaalde medicijnen. De farmaceut gebruikt die vervolgens voor het door ontwikkelen van zijn product.

Dat vraagt ook een ander organisatiemodel binnen je bedrijf, een ander manier van denken. Kunnen grote bedrijven die omslag wel maken?
Ze zullen wel moeten, en vaak willen ze het ook. DSM startte de LinkedIn groep ‘DSM Open Innovation’ waar iedereen oplossingen kon spuien voor een bepaald probleem. Daarvan zijn er zestien geselecteerd die het proberen waard waren en nu al getest worden. De kunst is natuurlijk een dergelijke community betrokken en actief te houden. C.K. Prahalad en Gary Hamel schreven tien jaar geleden al in ‘Competing for the Future’ (De strijd om de toekomst) over waardecreatie samen met de consument. Er is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon. Het wordt alleen tijd dat we met die bestaande kennis en inzichten aan de slag gaan. Daarom heb ik dit boek geschreven.


De top 3 van Sjors van Leeuwen geboekstaafd
20 december 2012 | Nienke van Oeveren

Sjors van Leeuwen is directeur van Indora Managementadvies. Als zelfstandig adviseur begeleidt hij organisaties op het gebied van klantgericht ondernemen, CRM, strategie, marketing en internet. Hij heeft meerdere boeken geschreven waaronder CRM in de praktijk, Zorgmarketing in de praktijk en Klant in de driver’s seat.

1 Ruwe wereld door Peter Maass
‘Eigenlijk kan ik wel dertig top 3’s maken… Mijn eerste boek is een mooi boek uit de categorie boeken die vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Hierin horen bijvoorbeeld de boeken van Jeroen Smit en Manfred Kets de Vries. Journalist Peter Maass legt in Ruwe wereld het verband tussen landen met olie en armoede en corruptie. Met verbazing beschrijft hij hoe mensen er in meegezogen worden en er maar moeilijk tegenin kunnen gaan.’

2 De guerrillamarketingrevolutie door Cor Hospes
‘Mijn nummer 2 is een boek dat je juist meteen kunt toepassen. De wereld wordt platgebombardeerd door reclame, schrijft Cor Hospes. Hij heeft daarom een eigen aanpak gemaakt voor marketing die opvallend én relevant is. Door alle voorbeelden uit verschillende branches blijkt dat je guerillamarketing eigenlijk in iedere branche kunt toepassen. Ik werk veel in de gezondheidszorg, maar daar is de marketing toch anders. Met Valentijnsdag bij ziekenhuizen een roos uitdelen en een rode loper leggen?’

3 Redefining Health Care (Engels) door Michael Porter, Elizabeth Olmsted Teisberg
‘De zorg is een aparte sector. Porter wijdt er dan ook een boek aan. Hij pleit voor het centraal stellen van gezondheidswinst. De zorg moet niet concurreren op kosten en prijs, maar op de waarde die zij hun patiënt/klant leveren. Redefining Health Care is een aanjager om de zorg anders te bekijken. Een goed boek, onderbouwd met voorbeelden en onderzoek. Ex-minister Klink en anderen zijn dan ook bezig om dit gedachtegoed te vertalen naar de Nederlandse situatie. Ik ben een fan van Porter: hij schrijft degelijke, dikke boeken. Maar ze kloppen en kunnen na dertig jaar nog mee.’

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden