Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Gerlof Schutte: ‘Veel adviseurs zitten gevangen in bagage van hun verleden’ interview
22 mei 2020 | Pierre Pieterse

Met alleen kennis onderscheidt de hedendaagse adviseur zich niet meer. Kennis is een basishygiëne; noodzakelijke voorwaarde. De moderne adviseur moet zijn hele persoon meenemen en de M-factor hebben. Het gaat niet meer om wat je doet, maar wie je bent. Toch teren te veel adviseurs op hun (kennis)verleden. Het boek Meesteradviseur is een wake up call voor het groeiende arsenaal slapende adviseurs dat stilstaat in het aanleren van hedendaagse skills. ‘De wereld verandert snel, maar de adviseurs verandert onvoldoende mee’, stellen auteurs Gerlof Schutte en Rob Bertels.

 

Over wie hebben we het in jullie boek Meesteradviseur eigenlijk? Wat is een adviseur?
Gerlof Schutte (consultant Rabobank): ‘Dat kan de interne HR of finance adviseur zijn, een externe zzp-er die adviseert, een consultant, maar ook iemand die een product aan de man moet brengen. Die geeft ook advies. De doelgroep voor het boek is breed. En we horen steeds vaker dat Meesteradviseur eigenlijk  een boek is over persoonlijke effectiviteit. Wie ben ik, wat breng ik mee en hoe maak ik het verschil?’

Toch even naar de klassieke adviseursrol. Jullie stellen in Meesteradviseur dat veel professionals zijn ‘blijven hangen in de bagage van hun verleden’. Met andere woorden: zijn stil blijven staan. Is dit boek in die zin voor veel adviseurs een wake up call?
Gerlof Schutte:De wereld verandert snel maar de adviseur verandert onvoldoende mee. Veel adviseurs hebben nog als basisgereedschap “kennis” in hun toolkit. Ze hebben niet in de gaten dat ze aan het slapen zijn. De klant van nu vraagt om een adviseur die zijn gehele persoonlijkheid meeneemt. Kennis is een hygiëne factor, waarmee de adviseur zich niet positief onderscheidt. Een echte meesteradviseur brengt veel meer mee.’
Rob Bertels (Holland Consulting Group): ‘We introduceren in het boek daar het wagenwiel van Meesterschap voor. Naast kennis (geloofwaardigheid), zijn de andere spaken van dit wiel: betrouwbaarheid, samenwerking, autonomie, dichtbijzijn en verandervermogen. Om met Louis van Gaal te spreken: het draait om het hele-mens-principe. Wie je bent, is belangrijker dan wat je doet. Vroeger was de volgorde: kennis, skills en persoon. Dat is nu omgedraaid. Veel adviseurs snappen nog niet dat juist in de persoon de toegevoegde waarde zit.’

In die zin wordt kaf van koren gescheiden in Meesteradviseur en is het een confronterend boek. Nogal wat adviseurs die het lezen, zullen constateren dat ze tekort schieten. Te veel old school…
Rob Bertels: ‘Vooropgesteld: er zijn heel veel adviesklussen die prima door een “standaard” adviseur gedaan kunnen worden. Je hebt niet overal een meesteradviseur voor nodig. We denken wel dat als je een echte meesteradviseur wilt zijn, je hele andere tools nodig hebt. In masterclasses merken we dat nogal wat adviseurs te passief en reactief in hun ontwikkeling zijn. Ze hebben te veel één ontwikkeld kennis-oog. Terwijl ze, afhankelijk van de situatie, antilope, schaap en tijger moeten kunnen zijn. Flexibel, volgend én actiegericht. Een meesteradviseur kan daarmee spelen en onderscheidt zich op persoonlijkheid van de mainstream adviseur. Tijd voor een adviseurs-meesterregister? Dat is eigenlijk een droom van ons. Ons vak kent helaas geen kwaliteitskeurmerk.’

Er is in het boek flink aandacht voor ‘zelfbewustzijn’. Het is zelfs de as in het wagenwiel. Waarom?
Rob Bertels: ‘Kijk naar het gros van de LinkedIn-profielen van adviseurs. Daarin staat vooral wat de kennis van iemand is en wat-ie doet. Maar daar heb je tegenwoordig geen onderscheidend vermogen meer mee. Waar sta je eigenlijk voor als mens? Wie ben je? Wat zijn je drives? Dat lees je in bijna geen enkel LinkedIn-profiel. Terwijl je in deze tijd moet kunnen samenwerken met je opdrachtgever. Je moet connecties kunnen maken en aansluiten bij thema’s die spelen in organisaties. Is duurzaamheid een thema in een organisatie, dan moet je als adviseur niet alleen je eigen kennis rond een vakgebied inbrengen, maar ook kunnen schakelen met thema’s die voor een organisatie belangrijk zijn. De moderne adviseur bestaat uit vele bouwstenen. Helaas zijn er te weinig adviseurs die bereid zijn nieuwe skills te ontwikkelen. Kijk naar netwerken van adviseurs. Die bestaan veelal alleen uit collega-adviseurs. Niemand uit aanpalende terreinen. Ze zitten heel erg in hun eigen coconnetje. Kom eruit! Wees een wagenwiel met brede expertise. Stop niet met leren. Het kan niet zo zijn dat je hetzelfde roept als dat je vijf jaar geleden riep. Ons vak zit in een transitie en ik vrees dat de helft het op de klassieke manier niet gaat redden. In die zin is Meesteradviseur een wake up call. Misschien niet toevallig dat Meesteradviseur al lange tijd in de top 10 van de verkooplijst van Managementboek staat.’

Jullie boek is in de pre-coronatijd geschreven. Toch: hoe moet je als adviseur acteren in coronatijden?
Gerlof Schutte: ‘Ik denk dat Meesteradviseur zijn naadloos aansluit bij de coronatijd. Juist nu moet je er zijn voor je klant. Proactief. Je kunnen inleven in de emoties van je klant en echt naast je klant staan die het zwaar heeft. De wereld is veranderd en gaat nog sneller veranderen is onze overtuiging. De adviseur moet mee veranderen om niet de boot te missen. Juist in de post-coronatijd zal van een adviseur verwacht worden dat hij/zij zichzelf meebrengt. Wie de M-factor heeft, is in staat om proactief diepgaande, wederkerige en duurzame relaties te creëren. De Meesteradviseur weet cliënten te triggeren op voor hen relevante zaken en maakt het verschuil door wie hij/zij is. Kennis is hygiëne. Het is de vent (m/v) in plaats van de tent of wat hij/zij kent.’


Meesteradviseur – Handboek voor duurzame groei in je adviesrol preview
31 maart 2020 | Rob Bertels

Een inspirerende ontdekkingsreis naar jouw professionele ontwikkeling van vakmanschap naar meesterschap, om ook in de toekomst als adviseur het verschil te blijven maken!

Wie als adviseur vandaag de dag nog denkt vooral met kennis en kunde het verschil te kunnen maken, komt bedrogen uit. Ingrijpende technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen (beschreven in het boek) hebben een aanzienlijke impact op de rol en toegevoegde waarde van de adviseur. Om je rol als adviseur toekomstbestendig te maken, is het noodzakelijk je te ontwikkelen tot Meesteradviseur.

De M-factor en de 7 bouwstenen van Meesterschap
Een Meesteradviseur beschikt over de M-factor. Een adviseur met de M-factor is in staat om proactief diepgaande, wederkerige en duurzame relaties te creëren. Hij (of zij natuurlijk) weet cliënten te triggeren op voor hen relevante zaken, weet als geen ander de verbinding daarmee te maken en maakt het verschil door wie hij is. De M-factor bestaat uit zeven bouwstenen waarbij wij aangeven met welk concreet gedrag, welke mindset en vaardigheden jij je ook in de toekomst kunt blijven onderscheiden, te weten:

• Geloofwaardigheid: bepaald door jouw vakkennis, uitstraling en eerlijkheid

• Betrouwbaarheid: bepaald door jouw consequentheid, voorspelbaarheid en stijlflexibiliteit

• Autonomie: bepaald door jouw pro-activiteit, cirkel van invloed en persoonlijke visie

• Dichtbijzijn: bepaald door jouw contact, inlevingsvermogen en (emotionele) durf

• Verandervermogen: bepaald door jouw learning agility, mindset en innovatief vermogen

• Samenwerking: bepaald door jouw synergetisch vermogen, samenbindend vermogen en collegiale uitwisseling, en

• Zelfbewustzijn: bepaald door jouw zelfkennis, zelfreflectie en authenticiteit.

In ons boek beschrijven wij dit ‘Wagenwiel van Meesterschap' en lichten wij alle bouwstenen uitgebreid toe. Per bouwsteen reiken wij jou tal van praktische handvatten, tips, testen, opdrachten en reflectievragen aan om meteen gericht en concreet aan de slag te gaan met jouw eigen ontwikkeling als Meesteradviseur.

De Meesterschapsorganisatie en de rol van management en HR
Nadrukkelijk gaan wij ook in op de randvoorwaarden waaraan de zogenaamde Meesterschapsorganisatie moet voldoen, om optimaal recht te doen aan de ontwikkeling van adviseurs naar meesterschap. Uiteraard staan wij uitvoerig stil bij de rol en verantwoordelijkheid die (top)management en HR daarin proactief moeten pakken om de meesterschapsontwikkeling in de organisatie duurzaam te realiseren. Het gaat daarbij om het gericht ontwikkelen en stimuleren van de passie, trots, eigenwaarde, zelfstandigheid, onderlinge verbondenheid en de support van de professional. Inclusief waardevol diagnose-instrument om goed zicht te krijgen op de belangrijkste aangrijpingspunten voor verbetering.

Voor wie
Dit boek is speciaal geschreven voor consultants, sales experts, financials en andere adviseurs die de transitie van vakmanschap naar meesterschap willen maken. Om zo meer toegevoegde waarde te kunnen leveren, meer verdieping in het cliëntcontact te bereiken, meer uitdaging in hun advieswerk te vinden en duurzaam succesvol te kunnen zijn. En juist in deze dramatische Corona-crisis biedt het boek vele handreikingen om als adviseur/professional juist nu naast jouw cliënt te gaan staan en er onvoorwaardelijk voor hem/haar te zijn!

Ter ondersteuning van ons boek, kan de lezer als inspirerende ontmoetingsplaats en leerplatform gebruik maken van de website https://organisatie-team-mensontwikkeling.nl/meesteradviseur.

Rob Bertels is organisatieadviseur, trainer en (management)coach, en partner bij Holland Consulting Group. Hij is gespecialiseerd in de persoonlijke begeleiding van management en medewerkers.

Gerlof Schutte werkt als consultant en trainer in de dienstverlenende sector. Hij is parttime verbonden aan de Rabobank waar hij intensief betrokken is bij de toekomstbestendige vakmanschaps- en meesterschapsontwikkeling van adviseurs.

Samen hebben zij - onder meer met hun Masterclass Meesterschap - vele professionals (en hun management) naar een hoger niveau getild. Hun ervaringen daarbij zijn een belangrijke inspiratiebron geweest bij het schrijven van Meesteradviseur.

Rob Bertels, Gerlof Schutte
Meesteradviseur

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden