Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte rondom de feestdagen zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen
Leiders van betekenis - Een no-nonsense kijk op hedendaags leiderschap preview
6 november 2019 | Petra Otten

Leiderschap is in deze turbulente tijd niet langer gebaseerd op macht, maar op betekenis en gedeeld leiderschap. Wat vraagt dit van de hedendaagse leider? Leiderschaps- en teamcoach Petra Otten schreef er een boek over: Leiders van betekenis. Een preview.

Deze tijd vraagt om leiders naast leiders, in gedeeld leiderschap. Ook vraagt het om zingeving aan activiteiten van organisaties. Zowel voor de maatschappij als voor hun eigen medewerkers. ‘Making meaning' naast ‘making money'. Dit vereist andere leiderschapsvaardigheden. Ik noem dit ‘leiderschap van betekenis'. In mijn zoektocht naar hedendaags benodigd leiderschap vormde zich het competentieprofiel van de ‘leider van betekenis'. Dit profiel vormt de achtergrond van mijn boek.

De leider van betekenis kan het niet alleen

In deel I beschrijf ik de ontwikkelingen die verwijzen naar een nieuwe benodigde leiderschapsstijl: die van de leider van betekenis. Dit type leider is in staat om invloed uit te oefenen op de vluchtige, onzekere, complexe en tegenstrijdige ontwikkelingen in de maatschappij, ook wel bekend als de ‘VUCA- wereld'.  Tipje van de sluier:  Dat doet deze leider niet alleen, maar met een excellent functionerend team. Samen met dit team geeft deze leider betekenis aan de gebeurtenissen die de organisatie raken. Om vervolgens producten en diensten te ontwikkelen die hier een zinvol antwoord op bieden. Organisaties die zich niet ontwikkelen in leiderschap van betekenis verliezen hun relevantie en zullen verdwijnen.

Dreamteam en teamwijsheid

De inzichten en instrumenten die nodig zijn om een excellent functionerend team te creëren vind je in deel II. Hierin deel ik inzichten uit theorie en praktijk over motivatie, teamontwikkeling, vitaliteit en lerende organisaties. Ook beschrijf ik een praktijkvoorbeeld van een team dat een dialoogmethode leert toepassen waarmee teams ‘dreamteams' worden. Zo'n dreamteam heb je als leider van betekenis hard nodig. Een dreamteam is namelijk in staat om aanwezige kennis en ervaring van alle teamleden te benutten, en om een gezamenlijke toekomstvisie te vormen. Zo'n dreamteam leert samen en is in staat om teamwijsheid te creëren, die groter is dan de optelsom van de kennis van individuele teamleden.

De competenties van de leider van betekenis

In deel III tenslotte beschrijf ik de belangrijkste competenties van de leider van betekenis. Deze leider:
- ontwikkelt zich continu;- toont lef om controle los te laten en creëert leiders;
- is flexibel in leiderschapsstijl;
- geeft betekenis, streeft naar een zinvolle maatschappelijke bijdrage en invulling van werk;
- geeft ruimte aan praktische wijsheid en bevordert intrinsieke motivatie;
- ontwikkelt goed presterende teams;
- vormt en draagt een inspirerende visie uit;
- bevordert leercultuur;
- bevordert vitaliteit;

Deze competenties vormen de basis voor een toekomstbestendige invulling van leiderschap in organisaties. Waarbij aanwezig talent en kennis worden benut om betekenis én opvolging te geven aan de huidige snel veranderende, complexe, onzekere en soms tegenstrijdige ontwikkelingen in organisaties en de maatschappij.

Voor wie bestemd?

In dit boek wissel ik theorie en praktijkverhalen af. Ik heb gewaakt voor een academische benadering, omdat leiderschap in mijn ogen vooral gaat over ‘doen'.  Dit boek is voor jou als je inspiratie zoekt voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als leider in dit ‘tijdperk van verandering'.  Ik wens je veel plezier bij het ontdekken van jouw ‘leiderschap van betekenis'. Zodat je het beste uit jezelf en jouw team haalt, resultaat bereikt en vooral: zingeving en plezier op de werkvloer creëert!

Petra Otten is oprichter van adviesbureau inTouch HRM in Rotterdam. Haar eerste boek, Leiders van betekenis, baseert zij op ruim 25 jaar HRM- en coachervaring binnen (inter)nationale organisaties in uiteenlopende branches en de overheid.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden