Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Harvest - No Rules Rules en Humanocracy nieuws
8 oktober 2020 | Jeroen Ansink

Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? 'Onze man in de VS' Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: No Rules Rules van Reed Hastings en Humanocracy van Gary Hamel.

De autonomie om je eigen beslissingen te nemen. Geen tolerantie voor briljante klootzakken. En totale transparantie op basis van radicale eerlijkheid. De bedrijfscultuur die streamingdienst Netflix in twintig jaar tijd deed uitgroeien van een onbeduidende startup tot een miljardenbusiness is legendarisch. Maar is zij ook toepasbaar op andere ondernemingen?

In het deze maand verschenen No Rules Rules beschrijft topman Reed Hastings hoe hij van zijn bedrijf een zelfsturende organisatie heeft gemaakt. Voor het boek werkte Hastings samen met organisatiepsychologe Erin Meyer, die zo'n tweehonderd interviews afnam met huidige en voormalige Netflix-medewerkers - waaronder ook uit Amsterdam. No rules rules borduurt daarnaast voort op het zogeheten Culture Deck uit 2009: een 127 pagina's tellende powerpointpresentatie waarin Hastings samen met voormalig Chief Talent Officer Patty McCord de managementfilosofie van Netflix uiteen zette. Centraal daarin staat het idee dat werknemers volledig gevormde volwassenen zijn, en dat bedrijven geleid moeten worden als professionele sportteams, in plaats van als een familie. Zo kent Netflix geen jaarlijkse evaluatiegesprekken, en kunnen mensen zelf bepalen hoeveel vakantie ze nemen.

Hastings is de eerste om toe te geven dat een dergelijke aanpak niet voor alle bedrijven is weggelegd. Ondernemingen waarbij veiligheid de eerste prioriteit is, zoals kerncentrales en chemische fabrieken, zijn bijvoorbeeld nog steeds gebaat bij een traditionele en hiërarchische bedrijfsvoering. Maar de creatieve sector, waarin het grootste bedrijfsrisico een gebrek aan innovatie is, zijn beter af als ze hun werknemers inspireren, in plaats van controleren. Dat is ook de reden dat Hastings, die zijn boek ziet als een 'tegengif voor driehonderd jaar industrialisatie', zijn mensen zo onwaarschijnlijk goed betaalt: de beste presteren in zijn optiek met gemak tien keer beter dan het gemiddelde.

Daar staat tegenover dat de Netflix-cultuur keihard is voor werknemers die níet aan de torenhoge eisen voldoen. De keerzijde van vrijheid en verantwoordelijkheid is angst, en Hastings maakt daar dankbaar gebruik van om alleen de allerbesten en meest zelfverzekerden aan te trekken. Berucht is de zogeheten keeper test, waarbij managers zichzelf moeten afvragen of ze ervoor zouden vechten om een bepaalde werknemer bij het bedrijf te houden. Is het antwoord nee, dan geldt het devies: 'adequate prestaties verdienen een royale ontslagvergoeding'. Voormalig Chief Talent Officer Patty McCord, medewerker van het eerste uur en persoonlijk bevriend met Hastings, kan erover meepraten. Toen het bedrijf in 2012 de strategische transitie maakte naar het produceren van eigen materiaal moest zij na veertien jaar trouwe dienst het veld ruimen.

Hastings' pleidooi voor zelfsturende organisaties neemt niet weg dat het bedrijfsleven in zijn geheel stroperiger is dan ooit. Zo is in de Verenigde Staten het aantal managers sinds begin jaren tachtig bijna verdubbeld, terwijl de werkgelegenheid in andere beroepen met minder dan veertig procent toenam. De trend is tevens zichtbaar in Europese landen: ook Nederland kent inmiddels de Chief Digital Officer, Chief Sustainability Officer, Chief Customer Officer, en zelfs de Chief Happiness Officer.

De Amerikaanse denker Gary Hamel noemt de voortschrijdende bureaucratie 'een kanker die zich een weg vreet door economische productiviteit en organisatorische veerbaarheid'. In zijn nieuwe boek Humanocracy beschrijft de London Business School-hoogleraar hoe ondernemingen zichzelf van die ziekte kunnen genezen, zonder dat ze de voordelen van het systeem, zoals precisie, consistentie en voorspelbaarheid, hoeven op te geven.

Dat proces begint bij onszelf, aldus Hamel. Wachten tot bureaucraten hun bureaucratieën ontmantelen is als wachten tot tieners hun kamer opruimen - het zou zomaar kunnen gebeuren, maar je kunt er niet op rekenen. In plaats daarvan pleit Hamel ervoor om bureaucratie te zien als een verslaving die alleen bestreden kan worden met een detox. Hij speelt daarbij leentjebuur bij het Twaalf Stappen-plan van het Anonieme Alcoholisten-programma. Net zoals AA'ers op een bepaald moment hun tekortkomingen en misstappen op een rij moeten zetten dienen afkikkende bureaucraten zichzelf af te vragen hoe het systeem hen minder menselijk heeft gemaakt. Hebben ze bijvoorbeeld ooit een rivaal op een subtiele manier ondermijnd? Enthousiasme geveinsd voor een dom plan van de baas? Of het teambelang voor het bedrijfsbelang laten gaan?

Dat de overgang van bureaucratie naar ‘humanocratie’ de creativiteit van het bedrijf een enorme impuls kan geven is te zien bij het Franse Michelin. De bandenfabrikant lanceerde in 2013 onder de noemer responsibilisation een experiment waarbij teams zichzelf van onderaf konden decentraliseren. De betrokkenen kregen een jaar de tijd om zonder tussenkomst van management aan een aantal operationele doelstellingen te voldoen. Het resultaat was verbluffend: het best presterende team rapporteerde een productiviteitsstijging van tien procent, terwijl het aantal defecten aan de fabrieksband terugliep van zeven naar anderhalf procent, en het ziekteverzuim van vijf procent naar bijna nul.


Zomerlezen - 5 goede boeken voor de vakantie achtergrond
5 juli 2018 | Patrick Davidson

De zomer is begonnen en dus vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson om zijn jaarlijkse selectie aan te leveren met leestips voor de zomer. Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen, schrijft daar zelf over en dit leesvoer sluit daar helemaal op aan.

Patty McCord - Powerful

Ook zo verzot geraakt op Netflix de afgelopen jaren? In dit boek legt Patty McCord uit wat de impact is van een krachtige cultuur en hoe het de echte motor is achter de geweldige opkomst van Netflix. McCord, veertien jaar lang verantwoordelijk voor talentontwikkeling binnen Netflix, beschrijft hoe Netflix haar mensen weliswaar volop ruimte geeft (“Treat people like adults”) maar dat een team toch echt niet hetzelfde is als een familie. Binnen Netflix wordt continu gekeken wat er beter kan, niet uit luxe maar uit het besef dat continu verbeteren nodig is om grenzen te blijven verleggen. Met deze spirit slaagde een DVD-verhuurbedrijf (echt waar!) erin om uit te groeien tot het Netflix-platform dat onze aandacht kaapt in de avonduren, ten koste van televisiezenders, filmproducenten en bioscopen.

“We want people to feel excited to come to work, not despite the challenges but because of them”.

Volgens Netflix is een van de grootste motivatoren voor haar medewerkers het gevoel dat je echt iets kunt bijdragen aan succes. Na het lezen begrijp je waardoor medewerkers net zoveel van Netflix houden als jij en ik……

Een alternatieve leestip over cultuur is De Bedrijfscultuur-code van Daniel Coyle dat ik eveneens in een keer uit las.

Remy Ludo Gieling - Business Bites

Tijd voor een buitenbeentje in dit lijstje, geschreven door de hoofdredacteur van Sprout. Verscheen alweer twee jaar geleden en zo kort voor de vakantieperiode begint wil ik het toch weer even onder de aandacht brengen. Vooral voor mensen die niet lang achter elkaar lezen maar toch af en toe hun kennis willen opfrissen. Het format is heel leuk gevonden: op twee pagina’s krijg je de essentie van een idee, een gedachte, een boek of een methodiek beschreven. Wil je meer weten, dan lees je verder bij de bron. Ideaal voor vakantie of zakenreis.

Daniel Pink – Het Juiste Moment

In 2010 schreef Dan Pink het populaire boek ‘Drive’ waarin hij de verrassende wetenschap achter motivatie onthulde. Afgelopen najaar verscheen van hem ‘When’, vertaald als ‘Het Juiste Moment’. Wederom een aanrader. Zoals altijd weet Pink in zijn zoektocht naar een onderwerp (timing deze keer) interessant wetenschappelijk onderzoek te combineren met praktische situaties en een frisse schrijfstijl die je het gevoel geeft dat hij met je praat.

Deze keer laat Pink zien wat timing inhoudt en hoe het je emoties, gedrag en prestaties beïnvloedt. Na het lezen van dit boek heb ik het ritme in mijn eigen dagen onder de loep genomen. Had ik eerder moeten doen! Als je na de vakantie met meer energie aan de slag wilt dan is dit een aanrader.

Rebel TalentFrancesca Gino

Van het ene boek belandt je in het andere, zo gaat dat vaak. In Pink’s boek ‘When’ haalde hij een onderzoek aan van de Amerikaans-Italiaanse Harvard professor Francesca Gino. Van haar hand verscheen onlangs Rebel Talent, een lekker leesbaar boek waarin gedragswetenschapper Gino laat zien hoe we onszelf vaak beperken door te veel vanuit kaders te denken en te handelen. Onder meer doordat we sociale druk voelen kiezen we vaak voor de zogenaamd ‘veilige’ optie. In een tijd waarin gemiddelden niet meer relevant zijn, is dat niet de beste optie, zo wordt de lezer duidelijk. Het boek is een pleidooi om je niet steeds te conformeren en sluit helemaal aan op de Netflix-voorbeelden uit het boek van McCord. Wederom een goede combi van onderzoek en praktijk.

Het Nieuwe Mentaal – Elke Geraerts

Sluit ik af met mijn favoriete boek van dit voorjaar. Een kennis tipte me al eens. “Je moet dat nieuwe boek van Elke lezen, dat is echt helemaal volgens jullie filosofie bij EnergyFinder.” En ze heeft gelijk. Nadat ik Elke hoorde spreken op een festival bestelde ik het boek. Geraerts houdt een pleidooi voor het afschaffen van time management, net zoals Tony Crabbe dat twee jaar geleden ook al deed. “Manage je aandacht, niet je tijd”, schrijft ze. Over aandacht gesproken: Geraerts stelt dat in deze tijd niet zozeer het activeren van je aandacht maar het uitschakelen van de ruis de grootste uitdaging is. In het boek legt ze uit hoe rituelen je hierbij kunnen helpen. Helemaal spot on.

Goed geschreven, met een mooie mix van onderzoek en praktische toepassingen.

Zelf lezen?

Tot zover mijn tips voor de zomer. Wat ik zelf ga lezen? Er ligt zoals altijd een stapel vers leesvoer op mijn bureau. Maar ik ga nu allereerst een boek uitlezen waarin ik ben gestrand. Het betreft De Nieuwe Tsaar, de biografie van Vladimir Putin door Steven Lee Meyers. En daarna kijk ik pas weer naar de stapel leesvoer die op me wacht….

Patrick Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen. Patrick schrijft en spreekt over het activeren van teams en ontwikkelen van leiderschap. Hij adviseert er ook over als mede-oprichter van betterday en EnergyFinder (gerichte trainingen gebaseerd op een teamscan die energie van mensen en teams in kaart brengt). Voor Managementboek Academy verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops en is hij een gewaardeerd dagvoorzitter.

Dit najaar verschijnt zijn nieuwe boek, Wavemakers bij Vakmedianet. Daarin ontleedt hij met zijn co-auteurs leiderschap, gedrag en cultuur van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.

Zomerlezen: het archief

Hieronder vind je de lijstjes van de afgelopen zomers, samengesteld door Patrick Davidson:

Zomerlezen 2017 met onder meer Grit van Angela Duckworth:

 https://www.managementboek.nl/boekblog/opinie/6554/zomerlezen_-_5_goede_boeken_voor_de_zomer 

Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport:

https://www.managementboek.nl/boekblog/opinie/5188/zomerlezen_-_5_goede_boeken_voor_deze_zomer 

Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland:

https://www.managementboek.nl/boekblog/actueel/4358/bij_de_zomeractie_deze_vijf_boeken_moet_je_deze_zomer_lezen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden