‘Dit boek gaat voorop in de nieuwe realiteit. Het is conceptueel en praktisch tegelijk en daagt een breed lezerspubliek uit om nieuwe wegen in te slaan. Bovendien is het erg mooi vormgegeven!’ – aldus de jury.
Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek is uitgeroepen tot het Managementboek van het Jaar 2014. De jury maakte gisteravond de winnaar bekend tijdens het jaarlijkse Managementboekengala in de Rode Hoed te Amsterdam. Het evenement en de verkiezing, inmiddels voor het elfde jaar op rij georganiseerd, zijn beide initiatieven van internetboekhandel Managementboek.nl.
Over de auteur
Marga Hoek is CEO van ‘De Groene Zaak’, een ondernemersplatform waarbij meer dan 160 bedrijven zijn aangesloten die zich actief bezighouden met duurzaamheid. Daarnaast staat zij sinds begin november aan het roer van Het Groene Brein, het wetenschappelijk equivalent van De Groene Zaal waarin 60 wetenschappers vanuit diverse disciplines zich hebben verenigd om de wetenschap ten dienste te stellen van de vorming van een duurzame en innovatieve economie.
De titel Managementboek van het Jaar geldt als toonaangevend in het vakgebied management. Eerdere winnaars waren onder andere Joep Schrijvers met Hoe word ik een rat? Jeroen Smit met Het drama Ahold en Menno Lanting met zijn bestseller Connect!. In 2013 werd Leren samenwerken tussen organisaties van Edwin Kaats en Wilfrid Opheij bekroond.
Voor de editie 2014 beoordeelde de jury ruim 250 boeken, wat resulteerde in een longlist met 45 titels. Uiteindelijk werd de winnaar gekozen uit de volgende shortlist:
Versimpelen van Jan-Peter Bogers, Reclame. Dood of levend van Fons van Dyck, Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek, No Way van Bruno Rouffaer en Van Cijfers naar Waarden van Kees Tillema.
In zijn baan als communicatiedeskundige kreeg Fons van Dyck vaak de vraag van marketeers en managers: moeten we nu investeren in reclame in ‘oude’ of ‘nieuwe’ media?
‘Zekerheden uit de vorige eeuw vielen weg en er was een aantal new kids waarover mooie verhalen gingen. In de marketingwereld wordt vaak geschermd met mooie plaatjes en praatjes over vermeende succesverhalen, maar over de mislukkingen – zo’n 90 procent schat ik – hoor je veel minder. Ik wilde daarmee breken en heb me gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.’
Een belangrijk inzicht in ‘Reclame. Dood of Levend’ is dat consumenten tegenwoordig niet meer trouw zijn aan een merk, zoals vroeger iemand van de wieg tot het graf een politieke partij trouw kon blijven. ‘Voor consumenten zijn drie op de vier merken inwisselbaar, dat betekent dat ontrouw van de consument de norm is. Als je marktleider wilt worden of blijven, heb je dus weinig aan alleen maar trouwe klanten. Dan zal je een penetratiestrategie moeten volgen om elke dag opnieuw die light buyers voor je merk te winnen.’
En dat hoeft niet per se via social media. Sterker nog, volgens Van Dyck is er vaak meer te zeggen voor reclames in ‘oude’ media als radio of televisie. ‘Het creëren van een buzz op social media draagt bij aan de bekendheid van een merk, maar de einddoelstelling is een marktaandeel verwerven. Daarvoor zijn oude media nog altijd zeer geschikt. Coca Cola heeft dat vorig jaar onderzocht en vastgesteld dat er geen statistisch significante correlatie is tussen veel 'buzz' en de verkoopcijfers. Oude media zijn beslist niet dood en passen in een geïntegreerde mediamix.’
Vijf boeken zijn genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2014. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandstalig managementboek. De jury maakt de winnaar bekend op 17 april 2014, tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed (Amsterdam).
De vijf genomineerden zijn:
Versimpelen - Projecten realiseren zonder gedoe - Jan-Peter Bogers
Reclame. Dood of levend - Fons van Dyck
Zakendoen in de nieuwe economie - Marga Hoek
No Way - Bruno Rouffaer
Van Cijfers naar Waarden - Kees Tillema
De jury selecteerde de vijf genomineerden uit een longlist van 45 titels en maakt de uiteindelijke winnaar bekend tijdens het Managementboekengala in De Rode Hoed op 17 april 2014.
Eerdere winnaars:
De verkiezing van het Managementboek van het Jaar en het Managementboekengala zijn initiatieven van online boekhandel Managementboek.nl. De prijs wordt sinds 2003 jaarlijks toegekend. Eerdere winnaars zijn onder andere Joep Schrijvers met zijn bestseller ‘Hoe word ik een rat’, Jeroen Smit met ‘Het drama Ahold’, Mathieu Weggeman met ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’ en Connect!’ van Menno Lanting. In 2013 werd ‘Leren samenwerken tussen organisaties’ van Edwin Kaats en Wilfrid Opheij bekroond.
De vakjury bestaat dit jaar uit:
Voorzitter Frank Kwakman is bijzonder hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit.
Mireille Schrijnemaekers is bedrijfseconoom en medeoprichter van Zelino BV.
Maurits Bruel is adviseur, auteur en program director bij Erasmus ESAA executive programs.
Maurits Verweij is partner van BeBright, een adviesorganisatie op het gebied van strategie en innovatie.
Bertrand Weegenaar is werkzaam als projectmanager van Hinttech Creatives en als ondernemer voor Blogmania.nl.
Mabel Nummerdor is keynote spreker, schrijver en business inspirator op het gebied van feminine brands en trends.
Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) heeft dit jaar 13 boeken geselecteerd die in aanmerking komen voor de PIM Marketing Literatuurprijs. De longlist bestond uit meer dan 50 marketingboeken.
De jury, bij monde van voorzitter Hans Molenaar, verklaart de lengte van de shortlist aan de hand van het mooie marketingboekenjaar dat 2012 was. Molenaar: ‘2012 is een heel goed boekenjaar. Het beste ooit sinds we de marketing literatuurprijs hebben ingesteld.’
De volgende boeken werden genomineerd:
Sjef Kerkhofs, Robbert Gangadin
Maurits Kaptein
Joris Merks
Jean-Pierre Thomassen
Klant in de driver's seat - Klantgedreven innoveren met cocreatie, crowdsourcing en communities
J.Kemperman, J.Geelhoed, J. op 't Hoog
The consumer consulting board
Insites Consulting
Piet Wulleman
KwaliTijd - De echte waarde van sociale media
Jaap Favier
Anatomie van de Verleiding - Neuromarketing succesvol toegepast
Paul Postma
Customer Profit Maxim
Wil Wurtz, Marcel Wiedenbrugge
Het succes van Internal Branding
Marc van Eck, Ellen Leenhouts, Linda Rutten
De winnaar wordt op 28 november 2013 bekendgemaakt.
Eerdere bekroningen waren er voor: Transformeren om te overleven van Herman Toch (2012), De C2B revolutie van Robert van Meer en Tim Meuleman (2011), De conversation manager van Steven van Belleghem (2010), Marketing aan de top van Ruud Frambach en Peter Leeflang (2009), Het merk mens van Fons van Dyck (2008) en in 2007 werd Trade marketing van Ron Cijs, Herwin van den Berg en Peter de Wolff gelauwerd.