Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
The only way is up - Wat managers kunnen leren uit bergexpedities preview
28 september 2018 | Wim Smets

De digitale samenleving verplicht organisaties te transformeren. Maar een grondige transformatie is geen vakantieuitstapje. Het is een extreme uitdaging langs een pad bezaaid met lawines van onverwachte gebeurtenissen en bergen van weerstand.

In The only way is up leg ik uit hoe jij en je organisatie makkelijker kunnen omgaan met veranderingen en hoe je moeilijkheden kunt overwinnen tijdens je bedrijfsavonturen.

Transformaties leiden en de hoogste bergen ter wereld beklimmen lijken op het eerste gezicht heel verschillende uitdagingen. Toch beschouw ik beide omgevingen als mijn habitat. De laatste twintig jaar bereikte ik de top van vijf bergen hoger dan 8000 meter. Tegelijkertijd leidde ik wereldwijd complexe, internationale transformaties bij multinationals en overheidsinstellingen.

Er bestaan tussen transformaties en expedities talloze overeenkomsten. Tijdens een expeditie weet ik op voorhand niet exact wat me te wachten staat. Ik moet weerbaar zijn om moeilijkheden te overwinnen en wendbaar om met onverwachte gebeurtenissen om te kunnen gaan. Diezelfde wendbaarheid en weerbaarheid zijn de sleutels tot succes bij het uitvoeren van transformaties. Beschouw een transformatie gerust als een bedrijfsavontuur waarbij je je doorzettingsvermogen, flexibiliteit en teamwork aan een stresstest onderwerpt.

In de komende jaren staan we voor heel wat veranderingen. De overgang naar een globale, digitale samenleving zal niet voor iedereen een aangenaam proces zijn. Voor mensen, organisaties en gemeenschappen die wendbaar en weerbaar zijn, zal het overgangsproces een stuk aangenamer zijn en de voordelen veel groter.

Maar hoe maak je jezelf en je organisatie wendbaarder en weerbaarder ? In mijn boek vind je 5 inzichten die je daarbij helpen:

1. Leer: Train je leergierigheid door je comfort zone te verlaten, te leren van je fouten en verandering zelf op te zoeken. Voor leergierige mensen is een onbekende toekomst immers geen bedreiging maar een opportuniteit.

2. Bereid je grondig voor: Inspireer je werknemers met grote dromen, concrete doelen en heldere plannen, want mensen die geinspireerd zijn over waar ze naartoe gaan laten makkelijker los waar ze vandaag staan.

3. Voer uit: Breng je plannen tot leven met hard werken, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Aanvaard de dingen die je niet kan veranderen zodat er meer energie overblijft voor de dingen die je wel kunt veranderen.

4. Werk als een team: Bouw een team door zelf het voorbeeld te geven en waardeer diversiteit. In een goed geolied team is iedereen wendbaarder en weerbaarder maar ook afhankelijk van elkaar.

5. Beheer je risico’s: Mitigeer risico’s maar neem ook risico’s want zonder risico’s zijn er ook geen opportuniteiten.

In The only way is up leg ik aan de hand van deze inzichten uit hoe je je kans op succes bij het aangaan van bedrijfsavonturen kunt vergroten. Mijn ervaringen op extreme hoogte vertaal ik naar praktische tips voor ondernemers en managers. Alhoewel mijn expedities en transformaties extreme uitdagingen zijn, ben ik ervan overtuigd dat deze inzichten van toepassing zijn op uitdagingen in alle soorten en maten, zowel op professioneel, sportief als persoonlijk vlak.

Wim Smets is freelance Transformation Expert. In die functie reorganiseert hij multinationals en overheden. Hij leidde transformaties in de meeste Europese landen, in de VS en in Azië. Daarnaast beklom hij vijf bergen hoger dan 8000 meter en is daarmee Belgisch recordhouder. Hij is de auteur van The only way is up.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden