Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte rondom de feestdagen zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen
Detoxing organisations preview
10 juni 2020 | Marjan Decat

Het grote draaischijfmoment waarmee het einde van het eerste deel van mijn carrière zich aankondigde, was net voor mijn veertigste toen mijn Duracell batterij het letterlijk begaf. Het werd even heel donker. De grote rollercoaster waarin ik vol gedrevenheid en met overgave alle energie weggaf, kwam heel abrupt tot stilstand. BAM! Opgebrand.

De adrenalinestoten die ik talrijke keren had ervaren, waren vaak heel motiverend geweest en hebben veel voldoening gebracht maar de laatste jaren voor de crash waren ze een stuk minder voedend. Er was een toxische dynamiek aan het werk. Ik ervaarde nog vooral frustratie, ergernis en demotivatie maar ik wilde hier niet aan toegeven, laat staan ernaar luisteren. Mijn doorzettingsvermogen, mijn verantwoordelijkheidsgevoel, mijn wil om het goed te doen, mijn perfectionisme, mijn loyaliteitsgevoel en ook mijn Gremlin die mij weerhield ‘Stop!’ en ‘Neen’ te zeggen, waren onder meer de voeding die mij hielp stand te houden in de frustrerende, demotiverende, toxische professionele dynamiek die speelde. Mijn gevoel dat het niet goed zat, redeneerde ik weg. Ik had het letterlijk nodig om even tot stilstand te komen, afstand te nemen om zo inzicht te ontwikkelen in het toxische spel dat zich had voltrokken.

Mijn burn-out werd een heel mooi geschenk dat me toeliet te reflecteren op de vele hoogte- en laagtepunten in mijn carrière, en dan spreek ik niet over succes in titels of status, maar over mijn welbevinden, mijn vermogen om professioneel te schitteren, om mezelf en anderen te inspireren, om snel, doeltreffend, vernieuwend mee te bewegen en grenzen te verleggen. De patronen die aan het licht kwamen, de inzichten die ik kreeg, maakten me even stil. Hoe kon ik dit toxische spel zo ondergaan, hoe kon ik dit niet zien? Nu zie ik het heel helder: in een samenwerkingscontract dat me gevraagd wordt te ondertekenen, in een managementmeeting die ik bijwoon of zelfs gewoon bij het horen van een conversatie aan de koffiezetmachine van een organisatie. Het eerste deel van mijn carrière is dus een schatkist aan ervaringen die mij zeer rijke inzichten bracht in het toxische en voedend energiespel en wat dat met mensen en organisaties doet.

Is dit boek voor jou?

Dit boek schrijf ik voor iedereen die heel bewust neen wil zeggen tegen het voeden en in stand houden van een toxische dynamiek. Mogelijk is er een sterke toxische dynamiek aan het werk in jouw organisatie en dan ben je bij dit boek zeker aan het goede adres. Maar ook voor organisaties waar toxische energie in een klein hoekje schuilt, waar het probleem zich voordoet bij een bepaald team, waar een specifiek proces regelmatig veel frustratie opwekt, waar één specifieke medewerker veel ergernis veroorzaakt, kan dit boek inzichten aanreiken om de impact te kunnen inschatten. Wat nu misschien oppervlakkig lijkt, kan onderhuids de toxische gifkraan openzetten. Wat nu misschien nog maar in een klein hoekje zit, kan snel nefaste gevolgen hebben. Energie is namelijk besmettelijk en kan heel subtiel haar werk doen en een neerwaartse spiraal op gang brengen. Het is belangrijk na te gaan of de situatie situationeel is, eenmalig, gebonden aan een kortstondige gebeurtenis bijvoorbeeld, of dat ze eerder intrinsiek is en dus gebonden aan een meer structurele, wederkerende en blijvende trigger.

Mijn bedoeling met dit boek is om bewustwording te brengen. We kunnen kiezen voor tonnen professionele voldoening en welbevinden in plaats van tonnen frustraties en ergernis. Burn-outs, bore-outs, demotivatie, hoog verloop, ziekteverzuim, verlies aan marktaandeel en resultaten op bedrijfsniveau, enzovoort: we kunnen hier neen op zeggen. We kunnen bewust kiezen voor een voedende dynamiek die niet alleen de medewerkers en de teams boven zichzelf laten uitstijgen maar ook de organisatie. Geloof ook jij dat een dergelijke dynamiek mogelijk is?

In dit boek laat ik je de schuilplaatsen ontdekken van de bronnen voor een toxische dynamiek en die gaan veel verder dan enkel en alleen toxische mindset of toxisch leiderschap. Ook reik ik in het boek tools en technieken aan om de toxische dynamiek om te buigen tot een voedende dynamiek en daarmee het voedende energiespel waar velen naar hunkeren. Zin om hier meer over te ontdekken? Dan is dit boek voor jou.

Marjan Decat is handelsingenieur met een jarenlange managementervaring. Ze begeleidt mensen, teams en organisaties doorheen hun veranderingstraject.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden