Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Over Jack, Elon en weer Steve nieuws
10 september 2015 | Bertrand Weegenaar

In Op zoek naar de nieuwe Steve Jobs staan 51 tips (sic!) die het DNA van een nieuwe Steve Jobs bepalen. ‘Steve’, super ondernemer en visionair. In Elon Musk lijken wij hem al te hebben. In China kijken ze naar Jack Ma, oprichter en (tot voor kort) CEO van Alibaba, de online gigant.

In de boekentop 10 van dat land prijken drie boeken over hem en zijn bedrijf bovenaan. Jack is daar HET voorbeeld van superondernemer. Met onze bril is hij echter van het Jeff Bezos gehalte, net iets minder want één kunstje (een online winkel) geflikt. Steve en Elon hebben er meerdere op hun naam staan en hebben of zijn bezig de wereld te veranderen.

Maar 51 tips? Pff dat is niet makkelijk voor een HR manager, of een investeerder. Nu komen ze van de hand van Nolan Bushnell (en hij heeft ze laten opschrijven door Gene Stone) die zelf onder andere met Atari zijn sporen heeft verdiend. En hij heeft als baas en mentor Steve vaak aan zijn bureau gehad. Het boek gaat vooral over het herkennen en koesteren van creatief talent. Iets dat de doorsnee manager in zijn organisatie graag ziet, maar vaak lastig handen en voeten kan geven. Een taak voor HR zou je dus denken. Toch beklijft de vraag: is dit nu bedoeld om een Steve Jobs ‘kloon’ te vinden of een Apple cultuur te maken?

Terug naar Steve. Er is weer een boek over hem verschenen: Steve Jobs. Waanzinnig goed van Jessie Hartland. Een inmiddels in tien talen vertaalde beeldroman. Het verhaal is stevig gefundeerd op de Walter Isaacson biografie (Steve Jobs - de biografie). Het is in een zwart-wit tekenstijl gemaakt en, dat is natuurlijk erg persoonlijk, wat kinderlijk. In de tekenstijl en de teksten. Korte staccato tekstjes. Gelet op het succes is er markt voor.

Het is niet de eerste beeldroman over het leven van Steve Jobs. De zen van Steve Jobs uit 2012 is van een heel ander tekenniveau maar beslaat ook maar één thematisch aspect van Jobs leven.

(En in de VS met stip vanuit het niets op 1: De wording van Steven Jobs van Brent Schlender en Rick Tetzelli, naar eigen zeggen het echte verhaal van Steve.)


Steve Jobs' ‘rehabilitatie’ nieuws
13 juli 2015 | Bertrand Weegenaar

Aan de rij biografieën over Steve Jobs is weer een pil toegevoegd: De wording van Steve Jobs van het auteursduo Brent Schlender en Rick Tetzelli. Beiden zijn langdurige technologie auteurs die de verschillende fases in het leven van Jobs hebben meegemaakt.

Het boek is een positief antwoord op de geautoriseerde biografie van Walter Isaacson’s Steve Jobs de biografie. Hierin wordt de geniale visionaire kant van Jobs afgezet tegen de bezeten, mensonvriendelijk (we zeggen het netjes) en moeilijk te corrigeren man. Kennelijk zijn dit eigenschappen waar we ons bij dit type mensen, geniaal en visionair, maar bij neer moeten leggen. (Lees de uitgebreide beschrijving door collega Hans van der Loo over Elon Musk er maar op na. Of in hetzelfde rijtje Ron Chernow’s Titan – The life of John D. Rockefeller.)

Dus een positieve bio over Jobs. Het leven van Jobs valt in wat stukken uiteen. Goede tijden en slechte tijden. En dat er mensen zeer te spreken zijn over de Jobs in de goede tijden, is dan niet meer dan logisch. Dus ligt de focus op Jobs in de begintijden van Apple, de begintijd dat hij Pixar in bezit kreeg, en de laatste jaren met de grote Apple successen en zijn gevecht tegen kanker. Een periode ook van Wiedergutmachung met zijn familie en de industrie.

Het Pixar verhaal is natuurlijk het meest intrigerend. De hardware tak uit de scheidingsboedel van George Lucas. Het hoofdstuk heet ook niet voor niets ‘Een nevenactiviteit’. Ed Catmull verhaalt er boeiend over in Creativity Inc. De positieve kant is dat Steve Jobs Pixar rustig liet groeien, zijn eigen cultuur en succes creërend. De andere kant is dat hij er geen snars om gaf wat ze allemaal aan het doen waren. Zijn volledige focus lag op het ontwikkelen van Next. Toen dat ging mislukken en Apple weer aan zijn deur stond, keek hij eens om naar Pixar. En daar lag onverwachts een tweede kans. Het is natuurlijk knap hoe Jobs die kaart heeft uitgespeeld. Met name naar Disney.

Kortom, een super feelgood boek over Steve Jobs. Voor wie dan reikhalzend uitkijkt naar de film Steve Jobs| die in het najaar op het witte doek verschijnt: deze is gebaseerd op de biografie van Isaacson. Het script is geschreven door Aaron Sorkin, bekend van series als The West Wing en The Newsroom en Oscar genomineerde films als The Social Network en Moneyball. In de trailer zijn ook al de pijnpunten te zien. Een driftige, zich niets van zijn omgeving aantrekkende CEO en een man die ontkent vader te zijn. Jobs heeft het allemaal meer dan goed gemaakt.

Een aardige bijkomstigheid : in december verschijnt op het witte doek de nieuwste Star Wars Episode VII: The Force Awakens. (Bekijk de volgende featurette hoe de techniek achter Star Wars voortgeschreden is.)

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden