Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Presteren en ontspannen combineren? Lees (deze) managementboeken! achtergrond
18 september 2020 | Maarten Fijnaut

Vanuit mijn leergierigheid lees (en schrijf) ik voortdurend artikelen, blogs en allerhande teksten die op mijn pad komen. Soms zoek ik gericht naar informatie of deel ik mij eigen ervaring, af en toe kiest een boek mij of flapt er spontaan iets uit mijn pen.

Lezen en schrijven is voor mij een manier om 'bij te blijven'. Bij het consumeren van informatie vind ik het fijn om uitgebreid informatie te krijgen. Waar een artikel of blog te kort schiet, kan een managementboek mij de rust geven om uitgebreid te verdiepen in de materie.
De afgelopen jaren schreef ik actief reviews voor managementboek, wat begon als een klein artikel in het magazine werd een reeks van inmiddels ruim 60 reviews. Als ik eenmaal begin met lezen is mijn honger niet meer te stillen. Van inspiratie tot reflectie en van inhoudelijke kennis tot speelse bespiegelingen, door het lezen van managementboeken kan ik ontspannen terwijl ik leer om effectiever te presteren.
 
Luchtig en relevant
Vaak kan ik mij verliezen in luchtige, bijzondere boeken met een relevante boodschap zoals Gedoemanagement van Frank Schurink. Informatie om een leven lang van te profiteren. Iedereen heeft wel eens gedoe, dus mooi als je, met behulp van het groene brein, effectief kunt schakelen en het bewustzijn aanzetten om makkelijker om te gaan met alledaags gedoe. Van dezelfde gradatie is Klaagvrije maandag. Evenals het ervaren van gedoe, klaagt iedereen wel eens. Experimenteren met een klaagvrij leven, door te onderzoeken wat er in de plaats komt van klagen en hiervoor verantwoordelijkheid nemen, klinkt als een uitdaging, maar Sandra Brandt laat de lezer inzien dat het allemaal wel meevalt als je maar durft om het ongemak te doorstaan.

Coaching/ training
Boeken die specifiek geschreven zijn voor en door coaches en trainers, helpen mij om mijn gezichtsveld te verruimen. Wat kan ik toch enorm genieten van bevlogen vakgenoten die haarfijn weten uit te leggen hoe systemen, methodieken en modellen in elkaar steken. Zo zetten Chris Peek en Veronique Willems in Professionals aan het stuur, kristalhelder uiteen hoe zelfsturing kan helpen en biedt het boek van Joost Crasborn, Hoe coach ik mijn team, mij als coach concrete handvatten om met teams aan de slag te gaan. Coachen met Actiemetaforen van Frits van Kempen, gaf mij heel veel praktische handvatten en voor de ervaren coach in mij, leverde Jose Vos-Boven een pareltje met Executive coaching. Mijn blinde vlekken werden weggepoetst door Karin de Galan met haar 'zelfhulpboek' voor trainers; Goed voor de groep. En om mijn rugzak verder te vullen met meerdere methodes, methodieken en modellen is Het coachingsmethoden boek van Susan van Ass een must-read. En wat ben ik blij dat ik werd gewezen op De coach als regisseur van Rozemarijn Dols en Belia van den Berg, ik bezocht hun workshop tijdens een event van managementboek en gebruik door hen nog regelmatig filmfragmenten in mijn teamsessies.
 
Reflecteren
Er valt ook genoeg te ontspannen en filosofisch te reflecteren op het leven door het lezen van managementboeken. Een mooi voorbeeld vind ik Dagelijkse rituelen dat Eva Hoeke een Nederlandse kleur gaf en mij dagelijks laat nadenken over mijn eigen rituelen, een ritueel op zich! Met Kleine filosofie van de digitale onthouding triggerde Hans Schnitzler mij om een van zijn studenten, Anne, uit te nodigen een TEDtalk te verzorgen bij TEDxHaarlem (What happens when a digital native freak goes on a digital detox? | Anne van der Krol | TEDxHaarlem). Met Think like a manager, don't act like one neemt Harry Starren management op de hak en het leven wat luchtiger ervaren gaat makkelijker na het lezen van Life is a game van Jan Vermeiren. Mij nog meer laten genieten lukte Paul Bloom goed door zijn boek Het geheim van genot.
 
Leiderschap
Uiteraard lezen veel managers managementboeken. Je wilt tenslotte bijblijven. Als je tussen de berg van boeken niet weet wat je nou 'moet' lezen, dan heb ik de volgende adviezen. Wil je jouw team door spannende tijden leiden, dan zou je als leidinggevende natuurlijk Effectief in cruciale gesprekken van John Manschot moeten lezen. Op de keukentafel ligt dan Appeltaart voor managers van Donatus Thöne en Judith de Koeijer en Red de alfawolf van Arvid Buit naast de bank. Op het nachtkastje van iedere manager ligt uiteraard, It's the manager van Jim Clifton en Jim Harter. Onder het kussen stop je iedere avond The little book of thinking big weer terug als je door Richard Newton op speelse wijze geïnspireerd bent voor het slapen gaan.
 
En ja, zo kan ik nog wel even doorgaan met het oplepelen van interessante kost. Op iedere pagina van Managementboek.nl vind je wel inspiratie voor een leven lang leren…

Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/ coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem.


Dingen en Gedoe nieuws
9 april 2015 | Bertrand Weegenaar

Dingen en gedoe: ze beheersen menig leven. Dingen zijn, nou ja, dingen. Dingen die je moet doen, moet wegwerken om verder te gaan. Er is zelfs een soort management voor bedacht: timemanagement! Met technieken zoals Getting things done.

Gedoe is anders. Gedoe gaat niet over zaken maar over relaties. Gedoe is ook te managen. Althans, dat zegt Frank Schurink in Gedoemanagement. Gedoe volgens Van Dale is onder andere ‘allerlei niet nader gepreciseerde dingen die men ‘doet’. En die iemand moeite, last of ergernis veroorzaken. Als in: wat een gedoe, zo’n echtscheiding.

Maar gelukkig, gedoe kun je dus zelf in de hand krijgen. Schurink gaat uitvoerig in hoe ons brein ons gedoe bezorgd en hoe we dat oude brein te slim af kunnen zijn. Dat oude brein had niets met gedoe. Het paste precies bij wat het tienduizenden jaren moest kunnen. Maar we zijn geëvolueerd en ons brein heeft moeite om zich aan te passen.

Gedoe ontstaat als we moderne vraagstukken loslaten op dat oude brein dat direct in de stress schiet en adrenaline en testosteron shots in je lichaam schiet. Gevolg: agressie en een overkill aan emoties. Gelukkig is dit te onderdrukken, en Schurink presenteert dit als ‘opluchtingen’. Het zijn er vijf en ik wil ze niet allemaal weggeven. Dus maar eentje: ‘Je hoeft gedoe niet te begrijpen om het te kunnen managen.’

En mijn gedoe mantra is ‘ech nie’. Het is kort en al doeltreffend gebleken. Minder gedoe, meer rust. Je moet je toch niet gek laten maken. Komt alleen maar gedoe van.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden