Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Sake Algra: ‘We zijn bezig met een totale reset’ interview
3 juli 2020 | Ronald Buitenhuis

CEO’s nemen doorgaans te weinig afstand van de dagelijkse hectiek en missen soms de nodige reflectie. Hierdoor zijn ze niet zelden te veel bezig met de korte termijn en de aandelenkoers. ‘Er is bij CEO’s vaak een gebrek om met een ruimere blik te kijken naar waar ze allemaal verantwoordelijk voor zijn’, betoogt auteur van Zen in de boardroom Sake Algra. ‘Anders kijken, doet anders denken, waardoor we anders kunnen handelen met daardoor andere uitkomsten.’

In 2016 had u - na een lange succesvolle carrière - een detox-jaar. Wat leverde dat u voor een inzichten op?
Ik stond al jaren 24/7 aan. Altijd bereikbaar, ook op vakantie. Calls midden in de nacht met het hoofdkantoor in Canada. Ik had gemiddeld 15 tot max 30 minuten in mijn agenda voor een meeting en was continu aan het schakelen tussen allerlei dossiers. In een paar jaar tijd hadden we het bedrijf weliswaar van een krimp teruggebracht naar een lichte groei, maar ik was nog niet weg of de omzet liep al weer terug. Ik was er dus niet in geslaagd om iets structureel te verbeteren. Toen vroeg ik me af: ben ik eigenlijk wel effectief geweest? Wat was nu echt mijn toegevoegde waarde, mijn echte impact? Heb ik voor de organisatie, mezelf en mijn omgeving wel het goede gedaan?

Een persoonlijke zoektocht die we teruglezen in het boek. Is het boek in zekere zin een afrekening met uw werkzame verleden. Het kan en moet anders?
Ik zie het niet zo zeer als een afrekening, maar heb ervaren dat er bij CEO’s vaak een gebrek is aan een ruimere kijk waar we als topmanagers nu eigenlijk allemaal verantwoordelijk voor zijn. Het gaat toch vaak vooral om de korte termijn en bijbehorende KPI’s. Ik werk nu ook voor een grote multinational en doe van daaruit zaken met de grote merken, maar ik vind ook dat we een simpele app voor ouderen moeten maken waardoor ze gemakkelijker met hun omgeving kunnen contacten. Levert ons niks op, maar is wel belangrijk. Tijdens de coronatijd prikkelde ik een paar collega IT bedrijven om - samen met ons - laptops te doneren voor kinderen die thuis ineens lessen moesten volgen maar geen laptop hadden. Te veel grote concerns gaven, om wisselende redenen, helaas niet thuis. Dat stelt me dan wel teleur. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van ons leven en ons werk? Juist op zo’n moment kun je als CEO het verschil maken, door op te staan en keuzes maken die goed voelen. Als CEO zit je op een plek waar je impact hebt. Ik denk dat de tijd gekomen is dat we ons dit beseffen en meer moeten doen met de impact die we hebben. Natuurlijk moeten we groei laten zien en winst maken, maar daar gaat het niet alleen om. Het gaat vooral ook om onze mensen en partners, de samenleving en de langere termijn. Ik mis bij collega bestuurders soms nog wel de reflectie. Ook ikzelf deed dat jaren niet. Ging maar door. Het detox-jaar heeft me het inzicht gegeven dat het anders kan. Zen helpt mij daarbij en die inzichten wil ik met mijn boek Zen in de boardroom delen. Vanuit het zen ben ik gaan kijken wat bewustzijn met ons doet en hoe we dat kunnen beïnvloeden. Sinds ik deze inzichten toepas, vind ik mijn werk ook veel leuker geworden. Relaxter vooral.

Zen in de boardroom. Rustig ademhalen, mediteren, letten op je lijf. Meer balans in leven en werken. Levert toepassen van zen ander leiderschap op?
Dankzij zen  en een ander bewustzijn, kun je afstand nemen en veel beter reflecteren. In mijn boek bied ik een aantal praktische instrumenten en oefeningen om dat te leren. Zen leert je anders kijken, anders denken, waardoor je anders kunt handelen en uiteindelijk levert dat andere uitkomsten op. Je neemt andere beslissingen. Ik ben ervan overtuigd dat ruimte, rust en reflectie organisaties geld opleveren. Bij mijn huidige bedrijf zijn we de afgelopen drie jaar ruim 50 procent gegroeid. Ik weet zeker dat ik dat op mijn oude manier van werken niet had gerealiseerd. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om veel meer te geloven in de kracht van mijn mensen en ze de tijd te geven om tot hun eigen inzichten te komen. Hierdoor leren ze anders kijken en worden veranderingen veel meer intrinsiek. Door te denken vanuit het perspectief van een ander, voel je dingen anders en kun je andere dingen doen.

Zen is voor veel CEO’s toch soft in een veelal harde wereld. Ook u schrijft dat uw dag begint met een cocktail van 150 gram groente met fruit en noten, aangelengd met water en wat eiwitten in de blender. Schrikt dat mensen niet af?
Dat is maar een heel klein stukje in het boek dat gaat over het goed voor je zelf, je eigen lijf en geest zorgen. Voor mij is dat een belangrijke aanvulling op dat wat in het boek centraal staat, bewustzijn. Ik wil de oosterse inzichten uit het zen op een pragmatische manier vertalen naar een westerse context. Voor mij geldt dat ik door zo’n ontbijt of door meditatie de dag echt heel anders begin dan dat ik om acht uur al een ‘call’ heb. Zo kan ik me de hele dag beter concentreren en ben ik veel meer gefocust op hoe dingen te bereiken. En het gaat me er ook niet om dat iedereen gaat mediteren. Het is belangrijk om te weten waar jouw ontspanning ligt en dat je dit op blijft zoeken, juist in drukke tijden. Op mijn sportschool hangt een poster met de tekst: my workout is my meditation. Prima als sport voor jou werkt om rust en reflectie toe te laten. Mijn boodschap is: door rust en afstand te nemen en te reflecteren, kijk je anders tegen zaken aan. Zen in de boardroom is even afstand nemen van de hectiek en je verplaatsen in een ander of een andere situatie. CEO’s hebben het vaak zo druk, dat meestal elk patroon in de agenda ontbreekt. Daardoor ontstaat gemakkelijk onrust. Zen zorgt voor rust en overzicht.

Zen in de boardroom stond op nummer één in de verkooplijst van Management Boek. Wat zegt dat?
Het zegt misschien wel wat over de tijdgeest van nu. Door de Covid-pandemie, de economische onzekerheid maar ook door bijvoorbeeld de racisme discussie zijn we anders gaan denken. We zijn bezig met een totale reset. Daar past ook anders denken in de boardroom bij. Ik zie op verschillende plekken boardleden en senior managers zoeken. Ook leidinggevenden willen het anders. Zen helpt je kritisch naar jezelf te kijken. Neem afstand, en kijk wat echt nodig is. Of om met Boeddha te spreken: ‘when the ego dies, the soul awakens.


Zen in de boardroom - Leiderschap vanuit rust, ruimte en reflectie preview
14 mei 2020 | Sake Algra

Juist nu wordt meer dan ooit een beroep gedaan op het vermogen van bestuurders om afstand te nemen en te kijken naar wat er echt nodig is. In Zen in de boardroom beschrijft CEO Sake Algra hoe je dat doet.

Doordat ik me ben gaan verdiepen in het zenboeddhisme werd ik me bewust dat wanneer je meer vanuit rust en ontspanning naar jezelf en je omgeving kijkt, je anders kunt denken en dus ook reageren. Zodat je naar andere uitkomsten toe kan werken. In Zen in de boardroom beschrijf ik het pad waarlangs ik hiertoe ben gekomen en geef ik tal van voorbeelden en praktische oefeningen om je eigen proces naar verdieping verder te ondersteunen. Zelfreflectie en bewustwording vormen de eerste stap op weg naar een meer helder bewustzijn. Net als ieder mens heb je sterke en minder sterke punten. Hierbij is het vaak zo dat iets dat jou krachtig maakt je tegelijk ook enorm dwars kan zitten. Of je nu iemand bent die van nature de strijd aangaat, juist gemakkelijker wegloopt, zichzelf wegcijferend, of wellicht goed kan doen alsof er niets aan de hand is. Wanneer je je hier bewust van bent, lukt het je vaak beter om met een ruimere blik te kijken naar wat er nodig is.

De vraag daarbij is, waar kijk je naar? Ben je alleen bezig met de uitdagingen van vandaag, of is er ook tijd om naar de toekomst te kijken? Het is daarbij goed om voor jezelf vast te stellen hoe vrij je bent in je denken en handelen. De interactie met je omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Door jezelf hier meer voor open te stellen, kom je stap voor stap dichterbij het vermogen om verder te kunnen kijken en jezelf minder snel vast te zetten. Hiervoor is het goed een stap terug te doen en je blik eerst naar buiten te richten en te proberen de ander te begrijpen. Zo voorkom je dat je jezelf in een positie brengt waarin je de ander te snel veroordeelt en de uitkomst van een gebeurtenis daarmee mogelijk een ongewenste kant op stuurt.

Hoe blijf je de regisseur?

De grote vraag is natuurlijk; hoe kom je in een ‘state-of-mind' waarbij je rustig en helder naar iedere situatie kunt blijven kijken? Hoe blijf je de regisseur van wat er in en om je heen gebeurt. Vaak is het daarbij wenselijk om juist niet datgene te doen wat je normaal gesproken zou doen, soms zelfs het tegenovergestelde. Ons ego zit ons namelijk niet zelden behoorlijk in de weg. Het identificeert zich de hele dag met van alles en nog wat, waardoor je, als je onder druk komt te staan, vaak ‘in je hoofd' gaat. Terwijl als je in staat bent om te blijven voelen wat er nu echt gebeurt, de dingen op ware grootte blijven en je zachter naar alles kunt blijven kijken. Niet alleen kun je hierdoor gemakkelijker naar een andere uitkomst toe werken, het kost je bovendien ook minder energie en vaak wordt het ook leuker!

Bij zen gaat het vooral over bewustzijn, het biedt een aantal handvatten om ons dit duidelijk te maken.

Naast het bewustzijn vormen meditatie en ademhaling de andere belangrijke pijlers. Door zenmeditatie kunnen we gemakkelijker tot rust komen. Door te zitten, ons te concentreren op onze ademhaling en te tellen, worden onverwerkte emoties in ons onderbewustzijn beter verwerkt. Wanneer je dit lang genoeg blijft doen, ontstaat er steeds meer ruimte en ontspanning.

Blijven volhouden

Echte verandering vindt niet plaats van de ene op de andere dag, maar kost tijd. Blijven volhouden dus. Wat dat betreft is je pad naar zelfreflectie en verdieping nooit klaar. Naast ons bewustzijn is een goede zorg voor ons lichaam en onze geest eveneens een belangrijke voorwaarde, om vanuit rust en ruimte te kunnen blijven kijken en handelen.

Zen in de boardroom beschrijft al deze puzzelstukken, die je stap voor stap dichter bij je pad kunnen brengen. Met behulp van verschillende voorbeelden en praktische handvatten probeer ik je mee te nemen in hoe ik de afgelopen jaren ontdekt heb, dat zelfreflectie en een open houding me niet alleen een relaxtere manier van werken bracht, maar vooral ook meer impact en energie. Zeker in deze huidige tijd waarin we het nieuwe werken moeten omarmen, een aantal zich wellicht in een ‘gedwongen' sabbatical bevinden, een onzekere tijd tegemoet gaan, of juist erg druk zijn, een mooie houvast. Ook voor hen die niet in de boardroom zitten ...

Door je aandacht bewuster te richten wordt alles zachter, makkelijker en vooral leuker.'

Sake Algra werkt sinds het begin van zijn loopbaan in de wereld van de informatietechnologie voor internationale organisaties, waarvan het grootste deel vanuit de boardroom en als CEO. Tijdens een sabbatical vielen voor hem een aantal puzzelstukken in elkaar. Hij ontdekte het zenboeddhisme en daarmee een nieuwe manier van kijken en leidinggeven, die hij nu graag deelt in Zen in de boardroom.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden