Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Bij de shortlist van het Managementboek van het Jaar 2016 nieuws
22 maart 2016 | Pierre Pieterse

Ook dit jaar heeft de jury van het Managementboek van het Jaar weer een verdienstelijk lijstje afgescheiden. De shortlist geeft aardig weer wat er vorig jaar zoal speelde.

We trapten het jaar af met De Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer, een boek dat een pleidooi houdt voor het leren van rituelen en gebruiken van verre en vreemde volkeren. Kortom, lessen trekken uit de antropologie. En dat geeft wat we weten een net even diepere laag. Zo geeft het begrip ‘ziel' als benaming voor ‘missie en/of visie' net wat beter aan waar het om gaat.

Van geheel andere orde is Je Binnenste Buiten van Manon Ruijters (die eerder al furore maakte met haar Canon van het leren). Een boek voor de echte professional waar de manager weer niet bij hoort omdat zijn professionele identiteit wel wat te wensen overlaat. Zegt Ruijters. ‘Professionaliteit verwijst naar een gemeenschappelijk beeld van kwaliteit gerelateerd aan een vak. Gedragen door waarden en normen, door persoonlijke opvattingen, door de kleur die je daaraan geeft. Kortom, door je professionele identiteit.' Management blijkt toch nog te vaak een kameleon, een Manus van alles al naar gelang wat er gevraagd wordt.

En dan is er het buitenbeentje. Dit keer is dat Werken aan de wakkere stad van gemeentesecretaris Jan van Ginkel en organisatiepsycholoog Frans Verhaaren. Wel een boek dat goed aansluit bij wat er op dit moment speelt in de samenleving: de door de Rijksoverheid opgelegde trend naar participatie. De auteurs pleiten voor onzichtbare regie van overheden om de gewenste gemeenschapskracht tot volle wasdom te laten komen.

Veranderen is meer dan noodzakelijk om het tempo van de omgeving bij te benen. De gemiddelde levenscyclus van een organisatie schuift rap richting de vijf jaar. Dus de keuze voor De veranderversneller van Kilian Bennebroek Gravenhorst is niet echt verwonderlijk. Hoewel? Een van de dingen die de auteur aansnijdt is de paradox van vertragen en versnellen: de versnelling zit in de vertraging, de oprechte wens om op te lossen als grootste vijand van het vinden van de oplossing, kwaliteit en resultaat kunnen vinden in de verandering in plaats van na de verandering.

Afsluiter van 2015 was Nooit Af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen. Een boek geheel conform de ondertitel in een bijna permanente staat van bèta verkeerde: al in 2013 interviewden ‘we' de auteurs over dat boek dat toen naar eigen zeggen op punt van verschijnen stond (onder de titel ‘We leven in een nieuwe renaissance').

Als de shortlist een graadmeter is van wat er speelt in managementland, en dat is het natuurlijk, is het toch opmerkelijk dat er nogal wat trendy onderwerpen afwezig zijn. Met de nadrukkelijke kanttekening dat vijf boeken natuurlijk nooit een volledig beeld kunnen geven. Maar toch... Geen ‘vrouwen' dit jaar, ook geen ‘diversiteit'. Prima, zelfs begrijpelijk, de nieuwigheid is er wel even af. Maar ook geen lean, startups en zelfs geen neuro terwijl deze onderwerpen dit jaar behoorlijk volwassen zijn geworden.

Misschien moeten we ons er maar bij neerleggen dat ook een shortlist nooit af is, ook al is die zoals elk jaar weer eindelijk en gewoon op tijd af.

Pierre Pieterse, hoofdredacteur Managementboek Magazine


Expeditie #MB2016: Wat wil het jurylid? (3) nieuws
1 december 2015 | Pierre Spaninks

De speurtocht naar het nieuwe Managementboek van het Jaar is in volle gang. Pierre Spaninks houdt een blog bij over zijn ervaringen. Vorige week liet hij juryvoorzitter Mirella Visser aan het woord over wat zij van een managementboek verwacht. Deze week: Leike van Oss.

‘Ik zie graag hele mooie boeken,’ zegt Leike van Oss. ‘Maar als de vorm het van de inhoud overneemt, word ik daar niet gelukkig van.’ Dit jurylid is een lettervreter die franje meestal overslaat. Belangwekkende informatie, een doortimmerd betoog, liefst nog goed geschreven ook – daar maak je haar pas echt blij mee.

Die no-nonsense instelling van Leike van Oss heeft alles te maken met haar achtergrond, waarin theorie en praktijk hand in hand gaan. Zij studeerde natuurgeneeskunde en sociale psychologie, voerde jaren een praktijk voor homeopathie en acupunctuur, en werkte bij GITP als organisatieadviseur. Sinds 1998 vormt zij samen met Jaap van 't Hek het bureau Organisatievragen en werkt zij als organisatieadviseur, interimmanager en (team-)coach. Vooral in kennisintensieve organisaties en bij de overheid.

Vraagstukken waar Van Oss mee te maken heeft gaan over weerbarstige patronen, ‘ontstroeving’ en de zoektocht hoe een verandering echt werkend en duurzaam te krijgen. Zij is gefascineerd door het verschijnsel dat organisaties in hun feitelijk functioneren zover kunnen afwijken van de managementbedoelingen en dat veranderingsprocessen vaak zo anders verlopen dan gehoopt of gedacht.

Vorig jaar schreef Van Oss samen met haar zakenpartner Van ‘t Hek Onderweg - Pragmatisch veranderen in robuuste organisaties over pragmatisch veranderen in robuuste organisaties. Dat werd niet alleen Boek van het Jaar van Ooa (de beroepsorganisatie van organisatiekundigen en –adviseurs) maar verwierf ook nog eens een eervolle plek op de shortlist voor het Managementboek van het Jaar 2015.

‘Als het om een boek voor mijzelf gaat,’ vertelt Van Oss, ‘dan hou ik vooral van tekst. Met voorbeelden en plaatjes heb ik niet zo veel. Laat mij maar lezen. Goed geschreven, veel informatie…. van een knap betoog kan ik enorm van genieten. Net als van goed bij elkaar gebrachte theorie die leidt tot nieuwe inzichten.’

Een speciale plek in haar lezershart hebben oorspronkelijke denkers die met hun gedachten een nieuwe wereld voor haar openen of die andere verbanden leggen in je oude wereld. Het voorbeeld dat meteen in haar hoofd opkomt, is Gareth Morgan, met Images of Organization (Beelden van organisatie). ‘Een ouwetje, uit 1986. De nieuwste druk daarvan bevat weer hele interessante aanvullingen. Een gedegen boek, rijk, verhalend, gefundeerd. Prachtig!’

Daarnaast kan Van Oss ook heel erg genieten van boeken die voor anderen zijn geschreven, zoals voor managers die voor de klus staan om iets te realiseren. ‘Ik geniet ervan als een schrijver iets dat moeilijk lijkt makkelijk kan maken zonder plat te worden. Als iemand daarbij verder komt dan jubelwoorden en tjakka-taal.’

Vanuit dat perspectief heeft Van Oss veel waardering voor de ‘evergreen’ Leren samenwerken tussen organisaties van Edwin Kaats. Recenter werd haar aandacht getrokken door Adviseren vanuit het geheel van Paul Kloosterboer en De Veranderversneller van Kilian Bennebroek Gravenhorst.


Geboekstaafd: Kilian Bennebroek Gravenhorst geboekstaafd
23 juni 2015 | Nienke van Oeveren

Kilian Bennebroek Gravenhorst is eigenaar van PlusPulse en docent bij onder andere Sioo. Hij is gespecialiseerd in verandermanagement en gefascineerd door de vraag hoe leiders hun veranderambities realiseren. Zijn favoriete managementboeken? Lees erover na de breek.

1 Onderweg

Leike van Oss en Jaap van ’t Hek

‘Een veranderaar wil graag grote dingen, maar Leike van Oss en Jaap van ’t Hek schrijven juist over de kleine stapjes die een verandering écht vraagt. Zij maken een eigen verandertaal, wat aansluit bij mijn opvatting dat verandering ook gaat over nieuwe betekenis maken. Dit is een boek voor gevorderde veranderaar. En het bevat veel waardevolle oefeningen en checklists. Bijvoorbeeld twee over eufemismen; die maken zichtbaar wat we moeilijk benoemen.’

2 Verandermanagement in 28 lessen

Jaap Boonstra

‘Het leuke van de 28 verhalen uit dit boek is dat ze zo makkelijk weglezen. Maar ook voor de doorgewinterde veranderaar bevat het wijze lessen. Jaap neemt je mee op reis en onderweg zie je hoe je verandering echt werkend maakt. Bijvoorbeeld door te ontdekken dat je altijd met mensen te maken hebt die anders zijn dan jij. Veranderaars zoeken vaak gelijkgestemden op, dat is niet handig.’

3 The leader's guide to storytelling

Stephen Denning

‘Wezenlijk voor veranderen is dat je een goed verhaal maakt en dat je dat ook goed vertelt. De literatuur over storytelling helpt je daarbij. Stephen Denning neemt het perspectief van de leider als verteller. Hoe vertel je je verhaal zo goed mogelijk? Een visieverhaal vertel je anders en op een andere manier dan bijvoorbeeld een verhaal over kernwaarden. Dit boek is heel praktisch en laat je goed zien wat je als leider te doen staat. Dat gaat verder dan het maken van beleidsnotities of kijken naar stippen op de horizon. Sinds ik mij meer verdiep in veranderverhalen, zie ik de enorm krachtige werking ervan.’


De Veranderversneller zet aan het denken - Veranderdynamiek preview
23 maart 2015 | Kilian Bennebroek Gravenhorst

Mijn boek De Veranderversneller is verschenen. Het gaat over het maken en vertellen van veranderverhalen. Want een goed verhaal maak je niet zomaar even, dat vraagt denkwerk en puzzelen. Met een mooi woord heet dat veranderkundig redeneren. De vijf veranderkundige vragen zijn de puzzelstukjes die je in elke verandering opnieuw kunt gebruiken.

Als je die vragen ziet dan lijken ze eenvoudig: waarom, waartoe, wat, hoe en wie veranderen? Schijn bedriegt. Daarom wilde ik de volle zaal tijdens het seminar Veranderdynamiek aan het denken zetten. De andere sprekers deden dat natuurlijk ook. Jan Rotmans met zijn verhaal over Nederland in transitie, een bijzonder soort verandering. Jaap Boonstra over soorten leiderschap die nu nodig zijn: verbinden, inspireren, vernieuwen en transformeren. Mariënne Verhoef (hopelijk wordt zij zorgbestuurder van het jaar 2015) met een complete redenering over kleinschalig en nabij organiseren van jeugdzorg bij Spirit! in de regio Amsterdam. En Roos Vonk over de psychologie van persoonlijke verandering.

De bedoeling van mijn verhaal was om iedereen in de zaal - 130 deelnemers - naar de veranderopgave in zijn of haar eigen organisatie te leiden. Die vragen stuk voor stuk een specifieke en unieke redenering. Tegelijk presenteer ik een generiek model, met ogenschijnlijk eenvoudige vragen die bruikbaar… nee essentieel zijn in elke verandering. Hoe richt ik het denken van alle aanwezigen dan zo dat zij mijn verhaal kunnen gebruiken voor hun eigen puzzel?

Eerst maar eens twee stellingen, om het verschil tussen het maken en vertellen van een verhaal scherp te krijgen. Dan hoe ik zelf op het spoor van veranderverhalen ben gekomen. Stevige leerschool, eerste opdracht, fusieproces dat mislukte, ambitieuze directeur die juist succes wilde. Iets over de verandervragen, redeneren, samenhangend verhaal ontwikkelen. Dan verdiepen met een casus waar een willen- en een moeten-redenering ongemerkt verstrikt zijn geraakt. En de oefening om te ervaren hoe het nou werkt met ambities van veranderaars. Ik vond ’t spannend om ‘m te doen, de zaal was muisstil.

Wat zet het meest aan het denken? Op deze afsluitende vraag kreeg ik van iedereen een geschreven reactie. Geweldig! Zo’n driekwart van de aanwezigen is werkzaam in een organisatie, bijna allemaal in de sectoren die momenteel stevig in beweging zijn. Onderwijs, zorg, gemeenten, industrie, dienstverleners. Dus dan heb je wel veranderopgaven om over na te denken. Net als de zelfstandig of netwerkende adviseurs die daar ondersteuning bij bieden.

Het verhaal over De Veranderversneller zet aan het denken over:

1. Het belang van redeneren, de ogenschijnlijk simpele vragen, de kracht en impact die zulke basale vragen hebben, hoe je er samen met anderen antwoorden op vindt, de samenhang tussen de antwoorden, het verschil tussen het maken en het vertellen van een veranderverhaal en – last but not least – oprechte verbazing over dat je leiding kunt geven aan verandering zonder hier eerder mee bezig te zijn geweest.

2. Het belang van stilstaan (een activiteit) bij de waarom-vraag, het onderscheid tussen een willen- en een moeten-redenering, dat het een drol met een strik erom wordt als je die twee door elkaar heen gaan lopen, de herkenning daarvan in de eigen organisatie, dat het zo makkelijk klinkt: kans of noodzaak en de impact die het heeft als je na anderhalf jaar ontdekt dat het vertrekpunt de échte vertrager is.

3. De paradox van vertragen en versnellen, of zoals iemand het nog mooier formuleert: de versnelling zit in de vertraging, de oprechte wens om op te lossen als grootste vijand van het vinden van de oplossing, kwaliteit en resultaat kunnen vinden in de verandering in plaats van na de verandering, en veel reacties op de oefening en wat het doet om je eigen ambitie gewaar te worden.

4. Houden van je puzzel als belangrijke opgave voor veranderaars, de tijd die dat vraagt én oplevert, de afzonderlijke puzzelstukjes en hun samenhang, de puzzel die de oplossing is (ook al weer zo’n mooie :-), zichtbare liefde voor het mooie vak met de lelijke naam (verandermanagement) en dat de tijd nemen om te redeneren jouw veranderversneller is.

 

Jaap Boonstra blogde er over op http://www.jaapboonstra.nl/blog/een-redenering-voor-veranderen

Meer info: www.veranderversneller.nl

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden