Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Rini van Solingen: ‘Manage als een imker in plaats van als herder!’ interview
18 februari 2019 | Ronald Buitenhuis

‘Agile is geen silver bullet. Niet de oplossing voor alle problemen. Agile is vooral geschikt waar meer onbekend is dan bekend. Als het complex is en lastig planbaar’, stelt Rini van Solingen, auteur, spreker op diverse events en hoogleraar.

In zijn eerdere boek De Bijenherder hanteert Van Solingen de analogie van de imker en de schaapherder. Klassieke managers leiden hun ‘kuddes’ als schaapherders; ze drijven alles bij elkaar en houden het in het gareel. Dit past niet bij de moderne tijd, meent Rini van Solingen. Hij pleit voor imkers. Dienende leiders die hun bijen helpen succesvol te zijn door hen te richten, te helpen bij problemen en vooral door te zorgen dat er ‘ruimte is in de bijenkast’. Want als er ruimte is, gaan bijen uit zichzelf honing verzamelen. Vertaald naar het bedrijfsleven: laat teams hun gang gaan en help hen als manager door kaders te geven. Van Solingen: ‘Laat de mensen het zelf uitzoeken. Zij hebben er tenslotte het meeste verstand van. Ik heb nog nooit een imker gezien die zijn bijen vertelt wat ze moeten doen.’

Geen silver bullet

Het mooie van ‘imker’ zijn, is dat je je realiseert dat je als manager overbodig kunt zijn in het primaire proces. Een bijenvolk gaat zijn eigen gang, met of zonder imker. De ‘opbrengst’, honing, komt vanzelf binnen. In de dagelijkse praktijk zien we dit soort bijenvolken tegenwoordig terug als zelforganiserende –agile- teams. Deze zijn flexibel, wendbaar en presteren samen het beste. Toch noemt Van Solingen in zijn nieuwe boek Agile, agile geen ‘silver bullet’; de oplossing voor alles. ‘Als je helder hebt wat je doel is, en je van tevoren honderd procent zeker bent hoe je van A naar B moet komen, dan heb je agile niet nodig. Als iets voorspelbaar en planbaar is, dan heeft agile niet de hoogste waarde. Zelfs bij gecompliceerde projecten is agile niet altijd de oplossing. Agile is er vooral voor hele complexe vraagstukken. Problemen waarbij meer onbekend is dan bekend. Als je constant bij moet sturen en de oplossing nog moet ontdekken of als er veel verandert, dan is agile een briljante manier van werken.’ Belangrijk bij agile werken is volgens Van Solingen dat je continu, in een ritme, als een dolfijn je kop boven het water uitsteekt. Constant successen deelt en tussentijdse resultaten oogst en adem haalt. Maar ook kijkt of je nog wel de juiste kant op gaat. ‘Dat is wat anders dan een duikboot die pas weer bovenkomt als alles klaar is. Heel veel ICT-projecten opereren als een duikboot. Lang en slepend. Bij oplevering is het altijd: te laat, te duur, niet goed. Agile helpt je te leren wat de oplossing is bij je probleem en doet dat door stap voor stap het meest waardevolle eerst af te maken en op te leveren.’

Lef en valkuilen

In zijn nieuwe boek Agile, benoemt Van Solingen niet alleen de pluspunten van agile. Hij is ook kritisch en heeft het ook ruimschoots over de valkuilen. Zo zegt hij: ‘Als je alleen krenten uit de pap van agile wilt pikken, werkt het niet. Agile is een mindset. Een way of thinking. Half doen heeft geen zin.’ De toekomst voor leiders en managers ligt daarbij wat hem betreft in het faciliteren. Net als een imker die kasten plaatst, maar niet bepaalt welke bij nu uit mag vliegen om honing te verzamelen en welke bij een raat gaat bouwen. Lef is daarbij het woord dat Van Solingen gebruikt. ‘Agile heeft alles te maken met managers die durven te ontdekken en zich realiseren dat het noodzakelijk is om fouten te maken om te leren. Durf ik erop te vertrouwen dat mijn mensen een vraagstuk zelf op kunnen lossen? En dat ze zelf de vervolgstap zullen ontdekken? Leren door te doen. Van doen leer je namelijk meer dan van nadenken.’ Het is ook cruciaal dat managers binnen een agile wereld leren hun ego los te laten, meent Van Solingen: ‘Een groot ego staat verandering in de weg. Hoe geweldiger je jezelf vindt, hoe kleiner de neiging tot verandering.’

Geen hype
Van Solingen ziet agile niet als een hype. ‘Een hype is iets zonder waarde; iets tijdelijks dat wel weer overwaait. Dat geldt voor agile niet. De digitalisering en versnelling van de maatschappij is fundamenteel. Dat waait niet over. Over 10/20 jaar weten we niet beter en werken we standaard agile. Alles is dan iteratief en gaat in kleine stappen. Al zullen we het dan waarschijnlijk geen agile meer noemen.’

Op 21 april 2020 is Rini van Solingen een van de keynote sprekers op het event 'Agile Leadership Europe'


Agile - Hoe je een organisatie gezond, flexibel en fit maakt preview
20 november 2018 | Rini van Solingen

Binnenkort verschijnt mijn nieuwe boek met de titel: Agile. De ondertitel luidt: ‘Een mooi boek over hoe je een organisatie gezond, flexibel en fit maakt, boordevol tips, valkuilen en praktijkervaring’.

Dit is een heel ander soort boek dan ik normaal maak. Dit is namelijk een mooi boek. Een boek voor op de koffietafel: full colour, hard cover en op horizontaal formaat. Dus geen managementroman dit keer zoals De Kracht van Scrum of De Bijenherder. Agile is een bladerboek; een naslagwerk. Ga je een volgende stap zetten met agile in jouw organisatie of in jouw eigen werk? Dan kun je het boek erbij pakken om praktische tips op te zoeken of je voor te bereiden op bekende valkuilen. Het is geen boek dat je puur en alleen van kaft tot kaft gaat zitten lezen. Dat kan wel, maar zo is het boek niet in elkaar gezet. Het is een boek waar je in gaat grasduinen op zoek naar ideetjes en inspiratie. Daarmee voegt het boek ook echt iets toe aan alle Nederlandstalige boeken die al over dit onderwerp gemaakt zijn.

Er is namelijk best al veel geschreven over agile, maar toch heb ik gemeend dit boek te moeten maken. Het is voldoende onderscheidend ten opzichte van wat er al aan boeken beschikbaar is. Het is namelijk vooral een boek voor de praktijk. Een boek voor mensen die met agile aan de gang gaan. Die er iets mee gaan doen! Zowel voor gevorderden als voor beginners. Het boek staat vol met ultrakorte hoofdstukken, kaders en lijstjes. Lijstjes met bijvoorbeeld tips, aanbevelingen, stappenplannetjes, maatregelen, problemen of valkuilen. Het boek richt zich op iedereen die agile wil toepassen en op zoek is naar concrete hulp. Wat moet ik doen? Waar begin ik? Hoe pak ik het aan? Waar moet ik voor oppassen?

Elk hoofdstuk diept een onderwerp rond agile uit. Zo zijn er hoofdstukken over: agile transformaties, agile leiderschap, agile governance, agile cultuur, product-owner valkuilen, agile en kwaliteit, gevaren van agile, en nog veel meer. Daarnaast heb ik voor elk hoofdstuk ook nog een YouTube-filmpje van een paar minuten opgenomen dat elk hoofdstuk terugbrengt naar drie essentiële punten en een nabrandertje. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een QR-code die naar elk filmpje doorlinkt.

Aan een aantal agile leiders heb ik gevraagd wat zij van dit boek vinden. Van hun reacties kon ik alleen maar blozen:

- Amir Arooni, CIO - NN Group: ‘Rini legt in dit boek op een eenvoudige manier de belangrijkste principes van agile uit. Het is daarmee en zeer bruikbare handleiding voor agile teams, leidinggevenden en een gids voor een succesvolle agile transformatie. Kortom: een aanrader!

- Leon Bedaux, Director IT - KPN: ‘Eindelijk een praktisch en eerlijk boek over agile werken dat teruggaat naar de essentie en dat boordevol staat met concrete voorbeelden en praktische handvatten om de vele valkuilen te omzeilen.

- Leo van der Heijden, CEO - Calvi Group: ‘Agile is door zijn holistische benadering en praktische inslag een must-read voor iedereen die zijn organisatie meer agile wil maken.

- Daniel Ropers, CEO - Springer Nature en voormalig algemeen directeur van bol.com: ‘Dit boek is een aanrader voor zowel ‘beginners’ in agile maar ook voor degenen die al overtuigd zijn van het principe, maar moeite hebben om agile werken in hun organisatie echt van de grond te krijgen.

Kortom, Agile is een mooi en praktisch boek over agile. Vanaf eind november 2018 beschikbaar. Om eens lekker in te bladeren op zoek naar inspiratie, of om in te lezen als je op zoek bent naar praktische tips, voorbeelden en veelvoorkomende valkuilen. Ook geschikt om cadeau te doen!

Rini van Solingen (prof. dr. ir.) is spreker, schrijver, docent en ondernemer. Hij is deeltijdhoogleraar Global Software Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Hij is de auteur van Agile.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden