Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Robin Stevens - Het geheim van goede relaties column
19 oktober 2018 | Robin Stevens

Deze week kreeg ik de vraag of ik een incompany training kon komen geven over het verbeteren van je (liefdes)relatie met behulp van NLP. Een ietwat ongewone aanvraag voor een incompany training dus dat maakt het extra leuk. In mijn hoofd begonnen de radertjes alvast te lopen om de training vorm te geven.

Het gaat inderdaad vaak mis in relaties. Niet alleen in liefdesrelaties maar ook in klantrelaties, vriendschappen of families. Als het misgaat, levert dat vaak enorme frustraties op voor beide kanten. In deze column geef ik je graag een paar logische, eenvoudige tips om jouw relatie(s) te verbeteren.

Focus op wat er goed gaat.

Als er iets misgaat in een relatie hebben we de neiging om dat wat er mis gaat buiten proporties uit te vergroten. Als we het eenmaal flink hebben uitvergroot, gaan we proberen om het ongewenste gedrag te verbeteren. Wanneer dat vervolgens gedeeltelijk of helemaal mislukt worden we boos of zijn we teleurgesteld. Het resultaat is, dat de relatie er alleen maar slechter door wordt.

Focus in plaats daarvan op wat er wel goed gaat in de relatie. Vergroot dat uit door er extra veel aandacht aan te besteden. In de eerste plaats voor jezelf door vooral op de goede kanten van de ander te letten. Vervolgens ook voor de ander: Bekrachtig de positieve dingen in de relatie door er aardige dingen over te zeggen of gemeende complimenten te geven.

Het resultaat is dat de ander zich goed voelt over wat er goed gaat. Dat voelt lekker voor de ander en als vanzelf gaat hij/zij meer van dat goede gedrag vertonen. Ook jij voelt je beter over de relatie, omdat je aandacht gaat naar wat er goed gaat en er waarschijnlijk ook nog eens meer goed gaat dan voorheen.

Controleer je verwachtingen
Als er iets misgaat in een relatie heeft dat in negen van de tien gevallen te maken met teleurstelling over niet waargemaakte verwachtingen. Om teleurgesteld te kunnen raken, moet je eerst (onbewust) met jezelf hebben afgesproken wanneer je dat precies gaat doen. Grote kans, dat je onbewust met jezelf hebt afgesproken dat je teleurgesteld gaat raken wanneer de ander iets wel/niet doet. Dat is niet slim. Je laat in dat geval namelijk je eigen welbevinden afhangen van het gedrag van de ander, vaak ook nog zonder dat de ander zich van enig kwaad bewust is.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen. In de eerste plaats moet je je bewust worden van je eigen verwachtingen. Kijk eens naar de relatie. Wat verwacht je eigenlijk precies? Schrijf het desnoods voor jezelf op. Daarna is het goed om je verwachtingen duidelijk met de ander te bespreken te bespreken zodat hij/zijn weet wanneer jij tevreden bent met de relatie. Als de ander van tevoren aangeeft niet aan die verwachtingen te kunnen voldoen, dan is het waarschijnlijk beter om überhaupt niet aan de relatie te beginnen. Het maakt dan niet uit, of het over een klantrelatie, een vriendschap of een liefdesrelatie gaat.

Een andere manier om hier beter mee om te gaan is het managen van je eigen verwachtingen. Als er een grote kans is dat iemand binnen een relatie niet aan je verwachtingen kan voldoen, kijk dan of je je verwachtingen kan bijstellen of zelfs helemaal kan loslaten. Hoe minder je verwacht, hoe groter de kans dat je tevreden bent met de situatie zoals deze zich voordoet.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Robin Stevens - In de ban van succes column
28 september 2018 | Robin Stevens

Begin 2000 werkte ik als succesvol accountmanager bij de Gouden Gids. Aan het begin van elke werkdag kregen we in een klein vergaderzaaltje in Arnhem een oppeppende salesmeeting van onze in maatpak gestoken salesmanager.

Elke ochtend werd ons duidelijk gemaakt: ‘Succes is een keuze’. Als boegbeeld prijkte de glanzende foto van de verkoopdirecteur aan de muur. Hij was 23 jaar geleden begonnen als telefonisch verkoper bij de Gouden Gids en had inmiddels door heel hard te werken en alle promotieronden nu het hoogst mogelijke doel gehaald. Hij zag er weliswaar uit alsof hij elk moment kon instorten, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij was ons grote voorbeeld. Het verhaal werkte. Als hondjes die achter een worst aanrenden, werkten wij ons als accountmanagers een slag in de rondte om onze targets te halen, een zo hoog mogelijk salaris te verdienen en kans te maken op promotie. 

Niemand vroeg zich in de tussentijd af, of hij ook wel echt promotie wilde maken of zoveel salaris echt nodig had. Bij het herhaaldelijk opnoemen van de mantra ‘succes is een keuze’ lag de nadruk altijd op het woord succes. Iedereen was altijd onderweg naar meer en beter. 

Is succes echt een keuze?

Toen ik in diezelfde tijd begon met persoonlijke ontwikkeling werd ik mij al vrij snel bewust van mijn innerlijke hondje dat achter de succesworst aan het aanrennen was. Opeens zag ik heel bewust wat ik aan het doen was. De nadruk kwam toen vanzelf steeds meer op het woord ‘keuze’ te liggen. Succes is een keuze. Ik hoef dus niet per se succesvol te worden. Het mag. En het kan natuurlijk ook. Maar alleen als ik dat zelf echt wil. En als we dan toch bezig zijn. Wat is de definitie van succes eigenlijk? Bepaal ik dat niet helemaal zelf? Ik kwam erachter dat mijn definitie van succes was vormgegeven door de wereld om mij heen. Niet ikzelf, maar anderen hadden voor mij bepaald wat het was om succesvol te zijn. 

Geprogrammeerd voor succes

We worden immers jarenlang geprogrammeerd om te geloven hoe belangrijk succes is en wat het precies betekent om succesvol te zijn. Niet alleen bij de Gouden Gids. Maar bijvoorbeeld tijdens onze opvoeding, door Hollywood films en door slimme reclamejongens. Tevreden zijn met wat je hebt is helemaal niet goed voor de economie. Hoe ontevredener je bent met wat je nu hebt, hoe harder je rent. Op weg naar de succesvolle toekomst, waarin alles beter is dan nu. 

Door voldoende bewust te worden van dit soort patronen draaide ik langzaam maar zeker mijn definitie van succes bij en maakte ik andere keuzes. Mijn eigen keuzes.  

Waar klim jij naar toe?

Mijn verhaal is natuurlijk niet uniek. Ook jij bent waarschijnlijk op dit moment druk bezig een bepaalde succesladder te beklimmen. Onderweg naar de succesvolle carrière, de succesvolle gezondheid of de perfecte relatie En daar is op zichzelf niks mis mee. Alleen terwijl je zo hard aan het klimmen bent is het wel slim om af-en-toe eens even stil te staan. In de eerste plaats om van het uitzicht te genieten want dat is nu al mooier dan je misschien denkt. Vervolgens om je af te vragen of je eigenlijk nog wel verder wilt klimmen op deze ladder. Klim je nog steeds omdat je dat zelf wilt? Het zou zonde zijn als je pas na 23 jaar klimmen ontdekt dat je ladder al die tijd tegen de verkeerde muur stond.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling preview
16 februari 2018 | Robin Stevens

Met gewoon gelukkig zijn schiet je weinig op. Gewoon gelukkig zijn betekent dat je gelukkig bent omdat alles goed gaat in je leven. Maar helaas gaat niet altijd alles goed. Wat je echt wilt, is leren hoe je gelukkig kunt zijn, zonder reden.

Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet direct. We hebben vanaf onze kindertijd immers aangeleerd, dat we eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om ons waardevol en gelukkig te mogen voelen.

In mijn boek: De kracht van NLP beschrijf ik hoe je NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), meditatie en bewustwording kunt gebruiken om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt en hoe gelukkig je in een bepaalde situatie bent. Om je vast een idee te geven van hoe dit in zijn werk gaat, leer ik je graag alvast de eerste technieken.

1. Geloof niet alles wat je denkt
Je hebt bijna 60.000 gedachten op een dag. Als een (groot) deel van die gedachten piekergedachten zijn en je gelooft alles wat je denkt, dan is er grote kans dat dit niet goed voelt. Door je bewust te worden van je gedachten kan je leren om ze minder serieus te nemen. Zodra die ene piekergedachte weer eens langs komt, geloof die dan niet direct maar merk die gedachte op en glimlach er vriendelijk naar. Zo neem je jezelf niet te serieus en voel je je meteen relaxter

2. Lap je eigen regels aan je laars
Vanaf onze opvoeding leren we allerlei regels waar we ons aan moeten houden. Dat worden er in de loop van ons leven zoveel, dat het gedoemd is om op een dag te mislukken. Conflicterende regels als “ik moet een goede moeder/vader zijn en er altijd voor mijn kind zijn” gecombineerd met “ik moet een succesvolle carrière hebben en 60 uur per week werken” zorgen bovendien vaak voor extra stress Zodra het daadwerkelijk mislukt om ons aan de regels te houden voelt het alsof we enorm gefaald hebben. Wat we op dat moment vaak vergeten zijn, is dat wij zelf vaak degenen zijn die onszelf de regels hebben opgelegd. Door je hier bewust van te worden kan je je regels wat versoepelen en jezelf wat meer de ruimte geven.

3. Neem elke dag even tijd voor jezelf
Neem elke dag de tijd om even helemaal alleen te zijn. Ga ergens op een rustig plekje zitten, buiten of op een speciaal plekje in huis wat je daar speciaal voor inricht. En ga daar gewoon zitten. Verder hoef je niks bijzonders te doen. Je mag het mediteren noemen, of gewoon even zitten. Een paar minuten is al genoeg. Het is een heerlijk gevoel als je weet dat je elke dag even een paar minuten voor jezelf hebt.

4. Leer om je goed te voelen zonder reden
Ga op zoek naar kleine situaties in je leven, waarin je je gewoon goed voelt zonder dat daar veel voor nodig is. Voor sommige mensen is het een lekkere kop koffie, voor anderen een zonsondergang. Bewustzijn is het toverwoord. Als je bewust, met je hele aandacht je koffie drinkt smaakt hij veel beter dan wanneer je hem in je haast snel achterover gooit.

5. Laat je verwachtingen los
Leer jezelf aan, om zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Naar jezelf toe, maar ook naar andere mensen toe. Hoe minder je verwacht, hoe minder groot de kans is dat je teleurgesteld raakt op het moment dat je verwachtingen niet uitkomen. In plaats daarvan kan je jezelf aanleren om het leven te accepteren zoals het zich voordoet. Dat is soms niet makkelijk, maar wel het meest realistisch. Het leven is tenslotte al precies zoals het nu is. Dus teleurgesteld raken over niet uitgekomen verwachtingen is zonde van je tijd. Hoe meer je het leven accepteert zoals het nu is, hoe meer je kan ontdekken dat ook het leven zoals het nu is, helemaal goed is, zoals het is.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Hoe laat je los, wat je niet langer nodig hebt? column
13 december 2017 | Robin Stevens

Langzaam maar zeker nadert het einde van het jaar. De bladeren zijn al voor een groot deel van de bomen gevallen en het wordt weer echt koud en donker buiten. Het is tijd voor warme soepjes, gezellige avondjes bij kaarslicht en veel liefde en warmte.

Deze tijd voelt voor mij altijd een beetje alsof ik mijn persoonlijke balans aan het opmaken ben. De laatste zakelijke projecten zijn in zicht en we doen de laatste dingen in en om het huis, voordat we het jaar echt afsluiten. Het is tijd om te vertragen.

Als je buiten bent, dan zie je en voel je dat de natuur ook haar balans aan het opmaken is. Veel bomen laten alle bladeren vallen. Hoe mooi groen ze ook waren afgelopen zomer,  ze laten ze gewoon vallen.

Ze bereiden zich voor op de koude winter, waarin ze niet teveel vocht willen verliezen via de bladeren. En doordat ze deze bladeren zo natuurlijk loslaten, hebben ze in het voorjaar nog voldoende energie om nieuwe frisse groene blaadjes te laten groeien.  Als een boom een ego had, zoals wij dan zou hij het elk jaar zwaar krijgen om zijn weelderige groene bladerbos te laten verkleuren en zelfs te laten vallen.  Hij zou zich suf piekeren of hij ooit weer zulke mooie blaadjes zou krijgen en misschien zelfs naar de kapper gaan om zijn verkleurde herfstbladeren te laten bijkleuren.

Maar gelukkig voor de boom, maakt hij zich hier allemaal geen zorgen om. Hij laat los wat niet langer nodig is, in het volste vertrouwen dat er volgend voorjaar weer nieuwe blaadjes groeien. We kunnen wat dat betreft veel  leren van de natuur, maar doen dat meestal niet. Je ziet bijvoorbeeld dat veel mensen zich verzetten tegen het koudere weer en de donkere dagen en proberen gewoon door te leven zoals ze ook in het voorjaar en zomer ook deden.  En dan merken ze al snel dat het niet lukt. Ze zijn moe, hebben meer slaap nodig, krijgen last van herfst blues en meer last van stress.

Is dit voor jou ook waar? Kijk dan eens wat je voor jezelf los kan laten in deze tijd. Welke van je ideeën, projecten, gedachten of gevoelens kan je nu voor jezelf loslaten? En hoe kan je voor jezelf vertragen in deze tijd? Kan je misschien wat minder hard gaan werken? Wat meer tijd voor jezelf inlassen of af en toe een dagje vrij nemen? Als je dit doet, zal je merken dat de herfst en wintertijd ook een hele vruchtbare periode kan zijn. Doordat je loslaat wat je niet langer nodig hebt rust je uit. Je komt langzaam maar zeker terug bij jezelf. En wie weet, wat voor moois er volgend jaar weer allemaal ontstaat vanuit zo’n relaxte en uitgeruste versie van jezelf.

Robin Stevens organiseert sinds 2007 NLP opleidingen, workshops en korte retraites voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven waarbij onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, communicatie en spreken in het openbaar centraal staan. Hij is de auteur van De kracht van NLP in persoonlijke ontwikkeling.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden