Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Ooa-boek van het jaar nieuws
7 november 2013 | Justin van Lopik

De Orde van organisatieadviseurs (Ooa) heeft Paul Kloosterboers Van Waarnemen naar Waarmaken gekozen als beste boek over organisatieadvies van 2012. Dat maakte de vijfkoppige jury bekend tijdens de ‘Dag van de Orde’. Het boek werd verkozen uit een lijst van 60 inzendingen en een shortlist van 3 boeken.

De andere boeken op de shortlist voor het Ooa Boek van het Jaar 2012 waren Tussen de regels van Mieke Moor (‘Een esthetische beschouwing van geweld van organisaties’) en Transparantie, icoon van een dolende overheid, een proefschrift over transparantie van Erna Scholtes. De jury verkoos Van Waarnemen naar Waarmaken omdat ‘Paul Kloosterboer met werkelijk waarnemen ervaringen wil creëren die er meer toe doen dan de abstracties in de bestuurskamer. Hij maakt zichtbaar hoe je transparantie kunt bereiken.’

Naast de bekroning Van waarnemen naar waarmaken van Paul Kloosterboer waren er eervolle vermeldingen voor De Canon van het leren van Manon Ruijters en voor Ondertussen in de organisatie van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek. De eerste vanwege het totaaloverzicht dat het geeft op het gebied van leren in organisaties, het tweede boek omdat de term ‘het Ondertussen’ inmiddels een eigen leven is gaan leiden in advieskringen.


De top 3 van Jaap van ‘t Hek geboekstaafd
22 maart 2013 | Nienke van Oeveren

Jaap van ‘t Hek startte in 1997 Organisatievragen, waarbij Leike van Oss hem een jaar later vergezelde. Tussentijds was hij enkele jaren partner bij De Roo Interim. Hij is sinds 1992 kerndocent bij Sioo en werkt het liefst met eigenwijze professionals. Welke 3 boeken zetten hem het meest aan het denken?

1 Het bureau door J.J. Voskuil
‘Dit is een van de weinige boeken die echt over organisaties gaat. Geen modellen, geen ideologie. Het bureau is gebaseerd op dagboekweergaven en blijft dus heel dicht bij hoe een organisatie voor een werknemer kan zijn. Soms lijkt een gesprek ongelooflijk geneuzel, maar in het echte leven wórdt heel veel geneuzeld! Tweede reden waarom deze serie op nummer 1 staat, is dat Voskuil laat zien hoe de professie, net als de maatschappij, zich door de jaren heen ontwikkelt. Het flesje melk bij de lunch worden pakken melk, opvattingen over leidinggeven en de verhouding privé en werk verschuiven.’

2 De Zwarte Zwaan door Nassim Nicholas Taleb
‘Ook geen modellen in De zwarte zwaan. Veel modellen gaan uit van een gemiddelde en laten uitschieters weg, zodat ze weer kloppen. Maar uitschieters maken het verschil! Denk maar aan de tsunami in Japan of de aanslagen op 11 september 2001. Hoewel we veel meer níet dan wel weten en het onwaarschijnlijke van invloed is, baseren we onze plannen op wat we wél weten. Dit denken komt trouwens ook terug in ons boek Ondertussen in de organisatie. Als er iets onwaarschijnlijks gebeurt, gaan we vliegtuigen beter beveiligen, in plaats van ons te realiseren dat mensen de creativiteit hebben om een heel nieuw soort aanval uit te voeren…’

3 Plezier beleven aan taaie vraagstukken door Hans Vermaak
‘Tot slot nog een echt studieboek, met talloze mooie een leuke modellen. Hans Vermaak beschrijft verschillende soorten taaie vraagstukken; vraagstukken in complexe omgevingen, die je niet op de gebruikelijke manier oplost. Een rijk gedachtegoed, op een prettige, eigenzinnige manier geschreven. Om routines te doorbreken die in de weg zitten, moeten we speelsheid gebruiken, vindt Vermaak.’


Het ‘ondertussen’ begrijpen nieuws
5 maart 2012 | Nienke van Oeveren

Strategie maken, concrete stappen formuleren en deze uitvoeren… Maar ondertussen gaat de organisatie gewoon door, net als haar omgeving. Om deze blinde vlek zichtbaar te maken, schreven Jaap van ’t Hek en Leike van Oss Ondertussen in de organisatie. Zij presenteerden hun boek bij een symposium. Wat is dat Ondertussen? En als je het ziet, is het dan nog wel Ondertussen?

‘Life is what happens to you, while you're busy making other plans’, zingt John Lennon. Allereerst benoemt Jaap van ’t Hek drie bronnen van wat hij het ‘ondertussen’ noemt: je hoofd, de sociale component en de abstractie. Tijdens de workshops komen deze ook weer aan de orde. De mensen die de workshops verzorgen, hebben allen ook een bijdrage geleverd aan het boek. Zo gaat Edu Feltmann in op ‘lekker leven of hard werken’ en Wilfred Verweij op ‘outsiders en insiders’.

Aandacht

Bij de plenaire sessie volgt eerst een filosofische bespiegeling op het ‘ondertussen’, door gastheer René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. ‘Het Ondertussen bestaat alleen als je er aandacht voor hebt.’ Opvallend is trouwens dat bijna alle andere sprekers van mening zijn dat het Ondertussen alleen bestaat als je er géén aandacht voor hebt.

De volgende spreker maakt het Ondertussen concreet. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Gezondheidsraad, laat onder andere zien dat de prik tegen baarmoederhalskanker goed opgezet was, maar dat de Gezondheidsraad onvoldoende rekening hield met wat er in de omgeving afspeelde: spookverhalen op internet die zorgden dat uiteindelijk maar de helft van de meisjes een prik haalden. Achteraf blijkt het Ondertussen cruciaal te zijn voor het succes.

De natuur gaat door

Op weer een ander niveau laat Louise Vet zien hoe het Ondertussen werkt. Als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie leidde zij de bouw van een nieuw gebouw. Op een treffende maar vooral verhelderende manier vertelt zij hoe medewerkers, politiek en wetenschap dit bemoeilijkten. Maar ook laat ze zien dat temidden van projecten zoals zwakstroom opwekken met planten en een waterzuiveringsmethode voor het toilet, de natuur gewoon doorgaat met de evolutie.

Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, rondt de dag met een passende quote af. ‘In je hoofd is er alleen maar Ondertussen.’ Bovendien rationaliseren we achteraf, waardoor de linguïst tot de conclusie komt dat alles Ondertussen is.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden