Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
Projectmatig werken in de praktijk preview
5 januari 2018 | Ed Schouten

In mijn boekenkast stond 2 meter aan boeken over projecten: van projectmatig werken tot PRINCE2, van IPMA tot PMI en van Projectmatig creëren tot Agile/Scrum. Allemaal geschreven vanuit theorie en (soms) toegelicht met voorbeelden.

Ik was al langer op zoek naar een boek dat in simpele en praktische taal was geschreven. Een boek dat keek vanuit het perspectief van de mensen die in projecten werken. Dat onafhankelijk van een bestaande methode was opgezet. Dat gewoon eens was geschreven voor iemand die een klus doet.

Mijn vraag was niet: wat is de theorie? Mijn vraag was: hoe worden bestaande theorieën in de praktijk gebruikt? Gelukkig heb ik de afgelopen 15 jaar in veel keukens van organisaties mogen meekijken om te zien wat wel en niet werkt. En ik heb ze mogen helpen met het versterken van hun projecten. De conclusie was simpel: schrijf het zelf.

En zo werd Projectmatig werken in de praktijk geboren. Een boek dat uitgaat van de essenties van projectmanagement en het vooral niet te moeilijk maakt. Dat kijkt naar de praktijk, door de ogen van projectleiders, projectmedewerkers en opdrachtgevers. En dat combinaties maakt van bestaande methodieken zodat je met concrete stappenplannen en templates direct aan de slag kan in jouw praktijk. Het boek is zelfs een standaardwerk geworden in de meer dan 300 opleidingen van NCOI.

Meer dan 10 essenties heb je niet nodig

Veel van mijn opdrachtgevers vragen mij wat de belangrijkste factoren zijn van succesvol projectmanagement. Oké, die krijg je direct van me. Het zijn de 10 essenties waar ik elk project en klus mee doe.

1. Het venijn zit in de kop, niet in de staart.

2. Heel Holland BAKT DOOR: houd de thermometers in de gaten!

3. De 8 wondervragen aan een opdrachtgever.

4. Iedereen speelt een rol en heeft geen functie meer.

5. Het duivelsvierkant voor beheersing en escalatie.

6. Focus op het cadeautje dat je levert. Wat je doet volgt daar vanzelf uit.

7. Murphy is een vast teamlid en heeft soms een roze bril op.

8. Werk het studenteffect en de wet van Parkinson weg.

9. Eén zekerheid heb je: het gaat toch anders dan gedacht.

10. Leer van goede én slechte ervaringen.

Door deze essenties toe te passen krijg je overzicht, rust en plezier in projecten.

Projectmatig werken in de genen

In de toekomst zie ik organisaties en mensen die projectmatig werken in hun genen hebben zitten. Zij beseffen dat elke verandering uniek is en om een unieke aanpak vraagt. Zij hebben een rugtas vol strategieën, methoden, technieken en hulpmiddelen waarmee zij projecten kunnen realiseren om deze veranderingen te faciliteren. Zij kunnen voor elk project bepalen welke aanpak het beste past en hoe deze aanpak eruit ziet. Zij voorkomen dat een circus wordt opgezet voor simpele klussen en ook dat complexe projecten niet onderschat worden. Zij weten zich aan te passen in een steeds sneller veranderende wereld. En zij hebben lol in hun werk en slapen ’s-nachts heerlijk. Beheersbaarheid, wendbaarheid, simpelheid, lol en rust zijn de sleutelwoorden.

Ed Schouten is projectverbeteraar, spreker en auteur. Met zijn team est09 versterkt hij mensen en organisaties met projectmanagement en Agile werken en maakt hij het vakgebied simpeler én leuker. Hij is de auteur van Projectmatig werken in de praktijk.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden