Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Podcast - Glenn van der Burg in gesprek met Marco Buschman interview
23 mei 2017 | Glenn van der Burg

Een nieuwe aflevering van Business Books by People Power. Glenn van der Burg is in gesprek met Marco Buschman, auteur van Verbindend vermogen.

Meer luisteren? Ga naar http://businessbooks.people-power.nl

Mensgericht organiseren leidt tot betere prestaties en gelukkigere mensen. Glenn van der Burg werkt daar elke dag vol vuur aan als facilitator van groepen die samen een vliegende start willen maken om hun organisatie mensgericht te maken. Elke maandag presenteert hij het radioprogramma People Power over de kracht van mensen in organisaties. Hij is auteur van Boven het maaiveld en Management Mythes en is spreker en dagvoorzitter op congressen over thema’s als leiderschap, arbeidsparticipatie, sociale innovatie en duurzame inzetbaarheid.


Marco Buschman: ‘Verbindend vermogen kun je ontwikkelen!’ interview
19 december 2016 | Guido van de Wiel

‘Zet mensen bij elkaar en je krijgt gedoe. Gegarandeerd. Tegelijkertijd geldt: mensen willen geen gedoe maar verbinding.’ Aan het woord is Marco Buschman, auteur van Verbindend vermogen; de recente nummer 1 in de managementboek bestsellerlijst. ‘Mensen willen erbij horen, willen gezien worden, willen erkend worden. Die behoefte aan verbinding is van alle tijden. En van alle mensen.’

‘Begrippen als contact, vertrouwen en verbinding lijken iets softs te hebben,’ aldus Buschman. ‘Intussen zijn het in het bedrijfsleven harde voorwaarden om tot vruchtbare en duurzame samenwerking te komen. Contact komt immers voor contract. Verbindend vermogen is daartoe het sleutelbegrip.

‘Neem de inzichten van Stephen M.R. Covey. Hij onderzocht waardoor vertrouwen toe- of afneemt. Hij kwam erachter dat de factoren die nodig zijn om vertrouwen op te bouwen andere zijn dan de factoren waardoor vertrouwen als sneeuw voor de zon verdwijnt.’ Buschman legt verder uit: ‘Voor het snel opbouwen van vertrouwen zijn positieve antwoorden op twee rationele factoren cruciaal: heb je voldoende capaciteiten en ben je resultaatgericht? Oftewel, je capaciteiten dien je gewoon op orde te hebben en zorg dat je je resultaten naar behoren behaalt.’ Buschman vertelt dat de factoren waardoor vertrouwen snel afneemt emotioneler van aard zijn en zich meer in het karakter van mensen bevinden. Het gaat om intentie en integriteit: ‘Intenties gaan over onze motieven, onze agenda en het gedrag dat daaruit voortvloeit. Integriteit gaat naast de eerlijkheid, bovenal over geïntegreerdheid. Doe je wat je zegt? Ben je congruent in je gedrag naar zowel jezelf als naar anderen? Het is de moed hebben om te handelen in overeenstemming met je waarden en opvattingen. Het gaat over het activeren en integreren van alle lagen die je in je draagt: hoofd, hart en handen. Deze geïntegreerdheid is een voorwaarde om vertrouwen te behouden. Daarom, investeer in de emotionele verbinding met jezelf naast meer modellen en theorieën in je brein pompen.’

Het ego ontmanteld
Wat maakt dat leiders hoog op de apenrots willen zitten? Zoeken ze naar een beloning voor zichzelf of gaat het om het feit dat het op die plek mogelijk is om zaken te regelen die voorbij hun eigen persoon strekken?’ vraagt Buschman zich af. ‘De omvang van iemands ego heeft directe invloed op de kwaliteit van de verbinding met de ander. Als mensen ervaren dat een leider met grote regelmaat zichzelf centraal plaatst, neemt de kwaliteit van de verbinding af.’ Wie trekt successen naar zich toe en wie gunt juist de eer aan het team?

‘Ik heb het graag over Verbindend vermogen, omdat het de sleutel is tot het creëren en onderhouden van krachtige (zakelijke) relaties. Buschman besluit: ‘Als verbindend vermogen voldoende wordt ingezet, valt het niet speciaal op. Tegelijkertijd geldt: als het verbindend vermogen ontbreekt, raken mensen losgezongen van zichzelf of komen ze alleen te staan. Ik denk dat mensen juist het ontbréken van verbindend vermogen massaal herkennen.’

Guido van de Wiel, schrijver en ghostwriter van managementboeken, verbonden aan onder meer Verdraaide organisaties en De veranderbrigade. Hij is executive coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias School for Business and Society. Eind 2015 is hij verkozen tot Trendwatcher of the Year 15-16.


Win kaarten voor unieke masterclass Verbindend Vermogen nieuws
8 december 2016 | Justin van Lopik

Het boek Verbindend vermogen is 10 november verschenen bij S2 Uitgevers. Binnen vijftien dagen bereikte het boek de eerste plaats in onze Bestseller Top 100. In dit persoonlijke en praktische boek daagt Marco Buschman je uit te reflecteren op hoe jij Verbindend Vermogen inzet binnen je dagelijks werk en je privéleven.

Speciaal voor de relaties van managementboek verzorgt Marco in januari een unieke masterclass Verbindend vermogen. Tijdens deze masterclass ervaar je wat de kracht is van Verbindend Vermogen. Met behulp van krachtige oefeningen krijg je steeds meer zicht op wat dit voor jou inhoudt en hoe je het kunt ontwikkelen en inzetten. Voor jezelf en in relatie tot de ander, je team, je organisatie en de wereld om je heen.

Er zijn 25 toegangskaarten beschikbaar. Ze zijn niet te koop, maar alleen te winnen. De toegangskaarten hebben we willekeurig verdeeld over de eerstvolgende 250 boeken die we verkopen. Dat betekent dat als je nu het boek Verbindend Vermogen bestelt, je een kans hebt van 1 op 10 om deel te nemen aan de unieke masterclass!

Marco Buschman: "Waarom je mijn boek ook wil aanschaffen als je de kaarten niet wint? Omdat dit boek gaat over Verbindend Vermogen. Een thema, of is het een vaardigheid, waar je elke dag opnieuw bewust of onbewust gebruik van maakt. Aan de hand van bewezen theorie, herkenbare praktijkvoorbeelden, persoonlijke verhalen, verrassende filmpjes en krachtige oefeningen word je een spiegel voorgehouden die je helpt bij het (door)ontwikkelen ervan. De opbouw van het boek maakt dat het zowel een werkboek, inspiratieboek als naslagwerk is met een uitgebreide bronnenlijst en register."

Koop Verbindend Vermogen nu en maak kans op de masterclass met Marco Buschman. De masterclass zal plaatsvinden op 19 januari van 13:00 tot 16:00 in Bilthoven.


Verbindend vermogen preview
15 november 2016 | Marco Buschman

Verbindend vermogen, het vermogen in contact te zijn met jezelf en anderen, is essentieel voor het moderne leiderschap. Zeker in een wereld waarin iedereen steeds meer met elkaar verbonden is en wil samenwerken vanuit respect en vertrouwen. Nog meer dan voorheen geldt: contact komt voor contract!

Connectie-economie

Ik zie in mijn werk als leiderschapstrainer, team- en executive coach dat we hard op weg zijn naar een connectie-economie. De socialmarketingstrateeg Ted Rubin (Rubin, 2011) heeft naar analogie van het bedrijfseconomische begrip return on investment (ROI) – dan ook terecht het begrip return on relationship™ (ROR) gelanceerd. Relaties zijn als een nieuwe valuta, die je dient te koesteren, waarin je kunt investeren en die leidt tot meetbare resultaten. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer platformen waarin aanbieders en afnemers wereldwijd – en tegelijkertijd juist ook lokaal – verbonden worden. Daarbij gaan de traditionele verdienmodellen geheel op de schop. Denk bijvoorbeeld aan Uber, het grootste taxibedrijf – én tegelijkertijd bezit het geen enkele auto. Of aan AirBnB, de grootste verhuurder van slaapaccommodaties – én tegelijkertijd bezit het geen onroerend goed.

Leiderschap en verbindend vermogen
Het besef groeit dat deze ontwikkelingen om leiders vragen die daarop kunnen inspelen. Leiders met verbindend vermogen die beseffen dat het creëren van de oprechte verbinding klein begint; bij henzelf. Zelfvertrouwen maakt verbondenheid met de ander mogelijk. Kun je gaan staan voor jezelf én de ander blijven zien voor wie hij of zij is, ondanks grote onderlinge persoonlijke of zakelijke verschillen? Hieronder noem ik een drietal belangrijke thema’s die leiderschap vanuit verbindend vermogen kenmerken.

a. Aandacht voor zingeving
Verbindend vermogen is nooit enkel rationeel van aard. De leider als functie én de leider als mens. Als leider dien je – naast je focus op resultaat en structuur – ook emotioneel beschikbaar te zijn en heb je aandacht binnen het werk voor de zingevingscomponent. Niet voor niets zijn boeken als Start with Why (Sinek, 2012) en Verdraaide organisaties: terug naar de bedoeling (Hart, 2012) zo populair.

b. Integriteit, geïntegreerdheid en oprechtheid
Pas wanneer je van binnen verbonden bent met de delen van jezelf, kun je compleet worden. Dat vraagt de moed om te handelen in overeenstemming met je waarden en opvattingen? De moed ook om de verschillende lagen die je in je draagt – hoofd, hart en handen – te activeren en te integreren. Deze volledigheid is een belangrijk vertrekpunt voor leiders om de verdieping aan te gaan. Verbindend vermogen gaat daarmee ook over verbinding met het grotere geheel. Aan welke grotere opgave draag jij bij? Wat is de footprint die je na wilt laten?

c. Het ontmantelen van ego en het werken met vertrouwen
Ik merk het dagelijks: nogal wat leiders hebben last van een groot ego. Wat maakt dat ze hoog op de apenrots willen zitten? Zoeken ze naar een beloning voor zichzelf of gaat het om het feit dat het op die plek mogelijk is om zaken te regelen die voorbij hun eigen persoon strekken? Wie benoemt eigen successen en wie gunt juist de eer aan het team? Wat drijft jou?

Wrap up
Het begrip verbindend vermogen komt voort uit mijn visie op leiderschap. In elk contact ‒ ook, en allereerst met jezelf ‒ en bij elke beslissing van jou bepaalt je visie wat je doet, hoe je dat doet en met welke intentie je dat doet. Cruciale bouwstenen daarbij zijn je verbonden voelen met jezelf, met de ander, met het team en de organisatie tot en met je betrokken voelen bij de rest van de wereld, zowel functioneel en zakelijk als vanuit je menszijn.

Hoe verbindend bent u eigenlijk? Doe de test!

Marco Buschman heeft een achtergrond als leidinggevende bij de Koninklijke Luchtmacht en Capgemini. Sinds tien jaar werkt hij internationaal als leiderschapstrainer, team- en executive coach, consultant en facilitator voor grote organisaties. Marco is Master Certified Coach (MCC) en auteur van Verbindend vermogen: vergroot je impact op de ander, je team en je organisatie.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden