Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Bewustwording van integriteit: wat te doen?

Paperback Nederlands 2008 9789012122658
Verkooppositie 6461
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Het derde deel uit de reeks Cahiers Integriteit geeft een leidraad voor de integriteitfunctionaris die werkzaam is in kleine of grote (overheids)organisaties.

Dit boek van de hand van de trainer Peter Pover benadert integriteit vanuit de trainings- en scholingspraktijk. Integriteit laat zich niet vangen in een onderzoekje hier, een 'traininkje' daar, een adviesje zus of een rapportje zo. Het 'plukken' van een Gedragscode of een Klokkenluiderregeling van internet leidt niet tot een integere organisatie. Zorg voor integriteit betekent serieuze constante en consistente aandacht voor de cultuur binnen de organisatie.

Het begeleiden van ethische vraagstukken in organisaties, bedrijven, instellingen, bestuurlijke en politieke instituties zou de cultuur van morele leerprocessen in de organisatie moeten bevorderen. Aan de basis van dit deel 3 van de serie Cahiers Integriteit ligt het door prof. dr. H. van Luijk (oud-hoogleraar Bedrijfsethiek Universiteit Nyenrode) ontwikkelde 7-stappenmodel waarmee dilemma's benaderd kunnen worden. Het 7-stappenmodel is een uitgewerkt analysemodel dat als leidraad wordt gebruikt door de deelnemers om op een gestructureerde manier een dilemma te benaderen. De meerwaarde van deze aanpak wordt op verschillende wijzen duidelijk.

Allereerst worden basisinzichten over argumentatie processen aangewend om vorm te geven aan morele impulsen. Daarnaast leidt de aanpak tot vergroting van de morele competentie. Het legt de nadruk op het gezamenlijke beraad over morele zaken en de daarvoor vereiste bereidheid en bekwaamheid. Het richt zich op de relatie tussen de feitelijke verhoudingen op de werkplek en de mogelijkheid van morele discussies. Steeds blijkt dat het model deelnemers vat geeft op aanvankelijk zeer verwarrende en ondoorzichtige situaties. Een bijkomend effect van de vergroting van de competentie is dat het morele zelfvertrouwen aanzienlijk toeneemt. Peter Pover neemt geen blad voor de mond en behandelt zijn ervaring openhartig, soms een tikkeltje eigenzinnig.

Specificaties

ISBN13:9789012122658
Trefwoorden:integriteit
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:72
Uitgever:Sdu uitgevers
Druk:1
Verschijningsdatum:16-4-2010
Hoofdrubriek:Non-profit

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. Over het onderscheid tussen effectieve en morele handelingen
2. Over de morele oordeelsvorming
3. Over het morele leeroverleg
4. Over het moreel manifest
5. Over de gedragscode
6. Over risicoanalyses
7. Over integriteitsonderzoek
8. Over sanctie als sluitstuk van de handhaving
9. Over de aanspreekcultuur en borging van integriteit in organisaties

Noten

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bewustwording van integriteit: wat te doen?