Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Pluk de vruchten van de interne markt

Europees beleid als kans voor decentraal beleid

Paperback Nederlands 2012 9789012387422
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

In 2010 is op het jaarcongres van Europa decentraal een belangrijk pleidooi gehouden om tot een meer beleidsmatig Europabewustzijn te komen.

Deze nieuwere benadering van Europabewustzijn, waarin de Europese wet- en regelgeving en Europees beleid worden gezien als instrumenten voor het voeren van decentraal beleid, sluit aan op de Brusselse praktijk van de vertegenwoordigers van de Nederlandse decentrale overheden: de Nederlandse delegatie van het Comité van de Regio's en de vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten in Brussel. Nog steeds zien decentrale bestuurders en beleidsmakers de Europese wet- en regelgeving vooral als een juridische belemmering voor decentraal beleid. Dit geldt zeker ten aanzien van de interne marktregels (de regels op het gebied vanaanbesteding, mededinging, staatssteun, diensten van algemeen economisch belang en vrij verkeer).

In dit boek worden de beleidskansen beschreven die de verboden en geboden van de interne marktregels bieden en de uitzonderingen die daarop van toepassing zijn. Het wordt daardoor duidelijk dat decentrale beleidsmakers voor het voeren van professioneel beleid de Europese interne marktregels niet zo lang mogelijk buiten beschouwing moeten laten, maar juist moeten omarmen als een kans. Omdat met name de uitzonderingen op de verboden zeer veel mogelijkheden bieden voor decentraal beleid, is het zaak bij de beleidsvorming direct in te spelen op- en gebruik te maken van die beleidskansen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het sturen van beleidsontwikkelingen via opdrachtverlening en vergunningenbeleid of het organiseren van diensten van algemeen economisch belang via rechtmatige staatssteun.

Dit boek is geschreven in samenwerking tussen experts uit de wetenschappelijk praktijk en experts uit de praktijk van Europa decentraal. Het is bedoeld voor beleidsmedewerkers, juristen, EU- deskundigen en wetenschappers die zich bezighouden met Europabewustwording en de decentrale praktijk. Vooral voor geïnteresseerden op het terrein van de interne markt-regels biedt dit boek een welkome aanvulling op de huidige praktijkervaringen vanuit een positieve grondhouding, de kansenbenadering.

Specificaties

ISBN13:9789012387422
Trefwoorden:Europees recht
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:281
Uitgever:Sdu
Druk:1
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Europees recht

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart Hessel

Bart Hessel is universitair hoofddocent Economisch Publiekrecht en bijzonder hoogleraar Europees recht en decentrale overheden bij de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij plaatsvervangend raadsheer in het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag en wetenschappelijk adviseur voor het kenniscentrum Europa decentraal.

Andere boeken door Bart Hessel

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Beleidskansen en de interne marktregels
2. Beleidskansen bij de regels van vrij verkeer
3. Kansen bij de aanbestedingsregels
4. Beleidskansen in het mededingingsrecht
5. Beleidskansen bij de regels van staatssteun
6. Beleidskansen bij diensten van algemeen economisch belang
7. Verschillen en samenhang tussen de verschillende internemarktregels: naar een bewuste keuze uit de mogelijke beleidsinstrumenten

Over de redacteurs & auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Pluk de vruchten van de interne markt