Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

De poortwachtersrol van de notaris en derden

Paperback Nederlands 2022 9789012407861
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen

Samenvatting

De poortwachtersrol van de notaris (KNB Preadviezen 2022) omvat zeven preadviezen die de poortwachtersrol van de notaris bespreken.

Notarissen hebben een belangrijke rol in het rechtsverkeer. Zonder hun tussenkomst kan een groot aantal belangrijke privaatrechtelijke rechtshandelingen niet worden verricht. Bij al hun werkzaamheden doen zij zich gelden als poortwachter. Notarissen treden op als controleur van en voor partijen én de overheid of de gewenste transactie evenwichtig is, ordentelijk tot stand is gekomen en daarmee het belang van specifieke derden en het algemeen belang niet op
enigerlei wijze worden geschaad.

Wat is er allemaal veranderd in die poortwachtersrol en hoe verhouden zich deze veranderingen tot de kernwaarden van het notariaat? Welke rol hebben notarissen thans bij fraude- en criminaliteitsbestrijding? In welke mate hebben notarissen tegenwoordig een zorgplicht voor het correct verlopen van het rechtsverkeer? Onder welke omstandigheden kan, mag en moeten zij dienst weigeren en het voorval melden? In hoeverre moeten notarissen vandaag de dag bijdragen aan de correcte inning van belastingen en het bewaken van het overheidsbelang daarbij?

Zeven preadviseurs zijn gevraagd om vanuit drie verschillende invalshoeken niet alleen een overzicht te geven van de huidige stand van zaken en de ontwikkelingen die daaraan vooraf zijn gegaan, maar ook om in te gaan op de wenselijkheid en de toekomst van de poortwachtersrol van de notaris.

De preadviseurs van De poortwachtersrol van de notaris waren:
- Prof. mr. J.W.A. Biemans
- Prof. mr. D.R. Doorenbos
- Em. prof. dr. J.H.M. van Erp
- Mr. drs. T.P.C. Geertsema
- Prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau
- Prof. dr. mr. M. Pheijffer
- mr. B.C.M. Waaijer

De bundel is tot stand gekomen onder redactie van en met een algemene inleiding door prof. mr. F.W.J.N. Schols, prof. mr. L.C.A. Verstappen en mr. B.C.M.. Waaijer.

Specificaties

ISBN13:9789012407861
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:268
Uitgever:Sdu
Druk:1
Verschijningsdatum:17-6-2022
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over F.W.J.M. Schols

Prof. mr. F.W.J.M. Schols is hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder notarieel recht Centrum voor Notarieel Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Radboud Universiteit Nijmegen.

Andere boeken door F.W.J.M. Schols

Over Boudewijn Waaijer

Boudewijn Waaijer is als 'of counsel' verbonden aan Dentons LLP in Amsterdam. Daarnaast is hij hoogleraar Notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tevens is hij lid van de redactie van het 'Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie'.

Andere boeken door Boudewijn Waaijer

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De poortwachtersrol van de notaris en derden