Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Procesmanagement en de SqEME-benadering

Een horizontale kijk op organiseren

Gebonden Nederlands 2007 9789013047905
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

De twintigste-eeuwse kijk op organiseren en organisaties is over haar houdbaarheidsdatum heen. Het klassieke denken ging voorbij aan het feit dat organisaties open systemen zijn en deel uitmaken van complexe netwerkstructuren. Processen dienen in de beschouwing van organisaties op de voorgrond te staan: hoe zijn de verschillende onderdelen van de organisatie op elkaar afgestemd en hoe verloopt de berichtgeving daartussen. SqEME Procesmanagement als methodologie bekijkt een proces vanuit vier verschillende invalshoeken, SqEME noemt dit vensters, waarmee gezocht wordt naar de Constitutie, Chemie, Correspondentie en Constructie van het proces. Met behulp van deze vier vensters kijkt u op een andere manier naar organisaties. U ziet niet langer alleen verticale lijnen van de hiërarchische structuur, maar ook en vooral de processen in de organisatie. Daardoor krijgt u meer inzicht in de procesarchitectuur, uw horizontale organisatie en vindt u het antwoord op de vraag hoe om te gaan met en maximaal nut te halen uit wat IT vandaag de dag te bieden heeft. Dit laatste vanuit uw eindverantwoordelijkheid als manager of als adviseur met een eigen en onafhankelijke opstelling naar de IT-ondersteuning.

SqEME wordt al jarenlang succesvol toegepast in de industrie (onder andere chemie, automotive, bouw, papier), in de zakelijke sector waaronder IT-dienstverlening, in de gezondheidssector, in de non-profitsector en bij het openbaar bestuur zoals de Nederlandse Politie, het Openbaar Ministerie, provincies en gemeenten. 'Procesmanagement en SqEME-benadering' put rijkelijk uit deze ervaring en geeft de lezer alle handvatten om de methode zelf toe te passen.

Dit boek is primair bedoeld voor alle betrokkenen in het veranderingsproces naar procesgerichte organisaties. Het is zo geschreven dat al diegenen die zich willen oriënteren op procesgericht denken hierin een vernieuwende, doch in de praktijk bewezen benadering kunnen vinden.

Specificaties

ISBN13:9789013047905
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:227
Uitgever:Boom
Druk:3
Verschijningsdatum:11-10-2007
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (2)

Procesmanagement en de SqEME-benadering
Marius van Rijswijk | 13 mei 2011
'Procesmanagement en de SqEME-benadering' gaat over procesmanagement in een nieuw jasje. Daar waar het klassieke denken voorbij gaat aan het feit dat organisaties open systemen zijn en deel uitmaken van complexe netwerkstructuren, gaat SqEME verder. Het boek geeft nieuwe inzichten in hoe processen binnen organisaties in kaart kunnen worden gebracht. De auteurs, Jos van Oosten, René van Velzen, Peter de Klein, Theo Snijders en Teun Hardjono, hebben het boek opgedragen aan de grondlegger van wat nu het SqEME gedachtegoed is, Ren Hilverdink.
Lees verder
Procesmanagement en de SqEME-benadering
Aldert Dreimüller | 31 juli 2008
In de herziene derde druk van 'Procesmanagement en de SqEME®-benadering' beginnen de auteurs met een tegenstelling in de vorm van een waarschuwing.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over René van Velzen

Ing. René C.G. van Velzen is bedrijfskundig ingenieur en sinds 1987 werkzaam als consultant bij organisatieadviesbureau Q-TIPS B.V.

Andere boeken door René van Velzen

Over Jos van Oosten

Ing. Jos.N.A. van Oosten studeerde in 1987 af in Economische Bedrijfstechniek. Sinds 1992 is hij werkzaam bij Q-TIPS B.V., een organisatie die zich heeft toegelegd op de ondersteuning bij de toepassing van procesmanagement. Hij heeft een rijke ervaring in het begeleiden van veranderingstrajecten in complexe organisaties.

Andere boeken door Jos van Oosten

Over Theo Snijders

Theo Snijders is organisatiepsycholoog en ruim dertig jaar adviseur voor ondernemingen bij het benaderen van organisatie- en communicatievraagstukken. Daarnaast is hij auteur van tal van publicaties op zijn vakgebied.

Andere boeken door Theo Snijders

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Ontwikkelingen
2. Methodiek
3. Procesmanagement en de SqEME-benadering
4. Blauwdruk
5. Berichtenverkeer
6. Bestek
7. Bureaublad
8. Omgaan met procesverantwoordelijkheid
9. Een middel van procesgerichte aanpak
10. De SqEME-benadering en de weerbarstige praktijk

Bijlage I. SqEME-objecten en -relaties
Bijlage II. SqEME-voorbeelden
Bijlage III. Businesscase: Autopaleis Smering
Bijlage IV. Aanbevolen boeken en websites
Bijlage V. De auteurs

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Procesmanagement en de SqEME-benadering