Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Sociale plannen en de ondernemingsraad

Paperback Nederlands 2012 9789013108422
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het is met sociale plannen als met paraplu's. Zodra donkere wolken zich samenpakken wil iedereen er één hebben, en wel het liefst één van topkwaliteit. Maar desalniettemin hopen de meesten dat ze hem nooit uit het foedraal hoeven te halen. Sociale plannen, die ruiken naar reorganisaties, naar bezuinigingen en ontslag. Als we dan een sociaal plan nodig hebben, moet het goed zijn. Het sociaal plan is immers het houvast van werknemers in een onzekere periode.

Ondernemingsraden hebben als ze in de positie zijn om er één af te sluiten vaak een lichte vrees dat ze met te weinig genoegen nemen. Zij gaan op zoek naar voorbeeldmateriaal. Aan onbecommentarieerde sociale plannen van ander ondernemingen heeft een ondernemingsraad echter nog niet veel. Echter, aan theoretische verhandelingen over fiscale en juridische aspecten heeft een ondernemingsraad in die situatie evenmin voldoende houvast.

In dit boek wordt het beste van beide mogelijkheden gecombineerd door, na een verhandeling over de aard en de mogelijk inhoud van sociale plannen, twee concrete sociale plannen te presenteren. Dit zijn allebei herschreven, gecomprimeerde en geanonimiseerde sociale plannen, zoals die door twee werkgevers en hun cor respectievelijk or zijn afgesproken. In grote lijnen is de inhoud van beide sociale plannen niet aangetast. Ze worden weergegeven als concrete voorbeelden uit de praktijk, niet als “model sociaal plan”. Zij bevatten allebei dus nog hun sterke en hun zwakke kanten. Deze punten worden in de “nabeschouwing” na ieder sociaal plan besproken.

Specificaties

ISBN13:9789013108422
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:67
Uitgever:Vakmedianet
Druk:1
Verschijningsdatum:3-7-2012

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Hans van den Hurk

Hans van den Hurk werkte in de jaren zeventig van de vorige eeuw eerst als houtbewerker in een deuren­ en trappenfabriek, daarna als kinderverzorger. Hij ging op latere leeftijd studeren en behaalde een academische graad in de sociologie (cum laude) en een eerstegraads lesbevoegdheid in de economie. Ook volgde hij opleidingen in de journalistiek en de opleidingskunde. In 1990 kwam hij in dienst van de toenmalige Industriebond FNV, en hij verliet de vakbeweging weer in 1999. Als adviseur arbeidsverhoudingen en medezeggenschap leerde Hans een ink aantal bedrijven en instellingen grondig kennen. In "Uit mijn hoofd" toont hij zich, naast een kenner van de Nederlandse arbeidsverhoudingen, ook een scherp observator. Na enkele studieboeken waagt hij zich nu aan het genre van de literaire nonfictie.

Andere boeken door Hans van den Hurk

Inhoudsopgave

Ten geleide

1. Voorwoord
2. Wat is een sociaal plan?
3. Wie kunnen sociale plannen afsluiten?
4. Or en sociaal plan
5. De inhoud van een sociaal plan
6. Twee sociale plannen: een inleiding
7. De Dienstverlener: inleiding op de onderneming en het sociaal plan
8. Sociaal Plan De Dienstverlener BV
9. Nabeschouwing over het sociaal plan van De Dienstverlener
10. De Zorgverlener: inleiding op de onderneming en het sociaal plan
11. Sociaal Plan Sartorius
12. Nabeschouwing over het sociaal plan van De Zorgverlener

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Sociale plannen en de ondernemingsraad