Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Praktijkboek intervisie

Meer vermogen door collegiale blik

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2013 9789013112467
Direct te downloaden

Samenvatting

Steeds meer professionals maken gebruik van intervisie voor persoonlijke en professionele groei. Maar intervisie kan ook een krachtig instrument zijn voor organisatieverandering. In dit boek laten de auteurs zien hoe dat in de praktijk werkt, en wat een geslaagde intervisie kan opleveren: meer eigen vermogen van individu en organisatie.

De (meetbare) resultaten van een organisatie hangen voor een groot deel af van de kwaliteit van de werknemers. Voor hun professionele ontwikkeling is intervisie een onmisbaar instrument: het legt in relatief korte tijd onderliggende gedragspatronen bloot die in het werk een rol spelen, het confronteert deelnemers met leemtes in hun kennis en kunde, en het gaat in op - al dan niet terechte - aannames over hun professionele rol. Daardoor draagt intervisie niet alleen bij aan de vakinhoudelijke deskundigheid van de werknemer, maar verbetert het ook diens persoonlijk functioneren en de samenwerking met collega's.

Deze tweede, herziene druk van het 'Praktijkboek Intervisie' vormt een belangrijke aanvulling op de oorspronkelijke uitgave. Stapsgewijs worden 27 intervisiemethoden besproken die ieder op hun eigen manier kunnen bijdragen aan leren en verbeteren. De Methodeselectiewijzer geeft daarbij handvatten om voor elke situatie de juiste methodekeuze te maken. Ook komt de rol van de drijvende kracht achter de kwaliteit van intervisie, de facilitator, uitgebreid aan bod. Het praktijkboek biedt een groot aantal praktische aanknopingspunten om deze rol en de bijbehorende taken goed te vervullen.

De auteurs Monique Bellersen en Inez Kohlmann zijn beiden actief als organisatieadviseur en facilitator en zijn lid van de werkgroep Intervisie van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa). Het 'Praktijkboek Intervisie' is een initiatief dat in samenwerking met de Ooa is uitgewerkt

Specificaties

ISBN13:9789013112467
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:418
Druk:2
Verschijningsdatum:3-4-2013
Hoofdrubriek:Coaching en trainen

Expertrecensies (1)

Jan Jacob Bos | 6 november 2009
Heeft u wel eens mee gedaan aan een intervisiesessie? Als u dat vaker gedaan heeft, kan intervisie steeds waardevoller worden. Als u echter steeds dezelfde methode gebruikt, kan de inspiratie wel eens op raken. Monique Bellersen en Inez Kohlmann bieden daarvoor een oplossing.Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
6 stemmen
3
0
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Monique Bellersen

Monique Bellersen is lid van de werkgroep Intervisie van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) en heeft veel ervaring met intervisie. Ze heeft de ambitie om intervisie als professionaliseringsinstrument voor individu, team en organisaties verder te ontwikkelen en binnen bedrijven te introduceren. Monique Bellersen CMC is in haar werk gericht op het verbeteren van het functioneren van (mensen in) organisaties door het aansturen van vernieuwingen. De ontwikkeling van een ondernemende houding en een verbetering van de verhouding tot de markt staan daarbij centraal. Tegen de economische stroom in is Monique al vroeg in haar loopbaan gestart met de opzet van een succesvol adviesbureau. Vanuit een diversiteit aan projecten en opdrachten heeft ze ervaring opgebouwd met complexe en maatschappelijk relevante vraagstukken. Zij daagt zichzelf steeds uit om grenzen te verleggen en via het aangaan van nieuwe verbindingen kansen te zien als ondernemer. Zo heeft zij een onderneming gestart in China, en begeleidt zij onder andere Nederlandse ondernemers bij de realisering van hun bedrijfsdoelstelling in Azië.

Andere boeken door Monique Bellersen

Over Inez Kohlmann

Inez Kohlmann MCM CMC is lid van de werkgroep Intervisie van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) en heeft veel ervaring met intervisie. Ze heeft de ambitie om intervisie als professionaliseringsinstrument voor individu, team en organisaties verder te ontwikkelen en binnen bedrijven te introduceren. Inez Kohlmann MCM CMC heeft als eigenaar van Imaginez veel ervaring in veranderprocessen, strategische vraagstukken, MD-programma's en intervisie. Sinds 1990 adviseert zij bedrijfsleven en overheden in innovatie- en veranderprocessen. Uitdagend vindt zij situaties die betrekking hebben op de verbinding van grensvlakken, daar waar het schuurt. Inspirerend is de eigen kracht van individu en organisaties in veranderprocessen bij het initiëren van nieuwe kansen. Ze spreekt de taal van het bedrijfsleven alsook van overheden en kennisinstellingen en benoemt wat er aan de orde is. Haar confronterende en vernieuwende aanpak zorgt voor resultaat. Daarbij verbindt zij mensen op een creatieve wijze.

Andere boeken door Inez Kohlmann

Inhoudsopgave

Voorwoord
Aanbeveling

Deel 1 Introductie
1. Praktijkboek: voor wie zich wil ontwikkelen
2. Opbouw van het boek
3. Wat is intervisie?

Deel 2 Professionaliseren en intervisie
1. Het effect van een collegiale blik
2. Intervisie en individuele ontwikkeling
3. Intervisie en teamontwikkeling
4. Intervisie en organisatieontwikkeling
5. Digitale intervisie

Deel 3 Proces van intervisie
1. Inleiding
2. Fasen in het intervisieproces
3. Randvoorwaarden voor succesvol faciliteren
4. Rollen bij intervisie
5. De facilitator
6. De juiste vragen stellen
7. Valkuilen bij intervisie
8. Reflecteren op intervisie
9. Intervisie beknopt

Deel 4 Intervisiemethoden
Methodeselectiewijzer
methode 1 A4-methode: tekstinterpretatie
methode 2 Appreciative Inquiry
methode 3 Argyris, het onderzoeken van onproductieve gesprekken
methode 4 Avontuur van de held
methode 5 Balint
methode 6 Clinics
methode 7 Diversiteit in stemmen
methode 8 Dominante ideeën
methode 9 Dynamische Oordeelsvorming®
methode 10 Gedragscode
methode 11 Helpende vragen
methode 12 Incidentmethode
methode 13 Intervisie en spiritualiteit
methode 14 Metaforen
methode 15 Mindmappen
methode 16 Narratieve methode: verhaal maken
methode 17 Ongeschreven regels
methode 18 Openhartige intervisie
methode 19 Oplossingsgerichte intervisie
methode 20 Organisatieopstellingen
methode 21 Redenering voor veranderen
methode 22 Roddelen
methode 23 Socratische dialoog
methode 24 The Work
methode 25 Tien-stappenmethode
methode 26 Toevalstechnieken: Moeder Aardekaarten
methode 27 U-procedure

Deel 5 Open einde

Vooruitblik
Over de auteurs
Dank
Praktijk Intervisie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Praktijkboek intervisie