Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Decentraliseren kan je leren

Paperback Nederlands 2020 9789013158380
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Wat zijn goede constitutionele ontwerpprincipes om de inrichting van het openbaar bestuur te verbeteren? Dit is de centrale vraag van deze publicatie, behorende bij de oratie van Prof. mr. G. Boogaard bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar decentrale overheden (Thorbecke-leerstoel) aan de Universiteit Leiden.

Decentraliseren kun je leren schetst de hoofdlijnen van het onderzoeksprogramma van de Thorbecke-leerstoel van de Universiteit Leiden in de aankomende jaren: het institutional design van het binnenlands bestuur. In deze oratie ontleedt Prof. mr. G. Boogaard de vraag welke constitutionele ontwerpprincipes de inrichting van het openbaar bestuur helpen te verbeteren.

De publicatie benoemt een nieuw onderzoeksthema en stelt daarvoor een programma op. Na een introductie van het probleem poneert de auteur drie ontwerpprincipes die uit het werk van Thorbecke zijn af te leiden:

- ‘goede organieke wetgeving is goede spelregelwetgeving’
- ‘nobele motieven zijn mooi maar slechte motieven zijn betrouwbaar’
- ‘vanzelf gaat niets goed’

U vindt deze principes verkennend toegepast op onder meer de aanstaande evaluatie van de dualisering, de rol van de rechter in het sociaal domein, systeemverantwoordelijkheid en diverse andere actuele ontwikkelingen. De analyse biedt inzichten voor zowel academici als professionals die werkzaam zijn in de praktijk van het binnenlands bestuur en belangstelling hebben voor de wetenschappelijke kant van hun werk.

Specificaties

ISBN13:9789013158380
Trefwoorden:openbaar bestuur
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:28
Druk:1
Verschijningsdatum:12-3-2020
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Decentraliseren kan je leren