Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een levensregel voor beginners

Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2003 9789020989021
Verkooppositie 3057621 dagen in de top 100
Direct te downloaden

Samenvatting

Een levensregel voor beginners wil het benedictijnse leven vertalen naar vormen van samenleven en samenwerken buiten de muren van het klooster: een gezin, een school, een bedrijf, een orkest, een ziekenhuis. De benedictijnse spiritualiteit is hiervoor uitermate geschikt. Zij is eenvoudig, weinig spectaculair en down to earth. Ze sluit goed aan bij een spreuk uit de Zen-traditie: 'Voor de verlichting: hout hakken en water putten; na de verlichting hout hakken en water putten'.
In dit boek past Wil Derkse de monastieke geloften toe op het leven binnen organisaties en gaat in op benedictijns leiderschap (mensen stimuleren tot groei), benedictijns 'tijdsmanagement': de moeilijke kunst van het beginnen, de nog moeilijker kunst van het ophouden en de moeilijkste kunst van het vinden van de juiste houding tussen het beginnen en het ophouden, waardoor je het nooit meer 'druk' hebt.
'Een levensregel voor beginners' kan een bron zijn van levenselan, levensoriëntatie en levensstijl. Zeker voor wie in een positie van extra verantwoordelijkheid verkeert.

Specificaties

ISBN13:9789020989021
Trefwoorden:spiritualiteit
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:125
Uitgever:LannooCampus
Druk:1
Verschijningsdatum:5-9-2012

Expertrecensies (3)

Renze Klamer | 21 oktober 2016
Wat moet de manager van vandaag met de eeuwenoude regel van Benedictus? Een monnik uit lang vervlogen tijden die het een goed idee vond om op te schrijven op welke manier monniken in een klooster beter met elkaar konden samenleven. Want, stel je voor, met een aantal mannen bij elkaar wonen, alles samen doen, van eten en drinken tot godsdienst beoefenen en gewoon werken, dat moet wel fout gaan.Lees verder
Nico Vreeswijk | 15 februari 2011
Wil Derkse vertaalt in 'Een levensregel voor beginners' de benedictijnse spiritualiteit en regels naar vormen van samenleven en samenwerken naar regels voor het gezin, een bedrijf of stichting. Natuurlijk kun je altijd zoeken naar vergelijkingen en afgeleiden uit het verleden, maar Derkse gaat hiermee zelfs terug tot de zesde eeuw en daarbij houdt hij het eenvoudig en down to earth.Lees verder
Frans van Schijndel | 30 oktober 2006
De leek Benedictus stelde in de eerste helft van de zesde eeuw voorschriften op voor monniken. Wil Derkse vertaalt deze regels in zijn boek 'Een levensregel voor beginners' naar onze huidige tijd, resulterend in een geschrift voor iedereen die wil stilstaan bij zijn eigen manier van leven en leiding geven.Lees verder
Alle expertrecensies (3)

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Wil Derkse beschrijft leiderschap zoals het eigenlijk zou moeten zijn
Annegreet van Bergen 4 juli 2003 Al meer dan tien drukken beleefde 'Een levensregel voor beginners - Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven' (Lannoo, 2001) van Wil Derkse, hoogleraar filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk directeur van het Soeterbeeck Programma. Derkse is gehuwd en vader van twee volwassen dochters.
Alle interviews en artikelen (1)

Over Wil Derkse

Wil Derkse (Nijmegen 1952) is gehuwd en vader van twee volwassen dochters. Hij is door geloften als oblaat verbonden met de benedictijner St.-Willibrordusabdij in Doetinchem. Na zijn studies scheikunde en wijsbegeerte was hij vele jaren docent scheikunde. Hij is hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma voor wetenschap, samenleving en levensbeschouwing van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over wijsgerige, culturele en maatschappelijke thema's, onder meer als redacteur van Streven.

Andere boeken door Wil Derkse

Inhoudsopgave

Ter Inleiding

Deel 1 - Een eerste kennismaking met de benedictijnse spiritualiteit

1. Een lesje bij veelden uit de Hildegardisabdij in Eibingen
2. Wat ik leerde bij mijn eigen kennismaking met benedictijns leven
3. Groeien naar de oblatuur

Deel 2 - Grondpatronen van benedictijnse spiritualiteit - en eerste vertaling naar niet-monastieke contexten

1. De benedictijnse levensregel: aandachtig luisteren om tot resultaat te komen
2. De benedictijnse geloften: op groei en bevrijding gericht
3. Enkele meer specifieke invullingen van de benedictijnse kunst van het luisteren

Deel 3 - Benedictijns leiderschap: mensen stimuleren tot groei

1. Leiderschap vergt extra luistertalent
2. De persoon van de abt
3. De persoon van de kellenaar: A man for all seasons

Deel 4 - Benedictijns tijdmanagement: een gevulde agenda, maar nooit druk

Epiloog
Noten

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een levensregel voor beginners