Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De zeester en de spin

De onstuitbare kracht van organisaties zonder leider

Gebonden Nederlands 2010 9789022997666
Niet leverbaar.
77,07

Samenvatting

Organisaties vallen uiteen in twee categorieën: de traditionele 'spinnen', die centraal georganiseerd zijn, een strakke hiërarchie en top-downleiderschap hebben, en de revolutionaire 'zeesterren', die gedecentraliseerd zijn en vertrouwen op de kracht van samenwerken. 'De zeester en de spin' verklaart wat er precies gebeurt wanneer zeester spinnen aanpakken (zoals de muziekindustrie versus Napster en Kazaa) en laat zien dat gevestigde organisaties en instellingen, van IBM tot de regering van de VS, hiervan leren en de zeesterprincipes inlijven om (weer) succesvol te worden.

Specificaties

ISBN13:9789022997666
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:240
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2010
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (2)

De zeester en de spin
Dirk Houtgraaf | 24 mei 2013
Apaches, Anonieme Alcoholisten, Al Qaida, eMule, Wikipedia: ze worden allen gerekend tot de 'zeesterren'. Dat wil zeggen organisaties zonder duidelijke centrale aansturing, gebouwd rondom een aantal (vijf) principes. Zeesterren zijn regeneratief. Dat wil zeggen, ze kunnen wel een paar poten missen en toch overleven. Sterker nog: er komen er meer voor terug en vaak dan ook nog in een aangepaste gedaante. Vergelijk dat eens met de gecentraliseerde organisaties waar wij allen deel van uitmaken, de 'spinnen'. Daar is een centrale aansturing ('de kop'). Wordt die geraakt, dan is er geen overleven meer mogelijk. En er is al zeker geen spraken van enig regeneratief vermogen.
Lees verder
De zeester en de spin
Carla Verwijs | 20 januari 2011
De meeste organisaties zijn net spinnen. Ze hebben een duidelijk gecentraliseerde leiding, vergelijkbaar met de kop van de spin. De poten zijn vergelijkbaar met de verschillende afdelingen binnen het bedrijf, zoals Financiën, Productie, H&R enzovoort. De kop regeert over het lijf en de poten van de spin. Als je de kop van een spin er afhakt, gaat de spin dood. Zo ook met de organisatie: zonder kop is de organisatie niet meer levensvatbaar.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Ori Brafman

Ori Brafman is al zijn hele leven ondernemer en heeft onder meer een belangengroep voor gezondheidsvoeding opgericht. Hij heeft samen met Rod A. Beckstrom een netwerk van CEO's die werken aan goededoelenprojecten opgezet.

Andere boeken door Ori Brafman

Over Rod Beckstrom

Rod A. Beckstrom heeft vele start-ups op zijn naam staan, waaronder een bedrijf dat de basis vormt voor andere hightech-startups. Beckstrom heeft in vele private en non-profitbesturen gezeten.

Andere boeken door Rod Beckstrom

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. MGM's vergissing en het raadsel van de Apachen
2. De spin, de zeester en de directeur van internet
3. Een zee vol zeesterren
4. Vijf armen aan het werk
5. De verborgen kracht van de katalysator
6. Decentralisatie bestrijden
7. De combinatie-special: de hybride organisatie
8. Op zoek naar de sweet spot
9. De nieuwe wereld

Bronnen
Dankwoord
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De zeester en de spin