Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Jongleren met loyaliteiten

Het veelzijdige krachtenveld van de middenmanager

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789023246336
Direct te downloaden

Samenvatting

Middenmanagers onderhouden relaties met meerdere mensen boven, onder en naast hen. Ze willen goed voor hun medewerkers zorgen, hun klanten excellent bedienen, een bijdrage leveren aan de doelstellingen van de organisatie, de besluiten van 'boven' overtuigend uitdragen, veranderingen realiseren, opbouwend samenwerken met hun collega-middenmanagers en tegelijk zorgen dat ze zelf plezier houden in het werk, zich persoonlijk ontwikkelen, carrière maken en zich niet over de kop werken. Soms wijzen al die belangen in dezelfde richting, vaak niet. Veel middenmanagers zal dan ook regelmatig het gevoel bekruipen dat ze moeten 'jongleren met loyaliteiten'.

Hoe kunnen middenmanagers er in zo'n uitdagende context toch uithalen wat erin zit? Om deze vraag te beantwoorden duikt de auteur in de haarvaten van de functie. Ze beschrijft op levendige en herkenbare wijze talrijke uitdagingen die zich binnen het krachtenveld van de middenmanager kunnen voordoen en kijkt welke mogelijkheden er zijn om hiermee om te gaan. Middenmanagers komen zelf uitgebreid aan het woord. Ten slotte wordt samengevat wat deze context betekent voor het leiderschap van de middenmanager.

'Jongleren met loyaliteiten' is prettig leesbaar en is direct toepasbaar in de eigen praktijk. Middenmanagers worden aan het denken gezet over de mate waarin ze zelf aan het jongleren zijn. Het boek was genomineerd voor de Boek van het Jaarprijs 2011 van de Orde van Organisatie Adviseurs.

Specificaties

ISBN13:9789023246336
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:164
Druk:1
Verschijningsdatum:17-1-2011
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Jonglerende kameleons
Paul Groothengel | 23 april 2010
Middenmanagers hebben het niet makkelijk. Aan alle kanten wordt hard aan hen getrokken. Adviseur en coach Annemarie Mars schreef met het boek Jongleren met loyaliteiten een boeiende handleiding voor middenmanagers die optimaal in balans willen blijven.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
18 stemmen
15
3
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
De boekenkast van Annemarie Mars, praktisch adviseur
Joep Schrijvers 4 april 2011 Ze weet alles van middenmanagers. Over hun werk en hun valkuilen. Ze zoekt naar praktische handvatten. Schrijft over weerstand en loyaliteitsconflicten in het hart van de organisatie. Haar belangrijkste vraag is steeds: hoe dan? Hoe ga je het doen? Ze zingt en is moeder van vier jonge kinderen. Maar bovenal is ze adviseur, schrijfster en procesbegeleider. Vandaag bij de boekenkast: Annemarie Mars.
interview
Annemarie Mars: ‘Middenmanager moet jongleren met loyaliteiten’
Paul Groothengel 27 augustus 2010 Met haar vorige boek Hoe krijg je ze mee? won ze een paar jaar geleden de GIDS-prijs. Nu komt veranderkundig adviseur Annemarie Mars met Jongleren met loyaliteiten, een handleiding voor middenmanagers die optimaal in balans willen blijven.
podcast
Annemarie Mars over middenmanagers
Ben Kuiken 6 juli 2010 ‘Waar zit de ruimte? Vaak geven hoger en lager niet duidelijk aan waar de ruimte zit. De middenmanager kan hiernaar vragen op een manier dat het hoger management zich niet aangevallen voelt maar dit als loyaliteit ervaart.’ Aldus Annemarie Mars, auteur van Jongleren met loyaliteiten. Ze spreekt met M&L over de lastige positie van de middenmanager, de valkuilen en mooie kanten van het vak.

Over Annemarie Mars

Annemarie Mars is een energieke en bevlogen veranderkundige die al bijna dertig jaar middenin de weerbarstige veranderpraktijk staat. Als spreker, auteur en adviseur helpt ze bestuurders, directeuren en managers met het ruimte, richting en sturing geven aan veranderingen die echt verschil maken. Zij publiceert onafgebroken over de inzichten die ze in haar werk opdoet en heeft meerdere boeken geschreven, waarvan vier bij Uitgeverij Koninklijke van Gorcum. Met 'Hoe krijg je ze mee?' won ze de GIDS prijs voor het beste HR boek en werd ze genomineerd voor de LTP van den Berghprijs. Het boek wordt in meerdere managementopleidingen gebruikt is meer dan 20.000 keer verkocht. 'Jongleren met loyaliteiten' werd genomineerd voor De boek van het jaarprijs van de Orde van organisatieadviseurs. In 2019 verscheen haar podcast 'De kunst van het vinden'. Sinds 2011 blogt ze regelmatig over een prangende verandervraag, inmiddels zijn ruim 70 afleveringen verschenen. Zo is in de loop der jaren een toegankelijk en gedegen gedachtegoed ontstaan over leiderschap aan verandering. Over dat gedachtegoed geeft ze met veel plezier lezingen, webinars en masterclasses. Met haar talent om diepgaande kennis op een nuchtere manier voor het voetlicht te brengen heeft ze al duizenden bestuurders, directeuren en managers aan het denken gezet over hun eigen leiderschap aan verandering.

Andere boeken door Annemarie Mars

Inhoudsopgave

Jongleren met loyaliteiten

1 Jongleren met loyaliteiten

2 De middenmanager als leidinggevende
2.1 Over het motiveren van medewerkers
2.2 Over 'moeten'
2.3 Over de middenmanager als coach
2.4 Over visie en inspiratie
2.2 Over aanspreken

3 De middenmanager als ontvanger van sturing van boven
3.1 Over de rolverdeling tussen top- en middenmanagement
3.2 Over het uitdragen van de plannen van de top
3.3 Over rapporteren
3.4 Over regels
3.5 Over bazen en hun gebruiksaanwijzing

4 De middenmanager als teamleider
4.1 Over topsport en teamwork
4.2 Over de sfeer in het team
4.3 Over teambijeenkomsten

5 De middenmanager als collega, als ketenpartner en als aanspreekpunt naar klanten
5.1 Over competitie tussen middenmanagers
5.2 Over de middenmanager in zijn MT
5.3 Over de samenwerking met de staf
5.4 Over middenmanagers die veel buiten de deur zijn
5.5 Over de klant als koning

6 De middenmanager als veranderaar
6.1 Over weerstand tegen veranderingen
6.2 Over veranderen om het veranderen
6.3 Over de ethiek van veranderen
6.4 Over de middenmanager als lemen laag

7 De middenmanager als mens
7.1 Over werkdruk
7.2 Over momenten van eenzaamheid
7.3 Over carrière maken
7.4 Over authenticiteit

8 Het leiderschap van de middenmanager
8.1 Situationeel leiderschap met een ethisch richtsnoer
8.2 Ruimte
8.3 Relaties
8.4 Richting
8.5 Reflectie

Bijlagen

Bronnen

Index

Dankwoord

Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Jongleren met loyaliteiten