Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tango op de werkvloer

Een nieuwe kijk op arbeidsrelaties

Paperback Nederlands 2011 9789023248163
Niet leverbaar.

Samenvatting

Hoe trek je vastgelopen cao-onderhandelingen weer vlot? Met een gedicht? Hiermee lukte het NS om de weggelopen vakbond VVMC weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Minder goed liep het af met een bibliothecaris bij de Koninklijke Marine. Hij luidde de klok over onethisch gedrag van zijn superieuren, uit wraak voor een slechte beoordeling. Sindsdien wordt hij geïntimideerd.

Arbeidsrelaties zijn vol conflicten, zowel de individuele relaties op de werkvloer als de collectieve verhoudingen tussen sociale partners. De kans op conflict neemt almaar toe, omdat arbeidsrelaties voortdurend veranderen. Organisaties reorganiseren, werknemers zijn divers en mondig en er is een wildgroei aan contractvormen ontstaan. Tien procent van de beroepsbevolking is inmiddels zzp'er en werknemers zijn hun vaste baan niet zeker.

'Tango op de werkvloer' laat zien dat vooral rondom inzetbaarheid van werknemers doorbraken nodig zijn. Zowel op de werkvloer als tussen sociale partners. Er zou een 'leervirus' moeten gaan heersen opdat mensen en organisaties zich volop ontwikkelen.

De auteur bespreekt theorie, onderzoek en praktijkvoorbeelden om aan te tonen dat arbeidsrelaties veranderen, dat arbeidsconflicten constructief te hanteren zijn en dat inzetbaarheid tot stand komt in een goed gesprek waarin mensen afspraken op maat maken.

Het boek is een must read voor HR-professionals, cao-onderhandelaars, OR-leden en ieder ander die bezig is met de vraag hoe arbeidsrelaties volwaardiger kunnen worden in deze snel veranderende wereld.

Specificaties

ISBN13:9789023248163
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:150
Druk:1
Verschijningsdatum:21-6-2011
ISSN:

Expertrecensies (1)

Tango op de werkvloer
Dorien van Doorn | 26 september 2011
In een maatschappij met hevig veranderende arbeidsrelaties is het verrekte interessant te filosoferen hoe de arbeidsrelaties zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Aukje Nauta neemt je hierin mee en geeft in 'Tango op de werkvloer' een heldere en boeiende visie op de ontwikkeling van arbeidsrelaties in de komende jaren. Arbeidsrelaties hebben psychologische, economische en psychische componenten. Afspraken tussen werknemer en werkgever hebben veel aspecten: verwachtingen en wederzijdse beloften, financiële prikkels en uitspraken bij contractschendingen. In de veranderende afzet- en arbeidsmarkten klinkt de roep om nieuwe contractvormen steeds duidelijker. De huidige contractvormen knellen steeds meer. Hoe kan deze ontwikkeling eruit zien? Daar gaat Nauta op in.
Lees verder

Lezersrecensies

4.2 van de 5
6 stemmen
2
3
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Aukje Nauta

Prof. Dr. Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' aan de Universiteit van Amsterdam en partner van organisatieadviesbureau Factor Vijf. Ze publiceert, spreekt en doceert regelmatig over onderwerpen als inzetbaarheid, arbeidsrelaties en sociale innovatie. Ook adviseert zij bedrijven en instellingen over deze onderwerpen. Ze is de auteur van Nooit meer doen alsof. Zij werkte hiervoor in advies- en onderzoeksfuncties bij Randstad HR Solutions, TNO Arbeid en de Rijksuniversiteit Groningen.

Andere boeken door Aukje Nauta

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Arbeidsrelaties van de jaren tien
2. Een geschiedenis van wederkerigheid
3. Arbeidsrelaties staan bol van conflicten
4. Inzetbaarheid, kern van arbeidsrelaties
5. Arbeidsrelaties klaarstomen voor de jaren twintig

Dankwoord
Over de auteur
Literatuur
Register
Eerder verschenen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tango op de werkvloer