Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

De docent competent

Vijf basiscompetenties van docenten

Paperback Nederlands 2003 9789024416394
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Dit boek wil een hart onder de riem steken van de Nederlandse docenten in een voortdurend veranderende omgeving. Docenten hebben veel talenten, ze kunnen ook meer dan ze denken. Daartoe moeten ze wel in beweging komen en wat kritischer naar zichzelf kijken. Ze krijgen hier mogelijkheden aangereikt om als professional beter uit de verf te komen. Dit gebeurt aan de hand van een vijftal basiscompetenties van docenten in het voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs. De gekozen competenties zijn: Onderwijskundige wendbaarheid, innoverend vermogen, zelfmanagement, relationele sensitiviteit en samenwerking.

Uit de herkenbaarheid van situaties uit de barre praktijk ontstaat een overlevingspakket met instrumenten voor zelfreflectie, competentieontwikkelingen een persoonlijk ontwikkelplan.

Het boek is bedoeld voor docenten uit het VO, HBO, studenten die een baan in het onderwijs ambiëren en eenieder met belangstelling voor het onderwijs. Het boek is geschreven door een externe coach, een docent en een manager die, ieder vanuit een andere invalshoek, hun bijdragen hebben samengevoegd tot een geïntegreerde visie.

Specificaties

ISBN13:9789024416394
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Verschijningsdatum:18-7-2006
Hoofdrubriek:Non-profit
Serie:PM reeks

Lezersrecensies

3.2 van de 5
5 stemmen
0
3
1
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Marijke Lingsma

Marijke Lingsma is directeur van opleidingsinstituut Coach Boulevard en wordt binnen het coachvak gezien al toonaangevend en inspirerend. Ze is auteur van diverse succesvolle boeken over coaching. Als systeemdenker kijkt ze integraal naar organisaties: naar het grotere geheel, in plaats van naar de afzonderlijke delen. Centraal staat de alledaagse interactie in het hier-en-nu. Zij gelooft in het potentieel van mensen en in hun doorlopende ontwikkeling. Coachen gaat over leerprocessen, met het accent op 'leren van en met elkaar'. Lingsma is de pionier van systeemgerichte coaching. Ze schreef er het eerste Nederlandstalige boek over: Aan de slag met Teamcoaching (1999). Hierin combineert ze de praktische systeembenadering met haar passie voor de dynamiek van leerprocessen binnen organisaties. In de zomer van 2018 verscheen een hernieuwde en uitgebreidere versie van deze bestseller. Inmiddels heeft ze diverse succesvolle coachingboeken op haar naam staan. Haar opleidingsinstituut Coach Boulevard biedt coachopleidingen, erkende leergangen Individuele Coaching, Teamcoaching en Agile-lean teamcoaching, opgebouwd uit themagerichte eendaagse modules aan. Recent zijn ook korte opleidingen aan het aanbod toegevoegd, zoals Coachend Leiderschap 3.0 en Teamcoaching in een agile omgeving. De opleidingen zijn St!R- en NOBCO-geaccrediteerd alsmede CEDEO en Post-hbo erkend.

Andere boeken door Marijke Lingsma

Over Alexandra MacKay

Van huis uit is Andor de Rooy organisatiepsycholoog. Sinds 1993 is hij bezig met het pragmatisch versterken van leiderschap. In 2004 heeft hij De Rooy Management Ontwikkeling opgericht. Managementsparring® is een belangrijke pijler. Andor de Rooy is auteur van het boek Professioneel Coachen en hoofdredacteur voor het Handboek Personeel, Organisatie en Ontwikkeling (Kluwer). Recent verschenen bij Kluwer Samen in de Modder! Huis op orde! en Ontwikkelingswerk. De Rooy is lid van de Orde van Organisatie Adviseurs (Ooa) en gelicenseerd door de Management Research Group (www.mrg.com) en Bar-on Emotionele Intelligentie. De Rooy Management Ontwikkeling maakt deel uit Grip op Leiderschap, een bureau dat adviseert en traint op het gebeid van Leiderschapsontwikkeling.

Andere boeken door Alexandra MacKay

Inhoudsopgave

Voorwoord

Inleiding

1. De praktijk in beeld
2. Competenties als basisgereedschap in het onderwijs
3. Katalysators om competentieontwikkeling te versnellen
4. Onderwijskundige wendbaarheid
5. Innoverend vermogen
6. Zelfmanagement
7. Relationele sensitiviteit
8. Samenwerking
9. Aan de slag met competenties in het onderwijs

Epiloog
Overzicht verklarende woordenlijst
Over de auteurs
Publicaties SVC-serie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De docent competent