Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Filosoof - miljardair

De ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006)

Paperback Nederlands 2011 9789035135819
Niet leverbaar.

Samenvatting

Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) leidde ruim twintig jaar SHV Holdings, het grootste familiebedrijf van Nederland. Onder zijn leiding als bestuursvoorzitter, president-commissaris en grootaandeelhouder groeide SHV uit tot een machtig miljardenconglomeraat met activiteiten over de hele wereld en in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven.

Bij het grote publiek genoot Fentener van Vlissingen vooral bekendheid als filosoferende, dichtende en relativerende miljardair, die het liefst in een simpele blokhut zonder sanitair op zijn Schotse landgoed Letterewe verbleef. Zijn profiel werd de laatste jaren van zijn leven steeds meer bepaald door de African Parks Foundation, die hij oprichtte en financierde om de wildparken van Afrika te redden en te beschermen.

Wie was deze markante captain of industry werkelijk, en wat is het geheim van zijn succes? In deze biografie gaat historicus en journalist Mathijs Smit op zoek naar de man achter het imago. Filosoof-miljardair beschrijft onder meer Fentener van Vlissingens achtergrond, zijn jonge jaren, de keuze voor het familiebedrijf in de jaren zestig, de problemen en successen bij SHV, zijn genezing van kanker begin jaren tachtig, zijn vriendschap met de Oranjes en zijn paradoxale liefde voor de natuur en de jacht. Ook reflecteert de biografie op de erfenis die Fentener van Vlissingen heeft achtergelaten.

Specificaties

ISBN13:9789035135819
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:364
Uitgever:Bert Bakker
Druk:1

Expertrecensies (3)

Filosoof - miljardair
Peter Vermeulen | 22 juni 2011
Had u voorheen al eerder vernomen van de machtige familie: Fentener van Vlissingen? Of kent u hen alleen van de Quote 500 topnotering? Hoe kan het eigenlijk dat we zo weinig weten van deze machtige familie? Het blijkt namelijk dat deze niet op de voorgrond tredende familie in veel bekende bedrijven een vinger in de pap heeft. Auteur Mathijs Smit geeft in: 'Filosoof - miljardair' met als subtitel: 'de ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006)' een kijkje in de keuken van deze miljonairsfamilie, en dan met name de keuken van Paul. Smit schroomt echter niet om alle keukenkastjes te openen.
Lees verder
Filosoof - miljardair
Perry Oostrum | 11 april 2011
Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) leidde ruim twintig jaar SHV Holdings, de vroegere Steenkolen Handelsvereeniging, het grootste familiebedrijf van Nederland. Onder zijn leiding als bestuursvoorzitter, president-commissaris en grootaandeelhouder groeide SHV uit tot een machtig miljardenconglomeraat met activiteiten over de hele wereld en in vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven. Bij het grote publiek genoot Fentener van Vlissingen vooral bekendheid als filosoferende, dichtende en relativerende miljardair, die het liefst in een simpele blokhut zonder sanitair op zijn Schotse landgoed Letterewe verbleef. Zijn profiel werd de laatste jaren van zijn leven steeds meer bepaald door zijn activiteiten voor de African Parks Foundation, die hij oprichtte en financierde om de wildparken van Afrika te redden en te beschermen. Nu is er een nieuwe biografie van deze markante captain of industry.
Lees verder
De wereld van Paul Fentener van Vlissingen
Annegreet van Bergen | 2 maart 2011
De miljardair in de blokhut met een passie voor natuur en natuurbehoud. Zo leerde het grote publiek aan het begin van deze eeuw Paul Fentener van Vlissingen kennen. In de ruim twintig jaar dat Paul SHV Holdings leidde, had hij het grootste familiebedrijf van Nederland laten uitgroeien van een miljoenenbedrijf tot een miljardenbedrijf. Hoe vallen deze twee dingen met elkaar te rijmen? Mathijs Smit pakte de pen op en dat resulteerde in Filosoof-miljardair.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Mathijs Smit: ‘Paul Fentener van Vlissingen had veel lagen en was een charismatische persoonlijkheid’
Annegreet van Bergen 25 maart 2011 Hoe kan een artistiek en filosofisch ingestelde miljardair die voor de buitenwereld een imago van maatschappelijke betrokkenheid cultiveert, zakelijk zo succesvol zijn? Hoe is het mogelijk dat je zo weinig hoort van machtige families als de Fentener van Vlissingens terwijl ze overal met hun vingers in zitten? Dit soort vragen tracht Mathijs Smit te beantwoorden in Filosoof-miljardair, ‘de ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006)’ zoals de ondertitel luidt. Managementboek sprak met de auteur.

Over Mathijs Smit

Mathijs Smit (1969) is historicus en financieel-economisch journalist. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Hull en journalistiek in Rotterdam. Hij werkte voor Trouw, nrc Handelsblad, Het Financieele Dagblad en economisch weekblad fem Business.

Andere boeken door Mathijs Smit

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Een gouden lepel
-Jeugd, 1941-1953
2. Buitenkind uit machtig nest
-Pubertijd, 1953-1958
3. Vrije jaren, wilde haren
-Studietijd, 1959-1963
4. Noodgedwongen volwassen
-Dienstplicht en Amerikaanse stage, 1964-1968
5. In de olie
-Begin carrière bij SHV, 1968-1974
6. Zware jaren
-In de raad van bestuur van SHV, 1974-1979
7. K
-Ziekte en herstel, 1979-1984
8. Gefnuikte ambities aan de top
-Topman van SHV: aanloop en eerste jaren, 1982-1987
9. De omslag
-Topman van SHV, 1987-1990
10. Zeven vette jaren
-Topman van SHV, de laatste zeven jaar 1991-1998
11. Africa revisited
-President-commisaris en terugkeer in Afrika, 1998-2005
12. De erfenis
-Ziekte, dood en nalatenschap, 2005-2011-02-23

Noten
Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Filosoof - miljardair