Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Handboek Vermiste Personen

Paperback Nederlands 2016 9789035248809
Dit artikel is niet leverbaar.

Samenvatting

Jaarlijks komen er bij de politie 30.000 tot 40.000 meldingen binnen over een vermiste persoon. Meestal wordt de vermiste binnen korte tijd teruggevonden. Maar in een aantal gevallen is de vermiste slachtoffer geworden van een ongeluk of misdrijf of heeft de vermiste zichzelf om het leven gebracht. Het is belangrijk dat de politie de aard en ernst van een gemelde vermissing goed inschat. De eerste uren en dagen kunnen cruciaal zijn voor een goede afloop. Tegelijkertijd is het praktisch gezien onmogelijk om na iedere melding een uitgebreid politieonderzoek te organiseren.

Als een vermiste om het leven is gekomen, betekent dat niet altijd dat de dode direct wordt aangetroffen. Daar kan jaren overheen gaan. Er worden regelmatig stoffelijke overschotten aangetroffen die niet onmiddellijk kunnen worden geïdentificeerd. Dit probleem is kleiner geworden door de mogelijkheid van DNA-onderzoek, maar groter geworden door de flinke toename van het aantal internationale reizen.

In dit handboek worden beide problemen uitgebreid behandeld. Er wordt ingegaan op criteria die de politie kan gebruiken om een betrouwbare inschatting te maken over de aard van de vermissing en er wordt aandacht besteed aan allerlei methoden en technieken die kunnen helpen bij het terugvinden van de vermiste. Daarnaast worden verschillende identificatietechnieken behandeld en wordt stilgestaan bij vermissingen met een internationaal karakter.

Het Handboek Vermiste Personen bevat verder informatie over diverse voor het onderzoek naar vermissingen van belang zijnde onderwerpen, zoals juridische aspecten van het politieonderzoek naar vermiste personen, nationale en internationale politionele registratiesystemen, onderzoeksgegevens over weglopende jongeren, over misdrijven tegen jongeren en over partnerdoding, het omgaan met achterblijvers, aard en omvang van het probleem van vermiste personen, de waarde(loosheid) van getuigenverklaringen en hoe om te gaan met de ongevraagde bijdragen van helderzienden. Een model van een brochure, bestemd voor mensen die in hun eigen omgeving met een vermissing te maken krijgen, is bijgevoegd.

Dit handboek is in eerste instantie bedoeld voor iedereen binnen de politie die met vermissingen te maken krijgen. Daarnaast is het nuttig voor organisaties, hulpverleners en anderen in de maatschappij die te maken krijgen met de emotionele en praktische problemen van achterblijvers van vermissingen.

Specificaties

ISBN13:9789035248809
Rubriek:Juridisch
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:528
Druk:2
Verschijningsdatum:24-5-2016

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Paul van den Eshof

Mr.drs. P. van den Eshof is psycholoog en jurist. Hij is verantwoordelijk voor de groep gedragskundige expertise van de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI) van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Hij is coördinator van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken.

Andere boeken door Paul van den Eshof

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek Vermiste Personen