Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 44% korting

Gij zult innoveren!

Over de 7 Geboden van de Nederlandse kenniseconomie

Paperback Nederlands 2007 9789036100632
Niet leverbaar.
VOORDEEL - 44% korting

Samenvatting

"Amsterdam was, op de keper beschouwd, een onmogelijke stad. Alles wat er gebouwd werd zakte weg in de modder, de haven was -vooral in later eeuwen- alleen via een ingewikkelde route vol zandbanken en tegenwind te bereiken en bovendien was het, in de rij van Hollandse steden, ook nog eens een laatbloeier" (Geert Mak, Een kleine geschiedenis van Amsterdam, 1994, p.21). Toch wist Amsterdam in de 17e eeuw uit te groeien tot wereldstapelmarkt en trok heel Nederland mee in de gouden eeuw. "Het kan verkeren", zei Bredero al in 1612. Zo constateren we vandaag de dag dat Nederland van koploper tot Europese kenniseconomische middenmoot is verworden…

Hoe kan het toch dat (voormalige) 'ontwikkelingslanden' zoals India en China ons aan alle kanten inhalen? Of dichterbij huis, hoe valt het Scandinavische succes te verklaren? Deels lijkt succes afhankelijk te zijn van de specifieke context van een land of regio. Voor een ander deel zijn er een aantal meer generieke patronen te onderkennen die aan de basis liggen van een solide kenniseconomie. In dit boek worden de 7 geboden van de kenniseconomie geanalyseerd en geïllustreerd aan de hand van actuele voorbeelden.

Volgens Frits Grotenhuis moeten we toe naar een nieuw patroon van de kenniseconomie dat sterker is gefundeerd op (grensoverschrijdende) kennisregio's. Daarbij is internationale aansluiting van vitaal belang om niet te blijven steken tussen de Nederlandse zandbanken, maar mede koers te kunnen (blijven) bepalen op de mondiale economische golven.

Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen zullen gezamenlijk moeten optrekken om het tij te keren. Klakkeloos kopiëren van succesvolle voorbeelden werkt helaas niet. Wel kunnen we veel leren van andere kennisregio's, maar zullen we het Nederlandse kenniseconomisch patroon vanuit onze eigen kracht invulling moeten geven. De uitwerking van de 7 geboden bieden hierbij, naast analyse en illustraties, ook handvatten om ons innovatiebeleid verder vorm te geven.

Specificaties

ISBN13:9789036100632
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:72
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Frits Grotenhuis

Frits Grotenhuis is als organisatieadviseur gespecialiseerd in innovatievraagstukken en publiek-private samenwerking. Frits reflecteert hierop in diverse publicaties zoals over de kenniseconomie, innovatie, het deelgebied van ICT, hersenen en cognitie, alsmede de creatieve industrie. De afgelopen jaren was Frits betrokken bij diverse creatieve industrie initiatieven, onder meer als interim directeur voor het TKI CLICKNL.

Andere boeken door Frits Grotenhuis

Inhoudsopgave

1. Trends en patronen
2. De zeven geboden
3. Roeien of verzuipen

CV
Interviewees
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gij zult innoveren!