Hoewel het grote publiek Janny van der Heijden voornamelijk kent van populaire tv programma’s als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland of De smaak van Nederland, heeft zij haar schrijvende sporen op culinair gebied ruim verdiend met tientallen boeken, een dagelijkse column in vele dagbladen en als hoofdredacteur van een culinair tijdschrift.
Meer over Janny van der HeijdenSmaakpalet van de Lage Landen
De geschiedenis van de eetcultuur in beeld
Gebonden Nederlands 2023 1e druk 9789038807522Samenvatting
Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in Smaakpalet van de Lage Landen. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur. Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd?
Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel? Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?
Na het lezen van dit boek zal niemand meer langs een stilleven of keukenscène lopen zonder er een extra blik op te werpen.
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
Inleiding 12
Het stilleven 20
Zuivel 28
De keuken 34
Vlees 44
Wild 50
Arm en rijk 60
Etiquette en tafelmanieren 66
Vis, schaal- en schelpdieren 74
Handel 88
Groenten, kruiden en fruit 102
Kookboeken 114
Brood, koek en pasteien 118
Feesten 136
Honing en suiker 146
Conserveren 152
Zout, specerijen en andere smaakmakers 160
Bier, wijn en andere dranken 176
Het smaakpalet vanaf de achttiende eeuw in vogelvlucht 191
De aardappel 198
De kip en het ei 204
Vis van ver 206
Knollen 208
Tomaten 210
Fastfood 212
IJs 216
Zoete verleiding 220
Nawoord 225
Lijst van geraadpleegde literatuur en bronnen 226
Beeldverantwoording 228
Register 234
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan