Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Risico als obsessie

Het beleggingsbeleid van pensioenfondsen

Paperback Nederlands 2010 9789043021128
Voormalig top 100Totaal 32 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

De Nederlandse pensioenfondsen verkeren momenteel in een staat van crisis. Een riante vermogenspositie werd door de sector verspeeld. Hoe kon dit gebeuren? Hebben bestuurders van de fondsen onverantwoord gehandeld?

'Risico als obsessie' gaat in op het beleggingsbeleid van de pensioenfondsen en de oorzaken van de crisis. Op overzichtelijke wijze wordt het begrip risico verkend in een tocht langs onder meer beleggingstheorieën, portefeuilleconstructie en asset liability management. Verder gaat de auteur in op de aard van beurscrises, de structuur van de pensioenfondsensector en fiduciair en passief beheer.

Dit boek bevat een groot aantal aanbevelingen en handvatten voor pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, consultants, actuarissen en banken.

Specificaties

ISBN13:9789043021128
Trefwoorden:beleggen, pensioen, risico
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:253
Druk:1

Expertrecensies (1)

Risico als obsessie
Louis Thorig | 1 september 2010
Pensioen is 'hot'. Pensioenfondsen zijn in de problemen omdat beleggingsresultaten de pensioenfondsreserves hebben aangetast. Net als iedereen vraag ik me af of er nog voldoende in de pot zit als ik met pensioen ga. Hoe konden Nederlandse pensioenfondsen een riante vermogenspositie zó verspelen? Consultant Frits Bosch geeft daar een duidelijk antwoord op in 'Risico als obsessie'.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Frits Bosch

Frits Bosch: “Als geboren en getogen Amsterdammer heb ik aan de Universiteit van Amsterdam de laatste revolutie van 1968 van dichtbij meegemaakt, het cultuurmarxisme zette zijn lange mars in door de instituties. Militaire dienstplicht heb ik vervuld bij het onderdeel der Verbindingen. Vervolgens heb ik in diverse functies gewerkt bij het Europa Instituut aan de UvA, Unilever Turkije, Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO), ABN Bank, Wereldhave, GIM Vermogensbeheer, parttime docent Radboud Universiteit Nijmegen. Van 1992 tot 2011 was ik directeur van Bureau Bosch, asset consultancy voor beursgenoteerde bedrijven en institutionele partijen, nadien voortgezet als DutchInvestor tot 2015. Ik ben oprichter en erevoorzitter van de Brabantse braintrust Mercurius, sinds 1994. Na een lange rij economie artikelen, economieboeken en vermogensbeheergidsen ben ik auteur van “Waarom haten ze ons eigenlijk?” (red., 2016), een boek naar aanleiding van de terroristische Brusselse aanslag in 2016, vervolgens “Wereld op een keerpunt” (2018), waarin ik tien thema’s behandel waar de wereld naar mijn mening langs het randje gaat. In “Onbehagen bij de elite” (2018) schets ik het bevestigingsvooroordeel en ontkenning bij onze elite. “Schaft ook Nederland zich af?” (2019) behandelt Nederland in sociaal-cultureel opzicht en tenslotte dit boek “Feminisme op de werkvloer”. Ik verzorg lezingen op sociaal-cultureel en economisch gebied.

Andere boeken door Frits Bosch

Inhoudsopgave

Ten geleide
Voorwoord
Inleiding

Deel 1 Risico

1. Risico en historie
2. Mean reversion
3. Beurscrises
4. De beleggingstheorie
5. Asset Liability Management
6. Balansbeheer en riskmanagement

Deel 2 Beleggingsbeleid van pensioenfondsen:
de Nederlandse casus

7. Nederlandse pensioenfondsen tijdens de kredietcrisis
8. Performances van Nederlandse pensioenfondsen
9. Sanering van de pensioenfondsensector
10. APG en ABP: een case study
11. Uitbesteding van vermogensbeheer
12. Toezicht en regelgeving
13. Vrije markt versus institutioneel kader

Dankwoord
Biografieën, alfabetisch op achternaam
Literatuur
Begrippen met betrekking tot risico
Begrippen met betrekking tot pensioen en beleggen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Risico als obsessie